Wyszukaj na forum
Forum
Amelia Earhart: królowa przestworzy
(7)
Kobieta-pilot, gwiazda o światowym formacie, ikona feminizmu. Tajemnica jej śmierci nie została wyjaśniona do dziś.
-
antena
W jaki sposób antena kierunkowa mogła ulec uszkodzeniu podczas startu obciążonego samolotu? Antena kierunkowa urządzenia zwanego wówczas radiopelengatorem to ta obręcz nad kabiną. Nie słyszałem zeby samoloty (obciążone lub nie) startowały w położeniu "na plecach" -
Re:Amelia Earhart: królowa przestworzy
Ikryminowane zdanie brzmi: "Przypuszcza się, że w trakcie startu z nierównego lotniska, obciążony samolot mógł uszkodzić znajdującą się pod kadłubem antenę". O antenie kierunkowej nie ma tu mowy - w dalszej części tekstu piszę o braku kontaktu z załogą samolotu, być może spowodowanej właśnie tym uszkodzeniem.
JMD -
Oczywiście w cytowanym zdaniu nie używa się słowa "kierunkowa". Ale wcześniej wspomina Pan, iż takowa została zamontowana (na grzbiecie kadłuba - moje).Dalsze wywody jednoznacznie sugerują iż zawiodła radionawigacja czego przyczyną miało być uszkodzenia anteny. A do radionawigacji wówczas służył radionamiernik z anteną kierunkową. Swoją drogą ciekawe jak w takim systemie można określić pozycję odbierając jeden sygnał (ze statku)? A tak na marginesie. Ponad 30 lat byłem mechanikiem lotniczym m. in "od radia" -
Tak na marginesie marginesu - bo widze, ze tu ciekawa dyskusja sie rozkreca - przez 30 lat bylem neurochirurgiem. -
Szkoda, że nie proktologiem. Zręczniej by Ci wyszło pocałowanie mnie. -
Trafiony - zatopiony (joosef)
Pozdrawiam Lucka -
@ lucek
Zapewniam, ze pocalunek niczego by nie zmienil.