WSI życie po życiu

(22)
Cała polityka insynuacyjno-hakowa, która nabrała ostatnio takiego rozpędu, opiera się na jakichś papierach czy nagraniach z likwidacji WSI.
  • 2010-03-03 14:41 | Artur

WSI życie po życiu

Patrząc na twarze braci Kaczyńskich oraz całej ich bliźniaczej braci w PiS coraz to odkrywam cechy wspólne i wzajemne podobieństwa. Znajduję ich bez liku dziwiąc się ogromnie, jak oni wszyscy się znaleźli i tak w tym zbiorowisku partyjnym dobrali. Bezrefleksyjna płytkość myśli, kiepskie wykształcenie, brak wychowania i dobrych manier, bijąca z oczu nienawiść do ludzi myślących inaczej i przedstawiających poglądy odmienne. Ale jest jeszcze jedna, ogromnie ważna cecha wspólna tych ludzi: oni nie potrafią budować. Potrafią wyłącznie burzyć. Tą skłonność niektórych ludzi do burzenia tego, co inni mozolnie budowali odkryłem już we wczesnych latach młodości, kiedy to jeszcze nikt ani o PiS, ani o braciach Kaczyńskich nie słyszał. Mam niczym nieodparte wrażenie, że niemal wszyscy zebrali się teraz pod sztandarami pisowskiej braci i ich wyznawców. Zupełnie nie potrafię zrozumieć powodów szaleńczych działań Pana Antoniego Macierewicza wraz z jego pisowską ekipą w przyjętym przez nich procesie likwidacji struktur WSI. Skrzywdzili wielu ludzi, ich rodziny, skrzywdzili nas wszystkich knując i spiskując przeciwko zastanej rzeczywistości oraz naginając ją do swoich oczekiwań i wyobrażeń. Działań tych nie można usprawiedliwić wyłącznie tym, że znajdowali oni uzasadnienie w nieprzebranych pokładach swojej nienawiści. Zniszczyli naszą, polską, żołnierską służbę, jak gdyby byli nasłani specjalnie przez wrogów Polski i Polaków. Czy ujdzie im to płazem?
  • 2010-03-03 16:27 | zbig

Re:WSI życie po życiu

Szanowny Panie Arturze . Powód szaleńczych działań Maciarewicza był prosty.Akta bezpieki byly w IPN ale panowie Kaczyńscy i inni pisowcy nie wiedzieli co faktycznie jest o nich w aktach WSI. Nie mieli do tego dostepu . Trzeba było do nich dostać sie pod pretekstem . Dotarto za cene rozwalenia sprawnie działajacych służb bezpieczeństwa państwa. Na rację Pani Redaktor . Czas aby ktoś za to stanął przed trybunałem
  • 2010-03-04 12:47 | Przestępca

Panie Arturze. Podzielam Pana opinie. Nie ukrywam, że miałbym satysfakcję z rozliczenia winnych (ale nie na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej). Niestety nie liczę na to - na pewno nie za tej i następnej władzy.
    Nie mam władzy za złe, że rozwiązała WSI - jej prawo i jej odpowiedzialność. Jednak jej chamstwem był sposób w jaki to zrobiła. Jestem jednym z tych, którzy poddali się weryfikacji. Komisja nawet nie miała ochoty weryfikować plebsu. Liczyła jedynie na haki. Stanąłem przed nią i wiem co mówię.
    Gdy się postawiłem weryfikatorom okrzyknęli mnie kłamcą oświadczeniowym (nawet opisali mnie w prasie) i zawiadomili prokuraturę wojskową. Prokuratura umorzyła śledztwo nawet nie wzywając mnie na przesłuchanie (i to jeszcze za PiS) - takie były ich dowody moich przestępstw (całe szczęście, że są jeszcze porządni i profesjonalni prokuratorzy).
    Pisałem wszędzie, tak jak w monologu Tyma, świetnie granym przez J. Kobuszewskiego w kabarecie "Dudek" _ "Pisać, pisać, pisać, ...".
    Teraz czekam, co zrobi prokuratura cywilna, która od trzech lat nie może (czy nie chce) uporać się z prostym przypadkiem - dowodów (na piśmie) niedopełnienia obowiązków i przekroczenia uprawnień przez członków komisji jest cała masa.
    Wsparcia nie mam żadnego. Zwracałem się do dziennikarzy (renomowanych) - ich odpowiedź: indywidualne przypadki nas nie interesują (należy czytać: plebsu). Pozdrawiam i dziękuję za komentarz, który pozwala wierzyć, że nie wszystkich udało się otumanić.
  • 2010-03-05 06:11 | krakauer

Cytaty na temat Paradowskiej Janiny:
    IPN BU 00244/35 PARADOWSKA JANINA
    IPN BU 00328/512 PARADOWSKA JANINA
    IPN BU 001134/1294 PARADOWSKA JANINA
    Skąd one pochodzą?
  • 2010-03-05 14:25 | Ciekawski

Do "krakauer'a":

Jeśli masz takie informacje o aktach IPN na temat autorki artykułu to może wiesz i napiszesz:
    1. Do kogo należą akta: IPN BU 00240/178, paczka 6409 tom 1-3?
    2. Dlaczego nie ma ich na słynnej "liście Wildsteina"?
    3. Kto się nimi interesował, kiedy i po co?
    Muszę przyznać, że "zbig" myśli bardzo logicznie albo ma dobre informacje.
    Pozdrawiam wszystkich politycznie nawiedzonych.
  • 2010-03-05 14:54 | Analityk

@Krakauer:
    Odpowiadam, z wyniesionej z IPN "Listy Wildsteina" opublikowanej w Internecie.
    Ale na tej oryginalnej, która została wyniesiona było jeszcze:
    ad. 1: WSI, akta osobowe
    ad. 2: SUSW, jedynki akta
    ad. 3: SUSW, jedynki MKF
    Nie jestem jedynie pewien, czy podana przez ciebie Janina Paradowska, to ta sama osoba, co autorka artykułu?
    Przecież nie jednemu psu na imię Burek.
    Trochę przyzwoitości człowieku!
  • 2010-03-03 15:12 | arnobio

Haki w jatce

Nawet gdyby jakimś cudem znalazł się sposób na ustawowe wyczyszcenie tej kwestii, czyli odebranie materiałów WSI i innych, które zalegają kazamaty Pałacu, to i tak tu i ówdzie u różnych 'prawdziwych Polaków i patriotów' uchowają się obszerne odpisy odpisów i nagrania nagrań. Co do tego nie ma wątpliwości.
    Dlatego należy się spodziewać, że to szambo będzie wybijało jeszcze przez lata i przy różnych okazjach. Dla Macierewiczów, Olszewskich i Kaczyńskich to przecież nieocenione żródło wiedzy o przeciwnikach [a przynajmniej tak sądzą], osnowa kolejnych legend o złych i dobrych Polakach i o tym kto powinien się mieć z pyszna. A także deska unosząca ich ciągle jeszcze na powierzchni politycznego odmętu, bo cóż bez niej poczną ci biedacy skazani coraz wyraźniej na anachroniczność i polityczny lamus?
  • 2010-03-03 16:14 | xennax

WSI spokojna WSI wesoła

Odnoszę wrażenie, że przydałaby sie jakaś socologiczna analiza mechanizmów jakie są związane z projektem IV RP. Widoczne jest podobieńswto do mechanizmów zwalczania przeciwników politycznych , które sa podobne w zasadach działania niezależnie od formy politycznej. Róznica jest tylko taka że w starszych wersjach eliminowano przeciwników fizyczne a w aktualnych społecznie - odium hańby prawdziwej czy urojonej. Pan Macierewicz szukał za wszelką cenę spisku zielonych z niebieskimi i im bardziej go nie widział tym dogłebniej szukał bo to znaczy że jest świetnie ukryty. Pan Ziobro troche zmodyfikował formę typu nie bezpośredniego użycia ABW, CBA i Bóg wie kogo jeszcze. To wręcz obrzydliwe podobieństwo w formie działań ludzi z jak najbardziej pozytywnej ( teoretyczne ) formacji opozycyjnej do metod jakie bywały używane przeciw tym formacjom - nie do wiary. W imię ( ale nie róży) z iście torquemadowskim zapędem doszukać sie spisku, spisku i jeszcze raz spisku. Jeżeli go nie ma już to znaczy się schował sprytnie i trzeba go szukac znacznie dociekliwiej. To jakieś deja vu procesów moskiewskich, gilotyny francuskiej i innych tego typu miłych okresów w hisorii. PiS może i w całości nie chceem ale muszem firmuje tego typu działania. Nigdy, nie przypuszczałem że mozna wyprodukowac takie ilości wirtualnego jadu i kapać się w nim beż końca, obrzucać nimi ludzi, traktować pole polityki jako arenę stosów wirtualnych w imie oczysczenia / lustracji ... której akt końcowy jest tylko znany głównym strategom opcji PiS. Ta partia nie składa się z ludzi którzy nie mają świadomości w jaki sposób sa wykorzystywane ich autorytety, oni to widza i to firmują. Ja nie rozumiem po co emocjonalnie , rozumiem dlaczego racjonalnie po władze tylko i wyłącznie w/g zasady apres nous deluge?. Mój emocjonalny jednak wywód, jest bardziej próba prośby o zrozumienie dlaczego ? po ki diabeł ? aż tak jest źle. Wydawało by sie żę teoria o wirtualnym wrogu Ludu co sypie piasek w tryby umwarła już dawno ale nie nieśmiertelnie sie odrodziła i dawaj tańczyc w ramach odkrywania spisków urojonych. ""
  • 2010-03-03 19:01 | wikonwi

Rozwiązanie WSI,rozlewanie się haków ,a postawieniem przed Trybunałem Stanu nie jest tak oczywiste.Na kanwie PO PISu obie partie prześcigały się w głębokiej krytyce tej formacji. Pic uważał ten urząd i jego rozwiązanie jako skończenie z komunizmem ,była to ich obsesja i idea fiks.Był też ważny powód to wpuszczenie tam Macierewicza w celu zbadania i dorwania się do słynnej szafy Lesiaka,To był chyba motor pchający bliźniaków do władzy.Wracając do TS,po pierwsze musi być wola polityczna,po drugie trzeba postawić pytanie czy znajdzie się na tyle głosów poselskich ażeby to przegłosować.Matematyka jest okrutna PO +PSL+SLD to stanowczo za mało.
  • 2010-03-03 21:00 | wikonwi

Wszystkich państwa Artur,zbig,xennax zapraszam do udziału w akcji na facebook dotyczącej "Zrobimy wszystko,aby PIS nie wrócił do władzy.Pozdrawiam.
  • 2010-03-04 08:58 | Artur

Szanowna Pani redaktor.
    Wczorajsza rozmowa dnia, jaką Pani przeprowadziła z Panią Teresą Torańską przyniosła mi nieoczekiwane rozczarowanie. Pani Teresa Torańska była jedyną dziennikarką w PRL zaakceptowaną przez kacyków partyjnych z PZPR dla robienia ciekawych reportaży o nieciekawych ludziach. Wiadomo było, że prawdy nie napisze, a ciekawie ubarwi postać robiąc zmyślną opowiastkę. Ubawiło mnie akcentowane napuszeniem wspomnienie Pani Teresy Torańskiej, jak to Pan Ryszard Kapuściński siedział 2 godziny pod swoim domem w jej samochodzie, nie wysiadał i snuł osobiste wynurzenia. Jakieś kosmiczne bzdury. Nigdy nie należałem do PZPR, ZMS czy ZSP. Ale często bywaliśmy z żoną z racji wykonywanej pracy zawodowej w siedzibach rozpusty tych kacyków. Wielkie domy wypoczynkowe wysłane perskimi dywanami, ekskluzywnym umeblowaniem, upiększone "wypożyczonymi" z muzeów dziełami sztuki i cennymi obrazami na ścianach. Zawsze pustawe, zawsze pełne służby, zapasów, kuchennych zapachów, gotowe na przyjęcie swoich niezapowiedzianych gości na wypoczynek, na libacje, na upojne noce z kochankami. Nie przypominam sobie, by Pani Teresa Torańska o tym pisała. Tym bardziej zaskoczyła mnie atmosfera rozmowy Pani Teresy Torańskiej z Panią redaktor promieniująca (za przeproszeniem, ale tak było) intelektualnym nabzdyczeniem oraz bezgranicznym uwielbieniem dla dzieła i sposobu życia Ryszarda Kapuścińskiego, a jednocześnie kompletnym brakiem szacunku dla uprawnionej woli Małżonki, by póki żyje jeszcze tej książki nie publikować. Nie poświęciłyście Panie ani jednego zdania w rozmowie tematom kontrowersyjnym i obronie Małżonki Ryszarda Kapuścińskiego. Zastanawia mnie uwypuklona we wczorajszej Pani rozmowie dnia bardzo brzydka cecha wszystkich kobiet zaszczepiona jakimś wspólnym, zjadliwym, żeńskim genem, który czyni Wasze serca takimi twardymi, kompletnie nieczułymi dla dramatów żon cudzych mężów, serca nakazujące Wam toczyć odwieczną wojnę pomiędzy sobą. Czy nie pomyślała Pani, że Małżonka zmarłego Ryszarda Kapuścińskiego ma prawo oczekiwać przyzwoitości od ludzi zaliczających siebie do elity kulturalnej, że będzie jej bardzo przykro z publikowania informacji krępujących i wstydliwych o swoim zmarłym mężu? Jak pamiętam mąż Pani redaktor zmarł nie tak dawno, ale Pani jeszcze żyje. Czy było by Pani przyjemnie czytać opublikowane przez kogoś informacje o intymnych skłonnościach i wstydliwych wydarzeniach z życia Pani zmarłego męża? Mam wielki szacunek dla wielkiej pracowitości Pani redaktor, dla błyskotliwego umysłu i dziennikarskiego dorobku. Tym bardziej mi jest przykro.
    Łączę wyrazy szacunku.
  • 2010-03-04 12:18 | Ciekawski

A co ta wypowiedź ma wspólnego z WSI lub z treścią artykułu?
  • 2010-03-04 13:45 | Mieczysław S.Kazimierzak

Są kreatorzy haków i ich ofiary.Ale to ci sami ludzie wykreowani przez korupcjogenną ustawę zasadniczą.Konstytucyjny bełkot demokratycznego porządku był za sprawą traktatu okrągłostołowego przy udziale nadreprezentacji mniejszości żydowskiej.Mieli kogo bronić,bo wykonawców żydowskich ruchów umysłowych i politycznych.A przecież :
    "Ideał chrześcijański wypróbowano i nie znajdowano w nim braków.Uznano go jednak za zbyt trudny i przestano wypróbowywać...
    Opierając się na chrześcijańskim ideale,można by stworzyć najlepszy rodzaj społeczeństwa i uleczyć choroby,na które cierpi dzisiejsze społeczeństwo.
    Nadszedł czas by stanąć w obronie rodziny,Kościoła i republiki...
    Oznacza to,że ludzie nie będą się bać przekazywać prawdy swoim dzieciom."
  • 2010-03-04 15:37 | wikonwi

Mieczysław S.Kazimierzak drogi panie 2000 lat panowania sekty katolickiej nie spowodowała zbawienia świata,ani go nie ulepszyła.Wprost odwrotnie przedstawiając brutalnie swoje racje toczyła brutalne wojny snuła intrygi o wiele krwawże niż cię dzieją dziś,w celu zabezpieczenia finansowego.KK to nie Rydzyk od 10 lat lecz trochę dłużej i zanim zabierze pan głos na tym forum to niech się zastanowi czy to właściwe miejsce i poczyta sobie historię kościoła
  • 2010-03-04 17:56 | Mieczysław S.Kazimierzak

Co to jest historia?Żeby ją napisać trzeba byłoby napisać historię każdego pojedyńczego człowieka.Chyba myli szanowny Pan wokonwi historie z polityką historyczną.Godzi się przypmnieć,że religia to relacja człowiek -bóg,relacje miedzyludzkie to już polityka.Z pewnością historię sprawowania władzy można sprowadzić do zbrodni i masowych mordów.Oczywiście można zacząć się zastanawiać,co i kto miał wpływ na te systemy.
    Jest sprawą oczywistą,że w ewolucji ludzkiego myślenia mieliśmy do czynienia z transfromacją pobożnych kłamstw w polityczne szulerstwo i polityczny bandytyzm.
    Niczym kij w mrowisko w hipokryzję kościelnej polityki wsadził Marcin Luter,co wpłynęło na naturę rozwoju dogmatu.Wiara katolicka nie pochodzi z zewnętrznego objawienia Bożego,jest wyrazem przeżycia Bóstwa,z którym dusza znajduje się w wewnętrznym kontakcie.Zatem :
    "Prawda nie jest bardziej niezmienna niż sam człowiek,rozwija się bowiem razem z nim,w nim i przez niego".
    Nie tylko sięgnęlismy do archiwum kopalni Ziemi,ale sięgamy do eksponatów muzeum Wszechświata.
    Świat metafizyki wciąż jest jeszcze tajemnicą,ale jest Prawda Absolutna.
    Ciekawa byłaby analiza ROLA KOŚCIOŁÓW (nie tylko Katolickiego) W HISTORII SPRAWOWANIA WŁADZY,ale nie tylko bo i np:
    -kobiet Żydówek,
    -duchowy sojusz protestantyzmu z prawosławiem,
    -i t.p.
    Jeżeli chodzi o żydowskie ruchy umysłowe i polityczne to opisał je Kevin MacDonald w FENOMEN ŻYDOWSKI.
    RZECZ PIERWSZA DLACZEGO JESTEM KATOLIKIEM opisuje apologeta wiary i rozumu Gilbert Chesterton.Proponuję przeczytać,aby stępić ostrze dogmatycznej krytyki do Kościoła jako powszechnego.Co nie zmienia i mojego poglądu w zakresie programu nauczania wiary,który nie nadąża za osiągnięciami ewolucji ludzkiego myślenia.Stąd wyrządzane szkody dla rodziny,narodu i Ojczyzny.
    "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział".
    "Wiara [że Bóg jest] przywraca człowiekowi jego ciało,duszę,rozum,wolę i to,co stanowi samą istotę życia."
    Oczywiście jest i wiara,że Boga nie ma,ale nie jestem kompetentny,aby podsumować jej dobrodziejstwo.
    Co do cywilizacji zachodu,jest to produkt napięcia między Atenami,czyli greckim racjonalizmem,a Jerozolimą,czyli żydowskim akcentowaniem wiary objawienia zewnętrznego i religijnej żarliwości i jest po dziś dzień manipulacyjnie wykorzystywany.
  • 2010-03-04 19:44 | Ciekawski

Panie Kazimierzu,
    A co ta Pana wypowiedź ma wspólnego z treścią artykułu i WSI?
    Oczywiście poza tym, że "haki" istnieją od dużo więcej niz 2000 lat.
  • 2010-03-04 19:50 | Cyryl czy Metody?

1) To że dwóch kandydatów na stanowisko prezydenta zgadza się co do jakieś kwestii, nie jest jeszcze dowodem na to, że mówią coś mądrego, a już szczególnie w Polsce. Choć akurat w tym przypadku, obaj mają rację.
    2) Do znudzenia trzeba powtarzać, że jest rzeczą niebywałą żeby część akt wywiadu wojskowego przechowywał Prezydent, któremu przecież Konstytucja ani ustawy nie wyznaczyły roli magazyniera akt wywiadowczych.
  • 2010-03-04 20:37 | ll

Tak , tak , byle tak dalej. Ale jesteście naiwni.. WSI to były anioły które lojalnie pracowały dla RP a PIS to po prostu tylko niszczyć potrafi. Ten artykuł to śmieszna propaganda. A już kuriozum to tekst Pana Szmajdzińskiego o Trybunale Stanu.
    Może by Pan Panie Szmajdziński trochę się zastanowił na swoim życiowym credo czyli oportunizmem , a nie wsadzał innych do paki.
  • 2010-03-04 22:48 | arnobio

Nikt nie twierdzi, że WSI to anioły, ani że nie trzeba było tego towarzystwa trzymać pod kontrolą. Chodzi o to, że pp. Kaczyńscy, Macierewiczowie i inni mają dokładnie gdzieś pożytki płynące z rzetelnego rozliczenia służb [nie tylko WSI], ich interesuje wyłącznie polityczne rozgrywanie tego tematu.
    No i odświeżmy sobie nieco pamięć - kto na początku lat 90-tych nadzorował weryfikację członków PRL-owskich służb pod kątem przydatności dla nowych czasów? Czy nie byli to przypadkiem ówcześni wysocy prezydenccy urzędnicy [chyba w randze ministrów], bracia Kaczyńscy?
    O co więc w tym wszystkim chodzi? Spartaczyli wtedy robotę, że trzeba było w 2005 rozwalać to co stworzyli lata wcześniej?
    A może chodziło i chodzi zwyczajnie o to, że służby mają być 'nasze' a nie 'ich', a jak są 'ich' to trzeba je rozwalić żeby nam przeszkadzały?
    Cóż, Im dłużej przyglądam się całej tej sprawie tym mniej mam wątpliwości, ze tak to jakoś wygląda.
  • 2010-03-05 11:01 | dall

Co by nie mówić o Panu Jarosławie i Lechu Kaczyńskich , to jedna sprawa się im udała i za to ich cenię.
    Pamiętam jak nagle skończyły się korupcyjne propozycje w stylu \... no to może to załatwimy jakoś inaczej...\ , a było ich mnóstwo. Nagle się okazało , że za takie działania szło się do pierdla. To było piękne , naprawdę jak nożem ucioł!
    Jakoś różne Miry, Zbychy i inne shardzieli po dojściu do władzy spod znaku \polityki miłości\. Nie mam nic do Pana Premiera Tuska , bo widać że się nawet na chwilę nie zawachał nad wywaleniem Mira. Jaka szkoda , że nie dopadli tego Sobiesiaka i tego dyrektora LP. Cóż , następną razą....
    Jak szkoda też, że Panu Jarosławowi nie udało się dopaść tych kilku panów z Samego Szczytu , którzy jak jeden mąż dali drapaka za niedaleką granicę !
    Co ma to współnego z trzymaniem haków typu akta WSI ?
    Ano dużo. W Polsce gra idzie o dużą stawkę ( Kluczyk ma stawiać elektrownię tuż za białoruską granicą ), gdzie haki są absolutnie konieczne i nie widzę powodu dlaczego ktoś dobrowolnie miałby się ich pozbywać. To jest po prostu zwykłe i dobre narzędzie , które utrzymuje środowisko polskiego tzw biznesu pod jako taką kontrolą.
    Ale jaki to wszystko ma związek z WSI , ktoś zapyta ?
    Owe środowisko tzw biznesu mające media i ogromną kasę wyrosło w ścisłym powiązaniu z WSI i dlatego tak się wszyscy burzą. A najbardziej media i panowie i panie pokroju Pana Szmajdzińskiego.
  • 2010-03-05 18:00 | yalp

Ciekawe czy Państwo wiedzą jakie dwie szalenie ważne rocznice przypadają dzisiaj ?
    Co prawda lużno związane z tematem ale jednak związane.
  • 2010-09-30 18:16 | olo

Tuska POpaprańcy wespół z SLD tylko krzyżem, PiSem, sondażami i Rydzykiem naród straszą !! Oj biedna nasza Polska cała, nie szlachcica, nie hrabiego a gajowego Komorowskiego se wybrała. Młodzież znowu w PeO uwierzyła, do urn wartko POdążyła. Tusk z gajowym to dwa fircyki, co bez krępacji na wybory cuda zawsze obiecywali POlskiej nacji. Trafnie też uznawali, że lud to kupi, bo jest ciemny oraz mocno głupi. A tu bezrobocie z POdatkami jak gruźlica pną się w górę, Rosną ceny i zarobki POpapranych urzędników. Obcy biznes gut i charaszo się rozwija, Polski kurczy, koszer żagle zwija, Z Unii forsa POgrzebana, Autostrady i stadiony spartolone, zawalone, A drużyna narodowa RP III, w trzeciej lidze gra. Służba zdrowia dogorywa, Pielęgniarki i robole nędznie grosze zarabiają, Chamy z PSLu PO ichniemu też śpiewają, Bez Hitlera wciąż do rajchu za robotą swoje biedne dzieci gnają, A czerwoni wraz z Platformą ustawowo narkotyki twarde jako miękkie wprowadzają, W WOŚP Orkiestrze i Woodstocku zluzowane nastolatki POlskie świnki wciąż na haju, swoje młode ciała dają, Przyrost gojów skrobankami z eutanazją PO.ebańcy POwstrzymają, Z patriotyzmem IPNu, TVP i TV Trwam już się ostro rozprawiają, Polskie Radio z TVP zawłaszczają, a SBcy z agentami brudne łapy w PRLu zanurzone zacierają. Wiersz jest dobry ale nie mój. Przepraszam autora za moje w nim zmiany i pozdrawiam!!