Wyszukaj na forum
Forum
Wieloryb też człowiek
(7)
Rex Weyler o świecie przypominającym korporację, green-washingu, iluzji wzrostu i nadreprezentacji socjopatów.
-
Dlaczego w dziale NAUKA???
Nie rozumiem, dlaczego wywiad z aktywista spolecznym (tu zupelnie nie odnosze sie do meritum) zostal umiesczony w dziale NAUKA, a nie SPOŁECZENSTWO. -
Re:Wieloryb też człowiek
Ja też nalezę do tej grupy co gada a niewiele robi ..
Chociaż ?
Coś tam robię , znaczy się nie robię - kasa , kasa !!
Dzięki temu mam dla siebie wolny czas i przy okazji nie szkodzę środowisko.
Bo mam mało , kasy , kasy !!
Mało , kupuje, kupuje !!
Starczy :-)
Ja jestem zadowolony i środowisko jest zadowolone .
-
Niezwykle interesujący jest w tej rozmowie watek mediów i tego że oddziaływują na ludzi historiami , które ich intrygują , konkretnymi losami ciekawych ludzi , i tak Greenpeace zainteresował ludzi losem przyrody organizując happeninggi w jej obronie ,tu ważne bardzo jest także pytanie czy wydolność globalną przyrody, zdolność uniesienia ciężaru pasożytującej na niej cywilizacji ludzkiej została już definitywnie przekroczona czy jest jeszcze możliwość uratowania globalnego ekosystemu , byc może dowiemy się o tym niedługo w postaci fali globalnych ekokatastrof , chciałabym wierzyć że ludzkość poradzi sobie z tym wyzwaniem ale wcale to nie jest takie pewne , a raczej mocno wątpliwe -
Wywiad z businessmenem w dziale NAUKA, to nieporozumienie -
Problem ekologii to problem niekontrolowanego rozmnazania sie gatunku Homo sapiens. To on jak chwast zawojowal srodowisko, zniszczyl lasy i rzeki, rabuje morza, zabudowal domkami przestrzen w ktorej zyly ptaki, gady, plazy i inne zwierzeta...Mozna by dlugo...A Geenpeace nic o tym nie wspomina. Znam paru jego dzialaczy w Holandii, ktorzy zyja z zapomogi panstwowej i maja 5-6 dzieci. To ilosc ludzi zasmieca srodowisko, nie jaqcys MY czy ONI ! -
1. na stonie (wkrecswietlowke pl) ktora jest storna greenpeaceu w prawym gornym rogu jest link do prywatnej, komercyjnej firmy. Wiec skoro oficjalnie reklamuje się tam jakas firma to czemu ludzie z greenpeace mowia ze nigdy nie biora pieniędzy od firm? Ze jedyne źródło finansowania gp to prywatni darczyńcy = osoby fizyczne?
2. na swoich stronach greenpeace publikuje raport o energetyce w Polsce:
W raporcie tym ni z gruszki nie z pietruszki stwierdzone jest (strona 26 nagłówek rozdzialu 8 – go) ze polska powinna 50% energi produkowac z wiatrakow. Znow twierdzi greenpeace ze tak twierdza obiektywni eksperci.
Jednak jak poszukac to okazuje się iż współautorem raportu jest osoba (Grzegorz Wiśniewski) z komercyjnej firmy – choc sprytnie nazwanej tak aby wydawalo się iż jest to jednostka naukowa (Instytut Energetyki Odnawialnej),zarabiajaca na odplatnym przygotowaniu opracowan w dziedzinie energetyki wiatrowej oraz innych OZE. Zreszta ta firma nazywa sama siebie Instytutem a nie ma tam pracującego zadnego doktora czy profesora(www ieo pl). Jak dla mnie to brzmi tak: my greenpeace „OBIEKTYWNIE” mowimy wszem i wobec ze najekologiczniej jest budowac jak najwięcej elektrowni wiatrowych!! Nasz obiektywizm wynika z faktu ze nasze zdanie popiera komercyjna firma majaca szanse tym wiecej zarobic im wiecej w Polsce będzie budowanych wiatrakow. Po prostu zastanwia mnie gdzie tu jest obiektywizm i uczciwosc greenpeacu? Jeśli chca lobbowac na rzecz jakiegos producenta/producentow (etc) to ich prawo (pomijam tu teraz bzdurnosc stwierdzenia ze polska energetyka ma byc oparta glownie o wiatraki). Jednak proste pytanie po co tak sie obnosza z tym ze dostaja wsparcie jedynie od prywatnych darczyncow, gdy fakty temu przecza? W jakim celu gp stroi sie w piorka organizacji non-profit, czy nie uczciwiej jest "grac w otwarte karty"?
PS: Nie popieram energii jądrowej, dokładnie tak samo jak jestem przeciwnikiem okłamywania ludzi że w skali kraju wiatraki mogą coś wskórać.
-
Drogi panie Jacku, Czy pan też dostał za ten artykuł 800 zł brutto na umowę o dzieło jak większość współpracowników Polityki za tego typu rozmowy? Za takie honoraium to nawet mrówka nie wyżyje... Cytat: "Między mówieniem i robieniem wrażenia a rzeczywistą zmianą postępowania jest zasadnicza różnica". Może więc zacznie pan dziełalność od własnej redakcji? A swoją drogą, bardzo ciekawy wywiad. Pozdrawiam