Wyszukaj na forum
Forum
Atom przechowany w Świerku
(5)
Wszystko wskazuje na to, że wiele lat po Ghanie, Albanii i Bangladeszu i Polacy będą mieli narodowy program jądrowy. Najbardziej czekają na niego, już od pół wieku, fizycy w Świerku.
-
Energia atomowa jest kosztowna
Uwazam ze nie powinnismy jako spoleczenstwo inwestowac w energię atomową kosztem inwestycji w energie odnawialne. Odpady atomowe, jeśli będziemy mieć elektrownie, będziemy musieli już składować na zawsze, setki lat. Nie wiem, bo się nie znam, ale jeżeli składowanie będzie kosztowało niewiele, to i tak obarczamy nasze dzieci i prawnuki kosztami, które na przestrzeni setek lat będą naprawdę duże. -
Re:Atom przechowany w Świerku
Popiołem z elektrowni węglowych, jego składowaniem itd. nikt się nie przejmuje, a także promieniuje. -
Energia atomowa w Polsce to jeszcze jeden przyklad ekonomicznego kanibalizmu politrukow z koalicji PO-PIS-KK.
Wszystko co do tej pory opublikowano na ten temat to polprawdy, ominiecia i znieksztalcenia. Tej samej mocy elektrownia atomowa jest ponad dwukrotnie drozsza od weglowej. W Polsce nie ma wykonawcow tego typy inwestycji, mozna wynajac z zagranicy i przyjac koszty. Jest to rozwiazaniem na koszt bilansu platniczego. Problemem jest paliwo. Polska nie ma uranu ani technologi wzbogacania uranu. Paliwa atomowe bedzie pochodzilo zaledwie z kilku zrodel i za monopolistyczna cene.
Nigdy nie widzialem ile 1kW energi ze elektrowni atomowej bedzie kosztowal.
Ja podejrzewam ze lepiej jest kupic energie zamiast ja produkowac w elektrowniach atomowych.
Nalezy wykorzystywac wegiel. CO2 mozna zlapac i skladowac zgodnie z wymogami Uni. Tu energia moze byc produkowana w oparciu o polskie paliwo, bedzie tansza a gospodarka bardziej konkurencyjna.
Ale popieram program rozwoju nauki i technologi jadrowych w Polsce.
Elektrownie geo-termiczne sa przyszloscia. Zadziwia mnie brak programu rozwoju w tej dziedzinie.
-
"Nigdy nie widzialem ile 1kW energi ze elektrowni atomowej bedzie kosztowal.
Ja podejrzewam ze lepiej jest kupic energie zamiast ja produkowac w elektrowniach atomowych."
Nigdy nie mozna byc pewnym, kto i za ile bedzie chcial jutro, czy pojutrze owa energie sprzedawac.
P.S. A elektrownie atomowe w duzo mniejszym stopniu zatruwaja srodowisko nizli nawet najbardziej nowoczesne elektrownie oparte na weglu! "Lapanie" zas dwutlenku wegla z elektrownii "tradycyjnych" (opartych na weglu) to wciaz technologie raczej eksperymentalne i dosyc drogie... -
Czy w Polsce powstanie energetyka jądrowa śmiem twierdzić że nie. Ponieważ widzę na forum całkowitą indolencję i nieuctwo w tym temacie.
Podawane propozycje są na poziomie niedouczonych talibów ekologicznych.
Odpowiadam. . Energetyka ze źródeł odnawialnych i biomasy. Dla rozwijającego się kraju i jego przemysłu zapotrzebowanie w energię mogą pokryć tylko wielkie bloki energetyczne a resztę małe społeczności lokalne. Energetyka wiatrowa. W naszej strefie klimatycznej fermy wiatrowe nie spełnią swojej roli jakiej oczekują ekolodzy ponieważ mamy dużo dni bezwietrznych a ich siła jest słaba, Dla niektórych środowisk ( Radio Maryja ) jest to temat podejrzany szkodliwy dla zdrowia i przyrody (rakotwórcze działanie oraz ingerencja sił nieczystych Żydowski, kapitalistycznych, obcego kapitału) oraz protesty związane z ochroną krajobrazu.
Biomasa- aby spełniła swoje zadanie trzeba nieużytki i pola uprawne zamienić na jej produkcję co spowoduje wzrost cen żywności. Każdy składnik organiczny posiada w swoim składzie węgiel i w procesie spalania wytwarza się CO2 oraz NOx. Czyli klapa.
Wracając do wiatraków. Ten rodzaj energetyki nie może istnieć bez energetyki konwencjonalnej. Gdy wiatr wieje i kręcą się wiatraki kotły pracują w goręcej rezerwie i produkują CO2 . Takie skakanie kotłów powoduje wzrost kosztów i powoduje rozchwianie systemu synchronizacji sieci przesyłowych. Też klapa.
Polskie złoto węgiel. Społeczność lokalna nie pozwoli wykopać żadnego dołka na jego pozyskanie ani wybudować głębinowej kopalni. Argumentacja jest podobna jak i powyżej. Środowisko i inne sprawy. Składowanie CO2 jest iluzoryczne i w powijakach technologicznych.
Gdyby Francja nie miała taniej energii 80% z elektrowni atomowych ich przemysł wcale nie innowacyjny w myśli technologicznej nie byłby konkurencyjny na rynkach eksportowych i wewnętrznych. Francuzi opanowali do perfekcji budowę reaktorów dla potrzeb energetyki oraz mają znośne rakiety nośne dla potrzeb kosmosu.
Pojawia się jednak konkurencja z (kieszonkowymi Wannowymi )małymi elektrowniami atomowymi na potrzeby lokalne małego miasteczka.
Odpady radioaktywne . Podpisaliśmy z Rosją umowę międzynarodową na dostawy paliwa i zabieranie tychże odpadów.
Pozostaje kwestia polityczna. Rozchwianie jej powoduje że nie mogą powstać długofalowe programy strategiczne rozwoju kraju a jeśli powstają to ci co wygrali wybory z automatu je wyrzucają do kosza bo wymyślili to ci którzy przegrani a więc nie mają racji.
Z powyższych to powodów nie wierzę w powstanie u nas energetyki jądrowej a do tego trzeba dorzucić protesty talibów ekologów.