Smutki w Cieszynie

(3)
Dwa lata temu na mostach Wolności i Przyjaźni między Cieszynem i Czeskim Cieszynem znikły szlabany. Ale pozostały granice w głowach Polaków i Czechów.
  • 2010-01-26 23:47 | aras

Pocieszający artykuł

Bardzo się ciesze z tego artykułu. Historia była dawno temu, nie należy jej zapominać, powinna łączyć nie dzielić. Walczmy z polskim ksenofobizmem i nacjonalistycznymi windykacjami polski od morza do morza. A za monachium `38 jako polakowi jest mi wstyd, oby była to nauczka na przyszłość. Wiwat przyjaźń czesko-polska (alfabetycznie ;p)
  • 2010-05-11 02:50 | Francik

Re:Smutki w Cieszynie

Dwoch narodów ? Co za bzdura. A gdzie Austryjacy, Niemcy, Zydzi, Slazacy/Slonzoki/"Slonzakowcy" ?
  • 2011-04-04 18:57 | Pepiczek (Pepiček)

Re:Smutki w Cieszynie

Rozdrapywać stare rany nie ma co. Ja jestem Czech z Zaolzia. I mam do artykułu pare poważnych zastrzezeń. Każdy czuje Swoje historyczne racje i ich nadmierne eksplaatowanie do niczego dobrego nie służy. Cieszy mnie że Lech Kaczyński w Westerplate uznał niefortunność polskiej ekspanzji ręka w rekę z Hitlerem na Czechosłwacje. Jednak nie mogę się pozbyć wrażenia, ze to była wykalkulowana postawa w stosunku do Putina od którego się tego zarzutu spodziewał (i tak to miało miejsce). Prawdziwe uboleweanie nie odczułem, raczej w tym widziałem rozgrywkę polsko - rosyjską. Ale to "pikuś" :-)