Wyszukaj na forum
Forum
Mózg na bieżni
(4)
Co wspólnego ma umiarkowany wysiłek fizyczny ze sprawnością umysłową? Naukowcy znaleźli wyjaśnienie powiedzenia: W zdrowym ciele – zdrowy duch.
-
Re: Mózg na bieżni
A wiec nie tylko nauka jezyka obcego i pol tabletki aspiryny dziennie w wieku podeszlym, ale rowniez bieg. A jak ma sie do poziomu BDNF seks? -
Naukowy belkot nic wiecej. Wiadomo ze w mozgu sa najbardziej wloskowate naczynia krwionosne, a nie trzeba byc naukowcem aby wiedziec ze bieganie na dlugich dystansach rozciencza krew. Jak to mowia do odepchania rury potrzeba hydraulika a nie profesora z teoriami wytestowanymi na myszach. -
Nie wiem jak się ma seks do poziomu BDNF, ale wiem jak ma się bieganie do seksu. Biegam od piętnastu lat średnio raz w tygodniu, jak jest cieplej oczywiście częściej i myślę że kondycji w łóżku mógłby mi pozazdrościć niejeden trzydziestolatek. Mam sporo młodszą żonę, dlatego muszę o siebie dbać by nie oglądała się za młodszymi. Jasne, zdarzały się okresy słabości – lekarze, recepty, viagry nie viagry, maxigry, ale jestem dumny ze swojego ciała w tym wieku. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać że bieganie czy jakakolwiek aktywność fizyczna ma dobroczynny wpływ na wszystkie aspekty życia. Pozdrawiam, Janusz. -