Wyszukaj na forum
Forum
1939 - prawdy i nieprawdy
(8)
Historyk, którego badania od lat koncentrują się na genezie II wojny światowej, musiał prowadzoną w ostatnim okresie wymianę ciosów przyjmować z zakłopotaniem, a nawet z pewnym zażenowaniem.
-
Re: 1939 - prawdy i nieprawdy
Nareszcie głos rozsądku w toczącej się ostatnio dyskusji. Ten artykuł jest potwierdzeniem tego, że o historii powinni wypowiadać się przede wszystkim historycy, a nie prezydenci i prezesi IPNw. -
-
Dobry artykuł . Przy okazji dla bandy Jarka K. Oczywiste jest , że pakt Rib-Moł , zawarty parę dni przed 1 września nie decydował o wojnie . Ale , to ciekawy problem , po co Hitler go wymusił ?
Polska była 17 września juz pokonana . ZSRR wzięła większość terytoriów . Niemcy , zostali odunięci od Moskwy, swego celu , o jakieś 150 -200 km starując z lini Curzona . W 1942 doszli do przedmiść Moskwy , do krańcówki autobusu którego drugi koniec linii był na Placu Czerwonym . Zastanawiają się nad tym historycy . Naszym "prawdziwym Polakom " , szczeg. z IPN może to uświadomić , że ten Pakt , te 200 km.,de facto dało nam możliwość wyzwolenia w 1945 . Gdyby nie to , być może Kaczyńskich pokazywaliby w jakiejś knajpie jako atrakcję - np. clowni , Kurtyka byłby zaś np. robotnikiem rolnym w majątku bauera . Kto wie ? -
Zachowanie polityków jest żenujące
Mam tylko pytanie do tych wszystkich którzy wieszają psy na Panu Niesiołowskim, czy wam nigdy nie zdarza się zmieniać zdania, czy wy nigdy nie wyciągacie wniosków z popełnionych błędów? A co jeżeli tamta ustawa była błędna i nic dobrego nie wniosła, to dlatego dziś już Niesiołowski nie nazywa tego ludobójstwem. Ostrzegam jedynie tych wszystkich co chcieliby z szabelką ruszyć za swoim guru Jarkiem K. na naszych braci słowiańskich zza wschodniej granicy. Taka polityka agresji do niczego dobrego nie doprowadzi. Z tego będą tylko łzy i cierpienie. Przed 2 wojną światową też panowały takie nastroje.
A już najbardziej to zastanawia mnie jeden fakt. Podobno nasz kraj jest taki katolicki, i tu każdy chodzi do kościoła, modli się co wieczór i przestrzega 10 przykazań. Tylko o ile pamiętam to Jezus mówił "miłuj bliźniego swego jak siebie samego", była też mowa o nadstawianiu drugiego policzka, a jak obserwuję polskich polityków to wydaje mi się że Polacy widzą tylko drzazgi w oczach swoich braci, ale już belki w swoim oku nie dostrzegają. Proszę Panowie uderzcie się w pierś, powiedzcie nikt nie jest bez winy i nie róbcie z Polski pośmiewiska. Prosi was o to młode pokolenie, to pokolenie które tamtych czasów nie pamięta, ale chce zapamiętać prawdę historyczną z ust historyków, a nie chce oglądać awantur politycznych toczonych w imię pseudo-patriotyzmu. Tyle na ten temat. -
A dlaczego nikt nie pamięta o wojnie fińsko-rosyjskiej z 1939 roku? Przecież to także jeden z argumentów za tym, że Rosja jednak była w tej wojnie agresorem a nie ofiarą. Dlaczego Ci niewinni Rosjanie zaatakowali złych Finów? (wiem wiem zaraz sie okaże, że Stalin przewidział, iż Finowie pomogą Niemcom w 1941.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przestudiowania historii II wojny światowej, a nie tylko posiłkowania się obiegowymi opiniami. :-) -
bardzo ciekawy artykuł. można by tu wspomnieć także o polskiej idei stworzenia tzw. Międzymorza , to jest sojuszu nowo powstałych krajów po I wojnie światowej od morza bałtyckiego do morza czarnego, która to idea niestety nie wypaliła aczkowliek usilnie o nią zabiegano. Zresztą na drodze stałą czechosłowacja z p. Beneszem , któy nienawidził Polski i określał ją jako "bękart traktatu wersalskiego" .
Proszę o więcej takich artykułów -
Bronisław Malinowski opisywał dzikich, którzy nie łączyli aktu seksualnego z późniejszymi narodzinami dziecka. Żerko ma to samo. -
Re:1939 - prawdy i nieprawdy
Bardzo dobrze, ze ujawnia się coraz więcej historycznych faktów. Mimo, ze zazwyczaj nie są one sympatyczne dla wszystkich, ale za to ciekawe i sprawiedliwe. Ostatnio miałam w rękach książkę opisującą historię działalność agenta Eddiego Chapmana w czasach II wojny światowej. "Agent Zigzag" ujawnia fakty z działalności szpiegowskiej niemieckiej i angielskiej, wszystko jest ubrane w barwną historię życia Zigzaga. Niezwykle ciekawe też jest to, że książkę Ben Macintyre napisał po odtajnieniu dopiero niedawno akt na temat tego człowieka. -
wpis został usunięty
.........