Ciało ma znaczenie

(5)
Wiązanie niektórych zachowań ze wzrostem polityków nie jest pozbawione sensu
  • 2010-03-03 20:25 | ivo

och ta biologia...

Nie lekceważyłbym czystego wpływu biologii na psychikę, ale przyznam, że bardziej prawdopodobne wydaje mi się wyjaśnienie które obejmowałoby pośredni wpływ reakcji społecznych na wygląd człowieka. Chodzi mi konkretnie o to jak mogą być ludzie o pewnych nietypowych cechach budowy odbierani przez otoczenie (zwłaszcza przez, zawsze okrutnych, rówieśników w okresie dzieciństwa:). Biorąc przykład pierwszy z brzegu, jeśli bracia bliźniacy byli wyjątkowo niscy i od początku wykazywali pewne tendencje do bycia zarozumiałymi, nabzdyczonymi i przesadnie uraźliwymi, to nietrudno wyobrazić sobie jakie musiało to budzić reakcje wśród dzieci, musiały to być drobne lub mniej drobne złośliwostki, próby "przekłucia balonu" i "spuszczenia nadmiaru pary", może bójki (weźmy jeszcze pod uwagę status młodocianych celebrytów, po roli w popularnym filmie). Takie zdarzenia, oraz fakt, że było ich dwóch i mocno ze sobą związanych i nierzadko postrzeganych jako coś w rodzaju jedności, mógł powodować coraz silniejsze izolowanie się od "wrogiego" otoczenia, "otorbianie" we wspólnym, i tak z natury silnym, związku, poczucie wspólnoty w świecie niegodnym ("na pewno wszyscy nam zazdroszczą", co pewnie częściowo odpowiadało prawdzie) i traktowanym nieufnie, z pewnymi rysami postawy paranoidalnej. To rzecz jasna bardzo śmiałe hipotezy, ale ciągnie mnie raczej w tym kierunku, niż ku "skumulowanym różnicom w percepcji długości korytarza" :) :), no ale ja mam odchylenie psychoanalityczne w podejściu do psychologii, a to wiadomo: nienaukowe, trudno zbadać, bardziej literatura niż psychologia itd., itp... Może prawda, ale co byśmy wiedzieli o ludziach bez artystów...?
  • 2010-03-03 20:54 | Sarteip

Re:Ciało ma znaczenie

Mimo wszystko można zaryzykować, że wzrost nie ma znaczenia ale jeśli ktoś na dodatek jest małostkowym, podłym człowieczkiem to już robi różnicę.
  • 2010-03-03 21:53 | Adam 2222

Wzrost ma znaczenie na pierwszy rzut oka, potem oceniamy postawe ciala. A gdy ktos otworzy usta to

wtedy wiemy kim ten ktos jest.
    I tak jest w przypadku Radka, ktory rozni sie do Kaczynskiego tylko wzrostem.

Podobnie jak PO rozni sie od PiS
  • 2010-03-06 09:37 | jack4___

TEN ARYTUL TO JUZ TRAGEGIA
  • 2010-07-11 09:29 | tsubaki

Nie mozna bylo isc dalej? Co z wplywem duzego lub malego biustu na psychike? Albo chudych badz grubych penisow?

Gdyby to byl artykol na niezaleznym portalu psychologicznym, bylby ciekawy. Drukowany w Polityce w roku wyborczym, jest zalosnie niesmaczny. Ale rozumiem, wszystkie chwyty dozwolone.