Spłacony dług lekarki

(4)
Sąd ze względu na znikomą szkodliwość społeczną umorzył sprawę Ilony Rosiek-Koniecznej, krakowskiej lekarki, która wypisywała recepty bezdomnym i ubogim na podstawione osoby. Postąpił słusznie.
  • 2009-11-19 21:30 | demonka

Co nie zmienia faktu, że

przy całej swej dobroci i szlachetnych pobudkach pomagajac ludziom ukradła te 100 tysięcy - nie ZUSowi, nie NFZowi, ale innym ludziom, na których leczenie być może w związku z tym zabrakło. Rozumiem tych, którzy ją podziwiaja kierując sie emocjami, ale nie może byc tak, że jak ktoś złamie prawo, "bo chciał dobrze", to trzeba mu przyklasnąć i pogłaskać go po główce. Bo jak zaczniemy to robić, to nie będziemy mieli prawa się dziwić, że takich Janosików będzie coraz więcej. Dobroczynnośc - jasne, ale nie kosztem innych, tylko swoim własnym. Tak jak pani doktor robi teraz i chwała jej za to.
  • 2009-11-20 10:40 | flip

Re:Spłacony dług lekarki

Nie jestem pewien tego wyliczenia. Jeżeli bierze ono pod uwagę tylko sumę jaką NFZ musiał dołożyć do refundowanych leków, to należy się też zastanowić, czy, dzięki takiemu działaniu, zmniejszyła się liczba bezdomnych trafiających w stanie ciężkim do szpitala i leczonych tam za pieniądze podatnika. Których to pieniędzy bezdomni nigdy przecież NFZowi nie oddadzą.
    Na pierwszy rzut oka znikoma szkodliwość czynu wobec 100 tyś zł wygląda trochę dziwnie, ale jak się weźmie pod uwagę powyższe rozumowanie, to może wyrok nie jest aż tak naciągany...
  • 2009-11-20 11:32 | flip

Przepraszam, oczywiście to nie wyrok...
  • 2009-11-20 18:43 | Monteskiusz

Takiego szczęścia w sądach nie miał piekarz rozdający niesprzedany chleb biedakom, ale on rozdawał swoją własność. Wniosek stąd płynący : rozdawaj cudze, a najlepiej jak będziesz lekarzem lub prawnikiem.
    Żeby nie było, że jestem bez serca, nic podobnego, postawa pani doktor mi imponuje. Dopominam się tylko o równe traktowanie „Janosików” w sądach.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną