Wyszukaj na forum
Forum
Śledztwa specjalnej troski
(5)
Zbliża się czas rozstrzygnięcia kilku głośnych śledztw z polityką w tle. Zwykle zaczynało się od wielkiego dzwonu, potem sprawa rozpadała się na boczne wątki, a na końcu był już tylko kłopot, jak ją umorzyć, żeby się nie ośmieszyć.
-
Re: Śledztwa specjalnej troski
Tak to jest kiedy do wladzy dorwa sie doktrynerzy i niedoswiadczeni t.zw prawnicy, to sa tego efekty i tyle -
Re: Śledztwa specjalnej troski
Pani Janino,jestem na rozdrozu!.Jednak uwazam,iz metody jakie stosowal p.Ziobro powinny byc zastosowane w stosunku do niego osobiscie,tzn. zaaresztowac w swietle kamer tv.,niech posiedzi z dwa lata w tzw. dolku i napewno zmieknie,P.Kaminski pochwali sie nastepnym sukcesem CBS i beda wszyscy zadowoleni. -
Re: To było dokładnie tak, jak jest obecnie ?
Ja nie widzę specjalnej różnicy między PiS , a Platformą . Nawet sprawa Marka Dochnala jest w tej samej fazie po zmianie rządu. Siedzi w areszcie śledczym, lata lecą, a miało być inaczej ? Nikt nie stawia zarzutów , politycy boją się jego wiedzy o okresie transformacji. Ingerencja polityków jest teraz taka sama, a może większa ? Daleka jeszcze droga do niezależności wymiaru sprawiedliwości. -
Co Pani o tym sądzi?
Jeżeli ma się dopełnić reforma samorządowa, to taki obieralny w
wyborach samorządowych (wojewódzkich) musi zaistnieć. Urząd faceta
odpowiedzialnego za stan bezpieczeństwa mieszkańców, kadencyjny.
Może być bez uprawnień śledczych, ale z dużą funkcją kontrolną wobec
policji, straży miejskich i prokuraturów rejonowych, z kompetencjami
nakazowymi w nagłych wypadkach. Podległy pod względem prawnym i
formalnym państwowemu prokuratorowi generalnemu. Informowany o
działalności służb na jego terenie jurysdykcji.
Jednym słowem, wybieralny facet, który troszczy się o osobiste
bezpieczeństwo każdego mieszkańca województwa i przebywających
czasowo na jego terenie.
Wszystkie reformy oddzielenia prokuratury od polityki nie pomogą,
jeżeli takowego urzędu sprawowanego z woli wyborców nie będzie.
Będzie tylko samooszukiwanie się polityków i kantowanie obywateli
mirażem bezpieczeństwa. -
Zapomniałem napisać, że chodzi mi o urząd Prokuratora Wojewódzkiego, adaptowanego do polskich warunków prokuratora stanowego w USA.
-
wpis został usunięty
.........