Wyszukaj na forum
Forum
Ukradziona rewolucja
(1)
Wyjaśniamy krok po kroku, o co chodzi z tą całą cyfryzacją telewizji naziemnej. To operacja porównywana do przejścia z czarnobieli na kolor. Sprawdź, czy jesteś do niej przygotowany.
-
Przyszłość telewizji
Od lat oglądanie telewizji łaczy się u mnie z nauką języków. Takie hobby. Stąd też polskiej telewizji raczej nie oglądam. Jednka mam pakiet kablówki poznańskiej, jest tam może z 40 polskich stacji lub tłumaczonych. Interesuję się jednak tylko tym co jest na satelicie. Przez lata temat opanowałem dość dobrze, tak, że mogę samodzielnie założyć satelitę. Aby było najtaniej, półmisek, który jest na balkonie nastawiam samodzielnie w zależności od potrzeb. Na HOTBIRD'zie jest dużo stacji włoskich, trochę francuskich i hiszpańskich, ASTRA1 to Niemcy, jest ich kilkadziesiąt, ile, zależy jak się liczy, np. czasem MDR Sachsen nadaje coś innego jak WDR AAchen, a z kolei jak jest Tagestemen na ARD to transmitują to wszyscy, razem z Austrią. Jak przesunę dalej to mam ASTRA2 czy programy brytyjskie. Jakość programów jest b. wysoka. Moim zdaniem nie warto kupować żadnych kart, żadnych tunerów CYFRY itd, jeżeli nie ma zainteresowania polskimi programami. Tuner ma jednak wejście na kartę, kiedyś kupiłem, wstyd przyznać, kartę na programy SEXY. Teraz to bez sensu bo w internecie są miliony filmów w tym temacie. Zdaje się, że nie wolno kopiowac ale oglądać każdy może sobie co chce. Wydaje mi się, jednak, iż można mieć wątpliwości co do rozwijania telewizji satelitarnej czy naziemnej. Rozwija się bowiem telewizja w internecie i też darmowa. Pod tym względem różna jest polityka różnych państw. Przykładowo, b. wysoką jakość zapewnia telewizja duńska. Programy DR1 i DR2 i inne maja wysoką rozdzielczość i są darmowe. Z drugiej, jednak strony, za internet trzeba płacić, u mnie to kosztuje 59 zł za 2 Giga czy Mega (ciąglę sie mylę w tych jednostkach).