Pełna zgoda, Panie redaktorze. Tylko dlaczego PISF współfinansuje taką tandetę ?
A TVN producentem ? Musi Pan mocno zaakcentować w TVP Kultura, że jest to antyfilm
i niech pani reżyser na przyszłość robi takie filmidła za swoje prywatne pieniądze.
A tu " regułka " PISF, który mieni się... mniejsza z tym.
http://pisf.pl/index.php?kategoria=441&tresc=a91607a82e2bdc1
Wyszukaj na forum
Forum
Generał. Zamach na Gibraltarze
(23)
Alternatywna wersja katastrofy Sikorskiego
-
-
A ja uważam, ze dobrze się stało, że ta instytucja dofinansowała ten film. Warto poznać historię wielkiego człowieka, świetnie zagranego przez Pieczyńskiego. Polecam!
-
Re: Generał. Zamach na Gibraltarze
Pełna zgoda z recenzentem.
To skandal, że PISF coś takiego dotuje.
Ta pani nigdy więcej nie powinna dostać więcej żadnej dotacji z PISF-u.
Film jest po prostu żenująco głupi, prymitywny, traktujący widza jak głupa. -
Firma o nazwie TVN znów robi z nas idiotów myśląc że ciemny lud to kupi.Kto wyłącza myślenie jest łatwiejszy do sterowania.A myślenie wyłącza się oglądając TVN(Big Brother,Wojewódzki,Majewski ogólnie większość ramówki).Nawet "Fakty "sa już programem publicystyczno-interwencyjnym typu "Sprawa dla reportera " a nie informacyjnym. -
bardzo zły film
bardzo, ale to naprawdę bardzo zły film
w ogóle nie wiem po co powstał
ani to ciekawe ani interesujące
robota filmowa żenująca po prostu -
A po co powstają inne filmy ?. Każdy ma swoje preferencje co do kina, ja nie mam swojego określonego gatunku filmu, po prostu musi mieć coś w sobie, ten to ma.
-
Najlepsza produkcja ostatnich lat
Film doskonały. Po pierwsze ma niesamowity klimat, wywołujący ogromne emocje. Po drugie mówi o kwestiach bardzo ważnych, nawet jeśli nie do końca prawdziwych to kreujących jak najbardzij pozytywne wzorce postaw i zachowań- mam tu na myśli Sikorskiego oczywiscie, ktory powinien sluzyc na archetyp. Poza tym film ciekawie zrealizowany, oryginalny montaż i przekonująca gra aktorów. Polecam. -
-
Brawo dla Jadowskiej
Film, który aktywuje widza do uważnego obserwowania akcji, do śledzenia zachowań i poczynań postaci. Film po którym chyba każdy wychodzi z lekkim mętlikiem i zastanawia się jak to było naprawdę- i chyba to jest największy sukces! Abyśmy zaczęli trochę myśleć na temat naszej narodowej przeszłości, nie tylko w kategorii : 1410-bitwa pod Grunwaldem... -
A mnie sie tak zdaje, ze Polityka nie lubi Baliszewskiego. Oj, nie podoba sie On Wam Panowie, to widać. -
Dobrze zagrany z cikawą hipotezą
Uważam, że to ciekawy film, jest wiele inny o bardzo błachej tematyce, ten ma wszystko co potrzeba. Szczególnie podoba mi się pan Pieczyński, naprawę dorze zagrał, odpowiedni człowiek w odpowiedniej roli. -
wpis został usunięty
......... -
Pieczyński zagrał fatalnie.
Reżyserka "wyreżyserowała" (celowy cudzysłów - bo trudno tu mówić o jakiejkolwiek reżyserii) jeszcze gorzej.
TVN wyprodukował nie wiadomo po co.
A PISF dotując strzelił sobie w stopę.
Mam nadzieję, że przynajmniej widzowie będą na tyle mądrzy, że z daleka będą omijać ten film. -
A ja ciesze się , że Krzysztof Pieczyński powrócił na ekrany. Lubie tego aktora i uważam ,że role Generała Sikorskiego odegrał naprawdę dobrze.
-
Oryginalny
Mi się bardzo podobała własnie gra aktorska. Wielkie ukłony dla Pieczyńskiego, bo jest to trudna rola. Brawo za scenariusz i pokazanie innej perspektywy, pokazanie podziałów i wewnętrznych sporów, pokazanie że w pewnych chwilach Polska była sama, samiusieńka... Dobry film- nie koniecznie historyczny- raczej film fabularny z nutą napięcia. -
Film na pewno daje do myslenia, nie tylko nad historia ale nad zyciem w ogole, trzeba nam wiecej takich impulsow w spoleczenstwie konsumpcji... -
Wreszcie coś ambitniejszego niż głupie komedyjki.
Nie ma co nabierać pewności, że akurat ta wersja jest prawdziwa, ale myślę, że to dobrze, że pokazali i ją w filmie.
Brawa dla pana Pieczyńskiego. -
Film pewnie rozpocznie społeczną dyskusję o śmierci Generała. Myślę, że to dobry efekt, zwłaszcza, że to ostatnia szansa na wysłuchanie świadków tej historii.
-
Dobry film
To wciągający film ukazujący interesujący kawałek polskiej historii. Postać Sikorskiego wywarła na mnie duże wrażenie- silna osobowość , ale nie bezskazitelny człowiek. Film, który intryguje i sprawia, że człowiek zaczyna myśleć o tych wszystkich paktach alianckich, ugodach i poparciach- na ile były prawdziwe i jak realnie to wyglądało. Warto zobaczyć dla samego siebie. -
Podoba mi się ostatnie zdanie "Warto zobaczyć dla samego siebie", i z takim nastawieniem należy iść do kina.
-
Realistyczna hipoteza
Jeśli hipoteza postawiona przez Baliszewskiego nie zawierałaby chociaż odrobiny prawdy, to prawdopodobnie film w ogóle nie został by nakręcony. Może i jest kontrowersyjny ale przez to postać Sikorskiego utrwali mam się na dłużej. -
Ogląda się super
Jeden z nielicznych filmów o historii, który ogląda się z przyjemnością. Jest ciekawy, muzyka dobrze dobrana, efekty i sceny bardzo realistyczne, dobre dialogi i interesująca fabuła! Jestem bardzo zaskoczona, że coś takiego udało się stworzyć. Dlatego polecam zobaczyć -
Też byłam mile zaskoczona po seansie, mnie najbardziej spodobał realizm. Film jest tak przekonująco zagrany że możemy wczuć się w klimat tamtych lat
-
...quo vadis Rzeczpospolito 1943 roku?!...
...film porusza do saamej głębi, nie zależnie od tego, jaka jest - na dzień dzisiejszy jeszcze nie znana - pełna prawda historyczna na temat tego zdarzenia... porusza już chociażby, dlatego że nasuwa się po nim refleksja - quo vadis sponiewierana przez wrogów i sojuszników Rzeczpospolito 1943 roku?!... -
wpis został usunięty
.........