Wyszukaj na forum
Forum
Powiało zmianą
(12)
Donald Tusk doszedł zdaje się do wniosku, że znacznie szybciej niż Polskę uda mu się unowocześnić własną partię i polską politykę. Eksperyment się udał – co pokazują sondaże.
-
Re:Powiało zmianą
Nie wiem jak Donald Tusk zmienia swoją partię, ale tekst jest zwyczajną propagandą. Czym się Pan zachwyca. Chyba niczym, ot tak ktoś musiał napisać. Nie wiem czy to jakiś płatny pr, tekst sponsorowany. -
Jakby były wybory zagłosowałbym na PO nie za jej osiągnięcia bo nie mają ich prawie nic (zlikwidowanie pomostówek), ale dlatego że nienawidzę PIS-u... i nie wiem jak mądre i dobre ustawy pisowcy by prezentowali nie zagłosuje na nich bo jestem do nich kompletnie zrażony... -
Rzeczywiście wazeliną zaleciało,że ho,ho.Ale tak to już jest że poprzednia epoka trzymała naród za mordę,a dzisiaj władza traktuje gawiedź jak wiejską dziewuchę.A wiadomo ...wiejska dziewucha nie jest zbyt wymagająca i wszystko da sobie wmówić.I mieszkańcy naszej pszenno-buraczanej krainy są w siódmym niebie,że nam się taki sołtys trafił. -
Typowa prymitywna propaganda. Stasiak pisze;
"Komunikat jest następujący - oto pierwszy polityk, któremu nie zależy na władzy dla niej samej, ale dla władzy „po coś”. Który rezygnuje z własnych ambicji życiowych, prestiżu i pałacu, na rzecz pracy w celu „zmiany” naszego życia."
Powyzsze stwierdzenie jest obrzydliwym klamstwem. Wrecz obelga dla czytelnikow.
Jako szef PO Donald Tusk bedzie kontrolowal prezydenta jezeli kandyadat PO wygra. To nie jest rezygnacja z wladzy, wrecz przeciwnie to jest zachlannosc za wladza absolutna.
PO jest zdominowana po przez kult jednoskti modelowany na najczarniejszych dniach stalinizmu i hitleryzmu. (tak samo PIS). Nie ma w tej parti demokratycnych wyborow ani demokratycznej ordyanacji. Jest natomiast dozywotnia dyktatura Donalda Tuska. Kazdy kto mu zagraza wylatuje. I to jest partia utrzymywana przez podatkowicza gdzie podatkowicz nie ma nic do powiedzenia. Co za parodia?
-
Jestem przekonany iż zmiany u nas mogą być jedynie wdrażane ewolucyjnie - czyli krok po kroczku .
I to prawdopodobnie będzie miało miejsce w przypadku PO .
A urojenia że jakiś "super uczciwy" działacz po dorwaniu się do władzy zrobi wreszcie "porządek" to paranoja .(vide PIS i s-ka) -
KRAMIK INNOWACJI PRO FUTURO
misja przyszłości polityk i futurologii
Skoro partia 'Postępu i Odpowiedzialności' chce być nowoczesnym terminatorem innowacji, to może zainwestuje politykę w ofertę intelektualną z kuźni pro futuro na polityka.pl [?] - :
POMYSŁY Z INTERNETU NA POLITYKA.PL
Jak dobre to pomysły, to śmiało panie premierze stąd je pobrać [wedle stosownych uzgodnień z właścicielem tego forum, jakby co, bo dzięki forum jest w internecie] i inwestycje rządowe pro futuro podejmować, a ministerstw w desancie na przyszłość w pracy nie żałować.
podaj dalej -
TRADYCJE i INNOWACJE
postęp i odpowiedzialność
Przesłanka [A.]: „Wiadomo już, że we współczesnych demokracjach wybory wygrywa się zazwyczaj nie tyle w sferze faktów i konkretnych programów, co w sferze wizji i symboli.”
Natura nie determinuje wyboru, natura determinuje dowolność wyboru. [pro futuro]
Niech istnieje zatem dowolność wyboru i wolna wola jako metoda dokonująca wyboru. Wszytko można wybrać, ale nie wszystko wybrane przetrwa. Przetrwa tylko to, co zachowuje determinację dowolności wyboru. Przykładem jest taniec, muzyka, śpiew, sztuka, sport... miłość. Tancerz nie może powiedzieć, że tango, to jedyny wartościowy taniec. Kosmici mogliby być innego zdania i go nie tańczyć. Podobnie muzyk i artysta. Poza symbolem ich rozróżnienia, te determinanty oparte są na ruchu, na ułożeniu w przestrzeni i czasie. Są bliskie naturze człowieka – ręce, nogi, słuch, wzrok, serce, ciało i umysł [wiedza i umiejętności]. Innym przykładem jest przedsiębiorczość. Szanse działalności gospodarczej firmy rosną w środowisku firm. Wybierając działalność gospodarczą wybieramy to, co zachowuje determinację dowolności wyboru. Podobnie wiara – zdolność umysłowa, uczuciowa, duchowa, intuicyjna człowieka do wiary w ‘coś’ [np. istnienie matematyki], lub w kogoś. Zło, dyktatura, przymus... determinuje, narzuca, zniewala dowolność wyboru. Dobro zachowuje determinację dowolność wyboru. Innymi słowy natura czyni tak, że można wybrać, ale przetrwa tylko to, co jest dobre. Prawa natury wyznaczają trajektorię dla dobra. Dobro zwycięży zło, takie jest fizyczne DNA natury i jej praw ewolucji. Zachowanie determinacji dowolności wyboru wynika z natury zachowania minimum energii [zmiany harmoniczne geometrii kwantowej materii i światła]. Determinanta zachowującego dowolność wyboru nie zawsze łatwo zauważyć na pierwszą myśl. Dopiero patrząc ewolucyjnie, pro futuro, na kolejne pokolenia, na jego wpływ w środowisku humanistycznym i gospodarczym, można rozpoznać czy dowolność wyboru ‘czegoś’ jest wyborem tego czegoś, co zachowuje determinację dowolności wyboru.
[1.] A prawo? Czy prawo determinuje wybór, czy zachowuje determinację dowolności wyboru.
[2.] A polityka? Czy polityka determinuje wybór, czy zachowuje determinację dowolności wyboru.
[3.] A demokracja? Czy demokracja determinuje wybór, czy zachowuje determinację dowolności wyboru?
Wracając do przesłanki na wstępie – wygrać demokratyczne wybory, czyli uzyskać prawo do rządzenia [bo władzę ma społeczeństwo]. Rozwinięcie przesłanki - [poznano już] - we współczesnych demokracjach:
[a]. prawo do rządzenia wygrywa się w sferze oddania wyborcom wizji i symboli
. posiadane rządzenie przegrywa się w sferze konkretów względem wyborców
Dziś już w środowisku gospodarczym hasło polityki „chleba i igrzysk” jest nie za bardzo właściwe. Na igrzyskach płaci się za bilet wstępu. Zatem chcemy, aby nas było stać na chleb i na igrzyska. Zatem państwo nie stawia piekarń i nie organizuje igrzysk. No to co pozostaje politykom? Innowacja? Rządzenie [władza] zachowujące determinację dowolności wyboru? Wizja? Przywództwo idei? Zbiorowy symbol? Ochrona i bezpieczeństwo? Dostępność rozwojowa [a nie tylko egzystencjalna, bytowa] do zasobów wszelakich? Upowszechnianie tradycji i postępu?
Innymi słowy z natury [prawybory] Platforma Obywatelska nie jest innowacyjna, ale jej bliższa.
Postęp witalnie się maluje, ale ten wie jaki, kto umie przydzielić w innowacji odpowiedzialność.
Przesłanka [B.] z przesłanki [A.]:
Gdy ekonomia będzie pozytywna PO wybierze pana Bronisława Komorowskiego.
Gdy ekonomia będzie negatywna PO wybierze pana Radosława Sikorskiego.
-
-
INNOWACYJNA PARTIA
platforma obywatelska
Przesłanki:
[1]. prawo do rządzenia wygrywa się w sferze oddania wyborcom wizji i symboli
[2]. posiadane rządzenie przegrywa się w sferze konkretów względem wyborców
Z wybranego nurtu wynika, że co do symbolu formalnego Platforma Obywatelska posiada ideę, aby być pierwszym poruszeniem frontu innowacji POLSKA AKTYWNA i NOWATORSKA. Sztuka ewolucji z nasionka prawyborów być może jednak w tym, jakie drzewo innowacji daje jednocześnie osiągnięcia:
[1.] nabycia przez wyborców wizji i symboli PO za cenę głosu w urnie
[2.] głos ‘X’ będzie kojarzony przez wyborcę z bieżącymi korzyściami
Jawi się jakby zatem zapytanie [neuronuję], czy innowacyjność partii spełni powyższe i poniższe kryterium:
‘partia’ + ‘obywatelska’ = polska aktywna i nowatorska + wzrost ekonomiczny
Czy innowacyjność [partii] Platformy Obywatelskiej będzie to ruch humanistyczny i gospodarczy?
-
Dla wielu zwolenników jednej jedynej sekciarskiej idei prawdy to co się pisze pozytywnego na temat PO jest nie do zniesienia.Zaraz opluwa się piszącego bo jak nie inaczej to przecież wszystkie niepowodzenia Picu to wina mediów.Analiza notki jest może i dogłębna i słuszna. Chciałbym dołożyć swoją. Otóż Polacy zauważyli, że całość spraw wychodzących z CBA są sprawami spreparowanymi z lekkim cieniem wiarygodności. W przypadku hazardu jak się okazało że niema kogo wsadzić za kratki ,nikt złamanego grosza nie wziął to tak ja przy aferze gruntowej wymyślono przeciek. Zbrojnym ramieniem picu jakim miał być CBA okazało się polityczną wydmuszką z wyszczerbionym mieczem. Picowi wydaje się że Polacy to ciemny lud (teza Kurskiego)i uda się wcisnąć populistyczne tanie zagrywki.Drodzy picowcy obudźcie się z sekciarskiego myślenia i podejmijcie próbę myślenia samodzielnego.
-
Polacy to strasznie innowacyjny naród , teraz czytałem ze ich największym zagorzeniem sa Ekolodzy .
Do prawdy strasznie sa innowacyjni
i Nowocześni :-)
A rozum mają wielki i mądry , zaiste...
Prawda wygląda tak , że kiedyś i ja uwarzyłem PO za innowacyjną i dobrą dla Kraju partie , ale po cichu liczyłem na coś dla siebie , na spokój i pewną atmosferę.
Nawet kiedyś powiedziałem komuś że jak nie wygra PO to wyjadę z kraju ;-)
Teraz jest u władzy i pewne rzeczy które sobie założyłem już osiągnąłem ,
można powiedzieć że wszystko to co mają do zaoferowania .
Przy okazji dowiedziałem się dużo , dużo więcej ...
Teraz ta partia już nie jest innowacyjna , jest wręcz zacofana.
A alternatywy nie będzie i to jest już zadanie dla społeczeństwa obywatelskiego by ją stworzyć.
Następny Etap Ewolucji Politycznej
-
Kto wie, może w Platformie Obywatelskiej już nie mówią sobie 'dzień dobry' ale zaczynają od 'mam pomysł!'. W Internecie jest wiele pomysłów.