2007-07-20 20:08
| Paulina Stokłosa
Panie Marcinie,Po lekturze Pana artykułu mam ogromną ochotę, wręcz potrzebę wysłać na adres redakcji, z prośbą doręczenia do Pana Józefa, kartkę poparcia. Pan Józef był tak długo przetrzymywany przez polski wymiar sprawiedliwości, a w zasadzie niesprawiedliwości. Czytając ten tekst mam dziwne wrażenie, że niewiele różnią się prokuratorzy i strażnicy, od tych oficerów śledczych, o których w swojej książce mówi Profesor Bartoszewski. Nie zgadzam się na łamanie Praw Człowieka w Polsce. Nie zgadzam się na przetrzymywanie ludzi w areszcie bez podania zarzutu i przedstawienia dowodów winy. Nie zgadzam się na głupią i ślepą temidę. Nie zgadzam się na Ministra Ziobro i coraz większe uprawnienia Prokuratorów. Nie zgadzam się na Prawo i Sprawiedliwość, bo w wersji zaproponowanej przez ekipę rządzących jest to bezprawie i niesprawiedliwość. Proszę też abyśmy zaczeli pisać listy sprzeciwu, nietylko internetowe, takie prawdziwe w kopertach i wysyłali do Prezydenta i Premiera. Piszemy w sprawie różnych osób, z całego świata, których prawa są łamane. Zadbajmy także o Prawa Człowieka w naszym kraju.Mam nadzieję, że sprawa Pana Józefa K zostanie wyjaśniona i będzie on cieszył się znów szacunkiem społecznym, takim na jaki zasługuje. Szkoda tylko, że w IV RP, na którą się nie zgadzam i mam nadzieje, że szybko odejdzie w niepamięć, łamie się czyjeś życie w kilka godzin, a dociekać swoich praw i uniewinnienia musi on miesiącami oczekiwać. Dzisiaj z całego serca wstydzę się, że jestem Polką.