Plama na słońcu

(7)
W najpopularniejszym izraelskim portalu prasowym Y-net ukazał się ostatnio artykuł prof. Zeewa Tsahora o kolaboracji Polaków z nazistami podczas okupacji. Tekst całkowicie przekłamany, oburzający chyba wszystkich znających relacje polsko-żydowskie, a szczególnie mnie, byłego więźnia obozu oświęcimskiego, w którym widziałem licznych Polaków w pasiakach, ale żadnego w niemieckim mundurze.
  • 2010-02-06 18:15 | murator

jestem ciekaw

Kazdy kto czytal na serwisie "Y-net" wpisy czytelników (mnie akurat interesowaly wpisy z Izraela) potwierdzi opinie red.Fristera. Protestowali Zydzi którzy wojne przezyli - dzieki Polakom wlasnie. Ale wypada dodac ze popis tego "Prof." nie jest odosobniony. Przeciez pare lat temu red.Frister sam protestowal przeciwko szkalujacemu Polaków komiksowi który ukazal sie w jego bylej gazecie ("Rzepa" zamiescila fragment). W komiksie tym mily SS-Mann daje cukier zydowskim dziewczynom polecajac aby uwazaly na Polaków. Polacy zas zostali narysowani w stylu niemiecko-faszystowskiej propagandy która miala swoich rysowników i grafików - tez od rysowania Zydów z karykaturalnymi nochalami (robili oni po wojnie kariery w Axel springer Verlag !)
    Pytanie :
    Dlaczego w takich dyskusjach pomija sie pogromy jakie mialy równolegle miejsce np. w Wiznie,Radzilowie -> http://www.radzilow.com/ czy innych miasteczkach gdzie NIEMIECKIE Einsatzgruppen Schaper & Birkner mordowaly Zydów (przy udziale paru Polaków)!? Czy los mieszkanca Tykocina jest mniej godny uwagi anizeli Jedwabnego ?
  • 2010-02-08 12:55 | arybaczyk

Re:Plama na słońcu

zgadza się, komentarze były nieprzychylne, ale wydaje mi się, że to bardziej dlatego, że w tym samym tekście facet skrytykował IDF i śledztwa po raporcie Goldstone'a... i myślę, że to jest powód oburzenia większości czytelników
  • 2010-02-06 20:21 | Mieczysław S.Kazimierzak

To potwierdzenie jaki może być żydowski ruch umysłowy i polityczny.Opisał go Kevin MacDonald w FENOMEN ŻYDOWSKI?
    Na to nakłada się zbrodnia przemilczenia ludobójstwa na Ukrainie.Wynika to z polsko-ukraińskiej przyjażni politycznych szulerów.
    "Jednak we wszystkich normalnych cywilizacjach handlarz był był wyjątkiem...Przewaga jaką uzyskał on we współczesnym świecie,jest przyczyną wszelkich nieszczęść." - ŻRÓDŁO I MIELIZNY G.K.Chesterton 1935 rok.
  • 2010-02-07 10:08 | kociewiak

jezeli to maja byc slowa pojednania zydow i polakow to my dziekujemy....
    ale my wiemy ze i w Izraelu sa Ziemkiewicze i wypisuja rozne bzdury.
  • 2010-02-07 16:52 | sceptnick

Plama na słońcu

Tekst z ynetnews.com jest graniem na resentymentach i polonofobii dla celów wewnętrznej walki politycznej w Izraelu. Doświadczenie uczy jednak, że na resentymentach gra się tam, gdzie wciąż drzemią fobie i dlatego nie podzielam w pełni Pana optymizmu. Polonofobia w Izraelu musi trzymać się dzielnie, skoro takie trupy jak omawiany artykuł w ynetnews warto wyciągać z szafy. Nasi rodzimi antysemici nie pozostają w tyle. Obydwie grupy, tzn. antysemitów i polonofobów, są siebie warte. One nigdy nie znikną. Pytanie natomiast brzmi "Jak liczny jest umiarkowany środek?"

Przy okazji warto rzucić okiem na:
    http://fzp.net.pl/kom59.html
  • 2010-02-07 17:33 | Augustus

Panie Frister, Iles lat temu przeczytalem Panska ksiazke The Cap, ktora pozostawila we mnie, delikatnie mowiac, niesmak. Oczywiscie, ze moj osad Panskiego postepowania jest daleki od obiektywnego, ja nie przezylem horroru jaki Pan przezyl. Osad jednak pozostal a to z kolei powoduje, ze Panska wypowiedz nie jest dla mnie wiarygodna.
    Pytanie jest, czy to co Pan pisze sie dla polskiego czytelnika jest tym samym o czym Pan rozmawia ze znajomymi w Izraelu.
    Podloze polskiego i nie tylko polskiego antysemityzmu (tego przedwojennego) jest identyczne do polityki apartheidu oraz kreowania tzw.faktow dokonanych praktykowanych w dzisiejszym Izraelu.
    To co napiszal "pan profesor" nie jest niczym wyjatkowym w Izraelu.
    Szkola Wyzszego Dziennikarstwa im. Dr.Josepha Goebbelsa musi miec jakis wydzial w Tel Aviv'ie, napewno ma w New York'u.
    Mnie interesuje opinia "pana profesora" i jemu podobnych jak przyslowiowy zeszloroczny snieg.
    Jako Polak, wiem kim jestem, kim sa moi rodacy i jaka jest historia mojego kraju.
    Taka wrecz patologiczna nienawisc wszystkiego co polskie srodowisc zydowskich nie tylko w Izraelu czy w USA, tylko umacnia we mnie przekonaniu, ze lepiej byc znienawidzonym Polakiem niz nienawidzacym Zydem.

PS.
    W 1968 kto chcial zostac w Polsce zastal i Pan to dobrze wie.
    Wyjechali wszyscy ci dla ktorych Polska byla tylko miejscem na mapie i zatrudnienia.

• 2010-02-08 08:50 | MATI

Panie Redaktorze
    o jakich szmalcownikach pan mówi? Może o tych żydach np. z Wieliczki którzy potrafili bezbłędnie wskazać Niemcom polskie domy w których ukrywa sie żydów?
    Oni byli największym zagrożeniem dla ukrywanych żydów i ukrywających polaków.
    To są sprawy, które zawsze przez żydów są przemilczane. A może mój tekst to po prostu odrażajacy antysemityzm. Może chęć upamietnienia wielu milionow pomordowanych Polakow tak przez niemców jak i Związek Radziecki to nic innego jak czysty antysemityzm. Niedawno czytałam artykuł jakiejś pani profesor z Izraela dla której upamiętnienie wielkiego głodu na ukrainie to nic innego jak tworzenie niebezpiecznej tendencji która ma doprowadzić do zdjecia monopolu na martyrologię zydów. A czym jest wasza obraza za zrównanie reżimu Hitlera i Stalina . Pan zapewne wie że pod znakiem czerwonej gwiazdy zginęlo więcej ludzi niz pod znakiem swastyki. Ale cóż byli Polakami ,Bałtami, Ukraińcami to po co o nich pamietać?