Decyzja kupna tej rafineri byla absolutna glupota. Przeciez bylo wiadome ze ze po przejeciu Yukos przez rzad rosyjski sytuacja Mozejek byla co najmniej niejasna. Skoro Rosja nie mogla odzyskac calosci Yukos to odciela dostawy gdzie mogla. To jest normalne, Mozejki zostaly ukradzione od Rosji a Orlen zakupil skradzione dobro. By podlizac sie Ameryce Orlen ulatwil Williams wycofanie sie i zaplacil $1.5 mld.
Nie wyobrazam sobie ze pomimo rozwagi dla roznych scenariuszy i simulacji wlacznie z rozwaga dla ryzyka politycznego ciagle zdecydoano sie na ta tranzakcje. Przeciez byly to lata anty rosyjskiego szlenstwa przez oblakanych z nienawisci do Rosji Kaczynskich.
Wyszukaj na forum
Forum
Oblężenie Możejek
(3)
Rozmowa z Igorem Chalupcem, byłym prezesem PKN Orlen, o tym, jak z największej polskiej inwestycji zrobił się największy problem płockiego koncernu
-
-
Re:Oblężenie Możejek
Myślę,że PKN Orlen mógłby swych "wielbicieli" oświecić, dlaczego, po tak szumnym wejściu na rynek niemiecki z orszakiem w stylu bizantyjskim - towarzyszącym ówczesnemu prezesowi Wróblowi - oraz po demonstracyjnej prezentacji swego znaku towarowego, nagle zszedł do podziemia i ukrył się pod przykrywką jakiegoś "Stara". Liczyłem, że rozmowa z byłym prezesem Chałupcem mi to wyjaśni. A może ktoś z internautów wyprowadzi mnie z tej niewiedzy? -
Re:Oblężenie Możejek
Kolejny błąd wymuszony naciskami politycznymi. Ten wywiad niczego nie wyjaśnia. Media tylko bełtają czytelnikom w głowach . Decyzja nie miała nic wspólnego z ekonomicznymi kalkulacjami . Teraz nikt tego nie powie wprost, tylko dalej się bełta w głowach Polakom, którzy płacą za polityczne zabawy oligarchii politycznej.