Wyszukaj na forum
Forum
Złoto dla zuchwałej
(5)
O lepszej puencie nie mogliśmy marzyć i będziemy wspominać te igrzyska jako najlepsze w historii. Prawdziwe rekordy bili jednak inni.
-
idzie Młoda Polska
Sukcesy Justyny Kowalczyk , Adama Małysza , polskich panczenistek , biegaczek , biathlonistek / dobre miejsca w czołówce sportowców / ja te wspaniałe sukcesy sportowe odczytuję jako element szerszego zjawiska jakim jest awans młodego pokolenia Polaków , które potrafiło wygrać swoja szansę w życiu dzięki otwarciu na świat i demokracji w Polsce , jakkolwiek by się ona nam wydawała kulawą i kaleką jeszcze, to także sukces fundacji Owsiaka niosącej w sobie wielki ładunek młodzieńczej energii i wszystkich innych fundacji pozarządowych nastawionych na realizacje ważnych celów społecznych w duchu młodzieńczym własnie , często walki z wiatrakami jakim jest próba naprawy polskiej służby zdrowia , działania schronisk dla zwierząt , opieki nad niepełnosprawnymi / tu Fundacja Anny Dymnej / ,młodzi szukają sobie miejsca w którym mogliby realizować swoje marzenia i zmieniać świat na lepsze , szkoda bardzo szkoda że polityka nie jest w Polsce przez młodych postrzegana jako takie miejsce w którym można to marzenie o lepszym świecie realizować, niewatpliwie jednak jest takim miejscem sport i sukcesy Justynki i Adama otworzą drogę do marzeń tysiącom innym młodym ludziom potrzebujących prawdziwych nie malowanych autorytetów -
Re:Złoto dla zuchwałej
Mieszkam w Norwegii ijest mi przykro z powodu burzy jaka nie wiadomo juz teraz ktos rozpetal.Jedno wiem nasza medalistka ma za malo pokory , bo mowienie o tej astmie to akurat olimpiada nie byla wlasciwym miejscem.Prasa norweska nie zostawila na Kowalczyk suchej nitki., i nie nie zostawia.Czepiaja sie dukajacego angielskiego, podobno miala zazadac dwoch tlumaczek ,wszystkiego obrzydliwego.Byla powtorka tego biego na NRK 2 to ogladalam, komentator powiedzial ze niedobrze ze Kowalczyk zrzucila okulary, ktore zawisly na wlosach , ze jest smiertelnie zmeczona, podczas gdy Bjørgen wyglada kwitnaco itd.Wyciagano jej wszystkie grzechy ze sama zapomniala powiedziec o leku ktory uzywala jak byla chora.Zrobila sobie z Norwegow , zupelnie niepotrzebnie wrogow, mieszkam w tym kraju i wiem ze ktos popelnil blad pozwalajac jej rozmawiac z norweskimi dzienikarzami.Sukces jej troche uderzyl do glowy, zapomniala pewnie czegos po drodze, ale gdzie byl jej menager.Fajna dziewczyna, utalentowana a mnie jest do placzu , bo nawet w notce biograficznej Marit Bjørgen jest opisana cala sytuacja.Mozna popatrzec jaka jest roznica miedzy Kowalczyk a skromnym Malyszem.Bylo to niepotrzebne i dla nie i dla nas kibicow. -
Re:Zloto dla zuchwalej
Pani Barbaro, uderz w stol, a nozyce sie odezwa. Tak jak Kowalczyk nie musiala wspominac o astmie Bjorgen, tak samo Norwgowie mogli zignorowc sprawe i przejsc nad tym do porzadku dziennego. Zajadlosc z jaka sie do Kowalczk odniesli wogole zle swiadczy o calej sprawie dopingowej i w tym wypadku, samych Norwegach.
A co do samego artykulu, no coz, w Polsce jest sie zdanym prawie calkowicie na samego siebie i jako szary czlowiek, i jako sportowiec. Ma to ta zalete, ze osiagnowszy sukces, nie ma sie nikomu nic do zawdzieczenia i odwdzieczenia, jak i to, ze jest sie bez watpienia osobowoscia, ktora potrafi polegac na sobie, ma poczucie wlasnej wartosci bez wspomagania systemu, dotacji itp. czynnikom, ktore zawodnicy z bogatych krajow maja na wyciagniecie reki. I w tym jest ten dodatkowy sukces polskich sportowcow. Moze nie ma tego zlego... -
Chyba sia nie zrozumialysmy, jakie ja nozyce jestem.Opisalam co czuje, i jakie to bedzie mialo konsekwencje.Nie mam atencji do Marit Bjørgen, ale ja krol nie wital, tylko z Trondelagu przyjechal jej tata pozyczonym autobusem z fanami tej miejscowosci z ktorej pochodzi.P-Justyna nie byla sama , ma nanagera, trenera, caly team, a poza tym byl p. Nurowski, ktory powinienien, ta cala sytuacje koordynowac.Sama p.Kowalczyk powiedziala po powrocie ze bylo to akurat na olimpiadzie niepotrzebne.Dziennikarze norwescy ztego co pisza wyjatkowo zagieli na nia parol, a tu juz nie odpowiem.Mieszkam i pracuje w tym kraju 30 lat i naprawde znam ten kraj i mentalnosc mieszkancow.Sama zadzwonilam do znajomego pismaka z jednej gazety i chcialam mu powiedziec , zeby dal sobie spokoj ,niechcial ze mna rozmawiac.I prosze mnie nie obrazac, bo nie zrobilam nikomu nic zlego. -
To ma byc powod do dumy? Praktycznie dwie osoby z 40 mln kraju stanely na podium? Czy Ja tu czegos nie zauwazylem?
Oczywiscie ciesze sie z Adamy czy Justyny ale co z reszta ekipy?