Głosy

(14)
Przed wejściem zakładasz słuchawki, przewieszasz przez szyję miniaturową stację. Ustawiasz falę. Nie musisz stać blisko głosu, który należy do przewodnika. Możesz oddalić się na długość fali i kontemplować Auschwitz na osobności. Możesz słuchać głosu, fotografując sobie Auschwitz jednocześnie.
  • 2010-01-27 12:55 | joanna kopytowska

urodziłam się w Oświecimu

Urodziłam sie w Oświęcimiu wiele lat po wojnie , w mieście Oświęcim ,kiedy o tym mówię ludzie wzdrygają się instynktownie , tam moja mama inżynier chemik pracowała w zakładach tworzyw sztucznych zbudowanych tam po wojnie , ja pamiĘtam tylko wizytę na oświęcimskim cmentarzu dużo później kiedy byłam dorosła i to że zauważyłam tam wiele grobów ludzi młodych i dzieci, okazuje się że to miasto leży w niecce w której panuje malaryczny niezdrowy klimnat , nie wiem czy ten szczegół brali pod uwagę naziści lokalizując tam kacet ale precyzja technologii śmierci poraża do dziś , nigdy nie odwiedziłam muzeum obozu , Rodzice wyprowadzili się do Warszawy gdy miałam 4 lata a turystycznie nie miałam odwagi tego zrobić , polecam jednak gorąco książkę znakomitej polskiej pisarki współczesnej Zyty Rudzkiej ŚLICZNOTKA DOKTORA JOSEFA , to historia małej Żydówki , dziecka poddanego w obozie eksperymentom medycznym przez doktora Meangele , powieść niezwykle udana literacko dzięki wspaniłemu poetyckiemu językowi pisarki ale także dokładnie udokumentowana faktami zaczerpniętymi z dokumentów zawartych w zeszytach MEDYCYNA W AUSHWITZ / książka wydana w 2006 roku jest dostępna w księgarniach zwykłych i internetowych /
  • 2010-01-30 10:56 | Mieczysław S.Kazimierzak

Re:Głosy

Trzeba odróżnić niemiecką nazwę obozu KL Auschwitz od nazwy miejscowości Oświęcim.Często z premedytacją ta pomyłka,czy brak zrozumienia ksztuje pochodzenie tych ziem.
  • 2010-01-27 15:20 | Mieczysław S.Kazimierzak

Najlepiej jest opowiedzieć biografią boga w historii ludzkiego myślenia.Będzie tam i miejsce na obecność biblijnego boga rasisty,który jak się okazuje nie umarł.
  • 2010-01-27 18:52 | Kasia z Oświęcimia

Jestem rozczarowana tym artykułem.Jestem Panią rozczarowana, Pani Edyto.Rozumiem,że mitomania jest w modzie,ale tym razem Pani przesadziła.Czytałam wszystkie Pani artykuły i komentarze osób pod tymi artykułami.
    Skąd ,do licha czerpie Pani takie informacje??
    Chodziła Pani trzy dni po Auszwic z różnymi grupami i przewodnikami,ale widzę,że wiedzę czerpie Pani z Google,a nie z tego,co Pani u nas zobaczyła...
    A gdyby jednak Pani się bardziej postarała,to nie napisałaby bzdury,cyt."(...)Zdarza się,najczęściej przy rampie w Birkenau,że zdejmujesz słuchawki i krzyczysz na rodziców(...)"...Przepraszam bardzo,ale jakie słuchawki w Birkenau??Zestaw słuchawkowy obowiązuje wyłącznie podczas zwiedzania Muzeum Auschwitz,do Bikenau turyści jadą BEZ tego.
    A co do kolorystyki i czepiania się szczegółów w koszernej kuchni.Znam wypowiedź osoby pilnującej koszeru w gminie żydowskiej w Warszawie i tak np.to zależy jak kto sobie wybierze tzn. wielu ludzi, żeby się nie myliło, kupuje np. sztućce z białymi czy niebieskimi trzonkami do kuchni mlecznej, a z czerwonymi do mięsnej.
    Lekcję o Auschwitz odrobiła Pani na ocenę dopuszczającą.Przejdzie Pani do następnej klasy,ale proszę się poprawić na przyszłość.
  • 2010-01-27 19:18 | Kasia z Oświęcimia

wpis został usunięty

.........
  • 2010-01-28 08:30 | joanna kopytowska

w Aushwitz umarło chreścijaństwo

W Aushwitz umarło chreścijaństwo , jego najważniejsza humanistyczna treść , na dotkliwy brak humanizmu Europa cierpi do dziś , zwiększa się bowiem stale i lawinowo liczba i liczebność grup ludzi wykluczonych społecznie , wyrzuconych na margines życia społecznego ,skazanych na wegetację i śmierć cywilną , w samej tylko Polsce mamy 25 tysięcy dzieci w sierocińcach -przechowalniach , które nie znajdują rodzin zastępczych , 300 tysięcy bezdomnych , 2 miliony bezrobotnych , 5 milionów niepełnosprawnych i całe rzesze starych i chorych ludzi pozostawionych samym sobie w biedzie i potrzebie , mamy bezduszne szpitale , szkoły , urzędy i biura , bez skrupułów dewastujemy przyrodę , w 100 potwornych miejscach zwanych schroniskami przetrzymujemy 100 tysięcy bezdomnych zwierząt i corocznie wysyłamy w transportach śmierci na rzeź 5 milinów koni , warto zauważyć że islam mimo biedy i nieakceptowanego w europejskim kręgu kulturowym stosunku do kobiet i nielicznych grup terrorystów stale poszerza krąg ludzi objętych solidarnością społeczną , my mamy kwitnącą kulturę elektronicznych gadżetów i supermarketowej tandety i PUSTE SERCA
  • 2010-01-30 07:29 | Mieczysław S.Kazimierzak

Polecam książkę Kevin'a MacDonalda FENOMEN ŻYDOWSKI?Ukazuje w niej:
    -Cechy ogólne żydowskiej aktywności politycznej
    -Syjonizm i wewnetrzna dynamika judaizmu
    -Neokonserwatyzm jako ruch żydowski.
    Każda zbrodnia ma swoje : motywy,wykonawców i narzędzia zbrodni.Trzeba się nad nimi pochylić nie tracąc z oczu zbrodniczej eksterminacji Żydów,ale i nie tylko przy udziale boga rasisty.
    Ile hipokryzji w wystąpieniu premiera Izraela,gdy mówił o nadużywaniu bezwzględnego prawa silniejszego.
  • 2010-01-31 17:22 | joanna kopytowska

nie rozumiem

Panie Mieczysławie czy sugeruje Pan że był jakis motyw tej zbrodni inny niż szaleństwo , mi wydaje się że motywy większości zbrodni są ukryte i niewiele mają związku z ofiarą, bardziej z całokształtem życia zbrodniarza , jego doświadczeniem emocjonalnym i otoczeniem społecznycm w jakim żył a także jakimiś predyspozycjami genetycznymi , proszę zwrócić uwagę choćby na przemoc domową w stosunku do kobiet ,dzieci czy nawet zwierząt, jest raczej ślepa i przypadkowa, Amerykanie badali źródła patologicznej agresji prosząc o diagnozę grupy najwybitniejszych psychologów , oni zdiagnozowali u Hitlera nekrofilię inaczej pasję zniszczenia czy inaczej nienawiść do wszystkiego co żyje , wszystko co robił było jej nieświadomą dla niego samego ekspresją , inni psychologowie uważają że agresja jest powszechną wśród ludzi i zwierząt strategią pozyskiwania pożadanych dóbr tu trochę śmiesznie ale w przypadku ludzi mówią że agresywni są głównie mężczyźni / kobiety wyjatkowo i w samoobronie lub w obronie dzieci / i głównym ważnym do pozyskania dobrem są kobiety , mówią też że grupa wewnątrz ma zazwyczaj dobre sposoby na tłumienie agesji - moralność , kościół , reperesje karne, najłatwiej wyzwala się ona MIĘDZY GRUPAMI LUDZI patrz kibice dwóch drużyn piłkarskich , Żydzi- Palestyńczycy , Polacy - Niemcy , wtedy grupa wewnątrz akceptuje każdą agresję w stosunku do przedstawicieli innej '' wrogiej grupy'' , tyle psychologowie , Papież mówił ze źródło żła jest i pozostanie tajemnicą i ja się do tego zdania przychylam
  • 2010-02-01 20:37 | Mieczysław S.Kazimierzak

Pani Joanno.Może moderator tym razem będzie bardziej łaskawy i pozwoli jednak zwrócić się w tej bardziej bezpośredniej formie :

W kryminalistyce aby opisać zbrodnię niezbędnym jest podanie motywu.W
    działalności politycznej dla opisania zbrodni,w tym i zbrodni
    przemilczenia,ten motyw jest niezbędny aby odrobić lekcję z
    historii.Ma swoją ciągłość sprawowanie władzy sprowadzające się do
    zbrodni i masowych mordów:Lenin,Hitler,Bush.Wszystkie są przy
    mniejszym,albo większym udziale żydowskiego ruchu umysłowego i
    politycznego,któremu początek dały biblijne pobożne kłamstwa i bóg
    rasista.
    Może zatem i zdiagnozować trzeba tego boga?
    Bóg ma swoją biografię w historii ludzkiego myślenia.
  • 2010-02-02 10:11 | Joanna Kopytowska

nadal nie rozumiem

Panie Mieczysławie
    sugestia coraz bardziej pokrętna to znaczy że w największych zbrodniach świata mimo że Żydzi padli ich ofiarą miał mieć udział jakiś tajemniczy żywioł żydowski , proszę mi wybaczyć ale nawet skromny kontekst tej dyskusji i sytuacja w jakiej ją prowadzimy nie sprzyja takim dyskusjom a ja dostaję sorry odruchu wymiotnego na myśl że są ludzie ,którzy tak myślą, dlaczego tak zwani katolicy z uporem wracają do nienawiści do Żydów , skoro to Żydzi napisałi Stary Testamenmt , są twórcami i chrześcijaństwa i państwa opartego na prawie i na dodatek historycznie Chrystus i Matka Boska byli Żydami, sorry to ponad moje siły zmaganie się w takim kontekscie z polskim antysemityzmem
  • 2010-02-02 12:04 | Mieczysław S.Kazimierzak

@ Joanna Kopytowska.
    Podałem pozycję literaturową,która charakteryzując Żydów prowadzi do zbrodniczego neokonserwatyzmu.To rodzi niechęć do syjonizmu.Żyd Karl R.Popper przestrzegał swoich pobratymców przed nadmiernym angażowaniem się w ruch polityczny,który sprowadził się do zbrodni i masowych mordów.
    Apostoł zdrowego rozsądku G.K.Chesterton,który zmarł 3 lata przed wybuchem II w.ś.ostrzegał przed użyciem przemocy wobec Żydów.Musiał widzieć jakieś powody.
    Podtrzymuję swoje stanowisko,że trzeba opisać zbrodnię HOLOKAUST,a to ma swoje prawa w kryminalistyce.
    Dużo sobie obiecuję po książce,której recenzji dokonała Agnieszka Zagner (Prawie)wszystko o Żydach.
    "Czytając książkę niemiecko-amerykańskiego rabina i teologa nie można wyjść z podziwu, jak autorowi udało się na niespełna 450 stronach pomieścić informacje dotyczące wszystkich wspomnianych w tytule książki dziedzin! Jest tu w zasadzie wszystko: opis biblijnych i późniejszych dziejów Żydów, przegląd najważniejszych myślicieli i filozofów żydowskich, opowieść o judaizmie amerykańskim, powstaniu państwa Izrael i konsekwencjach politycznych tego faktu, opis wojen, ale także nawiązanie do problemu Holokaustu. Najciekawszą częścią wydaje się jednak szczegółowe wyjaśnienie i opisanie wszelkich aspektów religijnego życia, w tym poświęcenie sporo miejsca żydowskiej mistyce, czyli kabale, ale także obyczajowi we wszelkich sferach życia. Możemy więc znaleźć tu szczegółowy opis świąt, zasad dotyczących nadawaniu imion, małżeństw, rozwodów, chorób, obrzezania, tradycji towarzyszących dniu codziennemu i świątecznemu. Któż, jeśli nie rabin potrafi to najlepiej wyjaśnić?"

Co do chrześcijaństwa i bazy jego rozwoju to jest między nami zasadnicza różnica.To judeo-chrześcijaństwo,a antyczna kultura grecka stanowiła o jego rozwoju.Bóg w historii ludzkiego myślenia ma swoją biografię,a chrześcijaństwo nie ma nic wspólnego z bogiem rasistą.
    Czekam na wydanie książki księdza Jana Kurdybelskiego DOPEŁNIŁ SIĘ CZAS.To ma być pozycji,która podsumuje istotę Boga w odniesieniu do tego,co wiemy.

• 2010-02-04 13:21 | KrzySztof

Drobne sprostowanie. Nie "Tantaltourism" lecz "Thanatourism" - inaczej "Grief tourism". Redakcja! Korekta!!
  • 2010-02-06 13:50 | Kasia z Oświęcimia

Racja KrzySztof!Nie dość,że wiedza czerpana z Google,to jeszcze z błędami...
  • 2010-02-05 22:43 | antyhistoryk

Proponuje zapoznac sie z ksiazka "The Occult Roots of Nasism" tam mozna znalezc ´wiele odpowiedzi dlaczego doszlo do czegos takiego jak Holokacust. Polski antysemityzm, nad ktorym utyskuje jaks pancia, to grzebanie w piaskownicy..
  • 2010-02-16 11:09 | Nah`tah ni ntch-nha

Najbardziej spodobało mi się to : "Jeśli Anglikiem – szklane kolorowe znicze, których nie ma w twoim kraju. Ozdabiasz nimi werandy"To jest wow & super!!!

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną