Biel, czerwień, czerń

(4)
Żadne inne polskie powstanie – może oprócz warszawskiego – nie wywoływało i nie wywołuje tak gorących sporów wśród historyków i publicystów jak styczniowe. Streszcza się to w pytaniu: Bić się, czy nie bić?
  • 2010-01-28 00:32 | Krywonos

.

Chwala zwyciezonym!!!
  • 2010-01-28 21:48 | tkw

Re:Biel, czerwień, czerń

CHWAŁA ZWYCIĘŻONYM !!!

Śledząc literaturę historyczną dawną i nowszą, a zwłaszcza publicystykę, także współczesną, mam wrażenie, że większe straty dla rozwoju społeczeństwa polskiego (zwłaszcza świadomości historycznej) spowodowała nie klęska powstania, ale jej interpretacja, ta doraźna po 1864 r. i ta nieco późniejsza, służąca uzasadnianiu niektórych koncepcji politycznych. Może należałoby odwrócić znane powiedzenie Szujskiego i zastanowić się nad tym, jak fałszywie pojęta polityka staje się matką fałszywej historii?

TKW:
    A ten powyższy cytat polecam tym, którzy ślepo nienawidzą PIS ... zamieńcie sobie "powstanie" na "rządy PIS". Ci, którzy zachowują rozsądek i uzywają rzeczowych argumentów krytykując PIS nie muszą tego robić.
  • 2010-01-30 14:27 | Mieczysław S.Kazimierzak

Polityka historyczna.Nie można z niej wyrzucić niepisanego paktu protestantyzm - prawosławie,które w proch obróciło antyczną kulturę grecką.Nie można też zapominać o żydowskich ruchach umysłowych i politycznych.Siła złego na jednego pozostawiła po sobie krwawy symbol walki o wolność powtórzony w dramacie Powstania Warszawskiego wobec walki zła ze złem to jest faszyzmu z komunizmem.
  • 2012-01-12 22:03 | Frendzel

Bardzo dobry, ciekawy i wyczerpujący artykuł. Chociaż minął już prawie rok od publikacji to jednak mam małą dygresję... Powstanie listopadowe wybuchło chyba jednak w 1830 r., a nie 1930 r. (2 linijka akapitu pod tytułem "Rewolucja Moralna") Wiadomo, literówki się zdarzają :) Pozdrawiam i Chwała Zwyciężonym!