Anna mimo wszystko

(18)
Dzięki charyzmatycznemu liderowi nawet mała fundacja może zgromadzić fortunę. A potem pojawia się kłopot: jak to wydać?
  • 2009-11-14 08:40 | Clara

Fundacja Anny Dymny...

Zaczyna sie polskie piekiełko.Sukces przeszkadza,trzeba skrytykować, dokopać - zniszczyć. I najlepiej wtedy powołać się na autorytety profesorskie - których dokonania naukowe w Polsce przejawiają się tylko w krytyce nie przekładając się w żaden sposób na praktyczne działania (konkretne zalecenia). Szkoda tej fundacji Dymnej, po tym artykule i podobnych będzie miała mniej z "pitów".
  • 2009-11-16 15:44 | ma-ryja

Re:Anna mimo wszystko

Tak, polskie piekielko wrze. Dlaczego te wszystkie autorytety nie zrobily nic produktywnego wczesniej, tylko teraz, gdy dzielo sie rozwija krytykuja, jatrza itd. Tzn. wedlug "altorytetów" nalezy zbudowac kilka klitek, najlepiej tam, skad sami pochodza, aby mogli sie opalac w sloneczku "wlasnej dobroci i szczodrosci"?
    A swoja droga, Fundacja Brata Alberta w Radwanowicach nie ma ani organizacyjnie ani merytorycznie nic do czynienia ze zlodziejska organizacja Brata Alberta w Krakowie, ktora tak chetnie dbiera ziemie jako niby bezprawnie przejeta przez panstwo polskie i wspierana jest przy tym przez bylego UB-ka. Fundacja Brata Alberta w Radwanowicach, której prezesuje ks. Zaleski juz od wielu lat nie jest fundacja koscielna i dlatego cala Kuria sie wkur.ia, ze w razie wygasniecia Fundacji w Radwanowicach nie przejmie jej majatku. Dlatego Dziwisz sie dziwi, ze Zaleski jest jeszcze w KK, bo najchetniej by go wyrzucil, gdyby mógl.
  • 2009-11-18 11:43 | Wrażliwy

No cóż, to prawda o polskim piekle.Gdzie były te wybitne naukowe umysły gdy powstawał ambitny projekt pani Dymnej.Aktorka wszak niczego nie ukrywała a raczej odwrotnie zabiegała o rozgłos i poparcie. Wniosek, może być tylko jeden ci ,którzy powinni się interesować tym co dzieje się w dziedzinie pomocy niepełnosprawnym nic nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć. Nie najlepiej to świadczy o ich zaangażowaniu i fachowości.
  • 2010-03-09 15:32 | Poznaniak

Chwała Pani Annie!.
    Jestem rodzicem dwudziestoletniej niepełnosprawnej intelektualnie Kasi. PRAWDA- polskie piekiełko!!!. Wreszcie - w Państwie , gdzie niepełnosprawni są potrzebni głównie do kampanii wyborczej- a gdzie na co dzień ma ich się gdzieś, ktoś robi coś konkretnego.Tylko my, rodzice dzieci niepełnosprawnych, wiemy ile Pani Anna robi dla innych.
    Poprzez swoją medialność- prowadzi świetne programy. Pomaga też innym . Może wreszcie nie będę obawiał się , gdzie moje dziecko podzieje się po mojej śmierci. WIECIE, ŻE PAŃSTWO NASZE KARZE OSOBOM NIEPELNOSPRAWNYM INTELEKTUALNIE, Z PIERWSZĄ GRUPĄ , Z ZAKAZEM PRACY , ŻYĆ ZA 500 zł MIESIĘCZNIE?.
    Nie mowiąc już o tym ,ż e gdy pojawi się dziecko niepełnosprawne na świecie, przynajmniej jeden dorosły musi zrezygnować z pracy.
    Chwała Pani Annie za to, w jaki sposób pokazuje niepełnosprawnych- W NORMALNY.
    Pokazuje, ze są to ludzie bez zazdrości, ciesący się życiem , mający osiągnięcia na miarę swoich możliwości i bardzo przyjażni
  • 2009-11-14 09:17 | R.E.M.

Przyznaję, mam mieszane uczucia po lekturze artykułu o fundacji Anny Dymnej.
    Czy właściwy kierunek, to rozrost fundacji z jednoosobowej do zbiurokratyzowanego molocha, zatrudniającego dziesiątki osób, czy też przekazywanie pieniędy z darowizn bezpośrednio rodzinom potrzebujących?
    Zapraszam do dyskusji.
  • 2010-01-27 13:54 | d.

wpis został usunięty

.........
  • 2009-11-14 10:24 | Sybirak

Każda fundacja w Polsce to oszust.
  • 2009-11-14 22:41 | Monteskiusz

Niskie pokłony dla Anny Dymnej za jej serce dla tych trochę innych ludzi, których pani Anna pokazuje,że są wśród nas i można dla nich coś zrobić. Do tej pory jednak nie wiedziałem ,że fundacja jest tak blisko związana z Fundacją im. Brata Alberta kierowaną przez Kościół Katolicki, a to niezbyt dobrze wróży na przyszłość przesięwzięciu pani Anny. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , że ziemię dostała od Kościoła w dzierżawę na 50 lat, bo jeśli tak, to wszystko co zostanie stworzone przez panią Annę przejdzie po tym czasie w szpony tej instytucji.
  • 2009-11-16 01:48 | Michal

Zamiast pochylic czol i wdziecznosc za dzialalnosc charytatywna Pani Ani,zachowujecie sie drodzy forumowicze jak banda szakali.Takie akcie trzeba popierac ja osobiscie z calego serca wspieram taka dzialalnosc.
  • 2009-11-16 07:54 | a n n a

Krytyka wymaga argumentow ..a tutaj ich brak - czyli nalezy rozumiec opienie jako typowo zlosliwa i tak ja tez rozumiem.
  • 2009-11-16 13:29 | joanna kopytowska

działalnośc pani Anny jest bardzo wartościowa i niezwykle kreatywan wszelkie krytyki zostawiłabym na później kiedy Dolina Słońca zostanie oddana do użytku , Pani Anna jest po prostu dobrem narodowym bo wzbudza dobre emocje i potrafi ludzi jednoczyć w dziłaniu na rzecz wartościowych i dobrych celów , TO W POLCE WYJĄTEK , mało jest takich liderów i mało jest dobrych twórczych zespołów we wszystkich dziedzinach
  • 2009-11-19 18:21 | inf0war$

gratulacje i powodzenia Pani Anno!!!Gdziez o! gdziez byly auorytety kiedy trzeba bylo konstruktywnej krytyki, lub pomocy, doradzic????mimo to miejmy nadzieje ze Pani przedsiewziecie bedzie sukcesem, powodzenia!!!
  • 2009-11-20 21:39 | Martyna

Muszę przyznać, że przeczytałam ten artykuł z nie małym zadziwieniem. Anna Dymna jest jedną z nielicznych osób naszego życia publicznego, która nie jest uwikłana w żadne afery, pyskówki i przepychanki. Wygląda na to, że ktoś ją próbuje uwikłać, niech się do niej przylepi choćby takie byle co. Pełno w tym artykule jakiś półprawd, zdań wypowiadanych półgębkiem, że niby Dymna fajna, ale na pewno ma coś za uszami. O co tu chodzi? Czemu Polityka wypisuje takie brednie? Jakoś mi to do was nie pasuje! Całość wygląda tak jakby ktoś próbował rozpętać swoją małą wojenkę waszymi rękami. Wstyd mi za was. Myślałam że jesteście mądrzejsi.
  • 2009-11-22 01:31 | mania

Dziwny jest ten artykuł. czy dziennikarz, który go pisał dostał jakąś tezę do udowodnienia, jak w liceum na tzn. rozprawkach? może opluć, coś co jeszcze nie zostało oplute?
    tak się składa, że jestem osobą, która brała udział w Festiwalu Zaczarowanej Piosenki czyli jednej z trzech wymienionych mimochodem imprez masowych organizowanych przez Fundację. i tak sobie myślę, dlaczego w tym artykule gdzie podkreśla się, że Fundacja powstała dla 26 podopiecznych, nie ma ani słowa o tym ile osób z całej Polski bierze udział w Festiwalu, przechodzi kolejne szczeble, uczestniczy w warsztatach? ilu osobom niepełnosprawnym dawana jest nadzieja, że mogą zrobić coś fajnego, coś osiągnąć, stanąć na rynku w Krakowie i zaśpiewać u boku swojej ulubionej gwiazdy? nie znam się na tym, co robi jeszcze Fundacja Dymnej, ale przykro mi, że Festiwalowi, do którego tyle osób przygotowuje się przez cały rok, nie poświęcono nawet zdania?
  • 2009-11-24 19:40 | Panarcus

@Ryszarda Socha
    O co pani chodzi??? Wysmarowała pani bardzo brzydki tekst. Zazdrości pani? Boli panią, ze Polka potrafi coś zrobić?
    Pani Ryszardo Socha. Brzydzę się ludźmi pani pokroju.
  • 2010-05-03 23:36 | krowidzwonek

Pani Ryśko, jest Pani po prostu żałosna. To, co Pani wypisała w tym 'artykuliku' jest tekstem poniżej godności zawodu dziennikarza. Kto Panią w Polityce zatrudnił? A może już tam Pani nie pracuje? Mam nadzieję.""
  • 2009-11-28 16:20 | pielnia1

Pani R. Socha, to klasyczny polski "produkt" zawiści.Nie odważy się frontalnie zaatakować panią A. Dymną, ale tu posieje wątpliwość, tam rzuci podejrzenie, niby słodziutko, a wrednie. I te słynne "autorytety", które działają na zasadzie psa ogrodnika. Taka "dziennikarka" , której pewnie odmówiono szarogęszenia się w fundacji . Zamiast wpierać życzliwie, szuka dziury w całym.Obrzydliwe
  • 2010-03-09 16:58 | tkw

Cały artykuł wygląda mi na "wicie rozumicie, nie mamy nic konkretnego, ale śmierdzi". Albo konkrety i prokurator albo "na drzewo".
    W sumie takie pisanie przypomina mi wystąpienie Leppera w Sejmie - on nie zarzucał nikomu łapownictwa wprost, on tylko pytał.
    Jak się komu nie podoba ta forma, jaką uprawia Anna Dymna, to nie ma problemu, niech zrobi coś po swojemu. W 38-milionowym kraju znajdzie się miejsce na wiele pomysłów. Wygląda mi to na podobną nagonkę co na Owsiaka i WOŚP - byle udupić.

Pozdrowienie dla Pani Anny Dymnej i Jej Współpracowników.
  • 2012-02-27 10:21 | twist

Annie Dymnej dzięki ogromnej pracy udało się stworzyć bardzo potrzebną organizację i zjednać sobie ludzi promiennym uśmiechem. Oby więcej takich pięknych ludzi trafiało na okładki pism! Polecam tę z Essence http://www.judytapapp.com/design.php

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną