Nie lekceważyłbym czystego wpływu biologii na psychikę, ale przyznam, że bardziej prawdopodobne wydaje mi się wyjaśnienie które obejmowałoby pośredni wpływ reakcji społecznych na wygląd człowieka. Chodzi mi konkretnie o to jak mogą być ludzie o pewnych nietypowych cechach budowy odbierani przez otoczenie (zwłaszcza przez, zawsze okrutnych, rówieśników w okresie dzieciństwa:). Biorąc przykład pierwszy z brzegu, jeśli bracia bliźniacy byli wyjątkowo niscy i od początku wykazywali pewne tendencje do bycia zarozumiałymi, nabzdyczonymi i przesadnie uraźliwymi, to nietrudno wyobrazić sobie jakie musiało to budzić reakcje wśród dzieci, musiały to być drobne lub mniej drobne złośliwostki, próby "przekłucia balonu" i "spuszczenia nadmiaru pary", może bójki (weźmy jeszcze pod uwagę status młodocianych celebrytów, po roli w popularnym filmie). Takie zdarzenia, oraz fakt, że było ich dwóch i mocno ze sobą związanych i nierzadko postrzeganych jako coś w rodzaju jedności, mógł powodować coraz silniejsze izolowanie się od "wrogiego" otoczenia, "otorbianie" we wspólnym, i tak z natury silnym, związku, poczucie wspólnoty w świecie niegodnym ("na pewno wszyscy nam zazdroszczą", co pewnie częściowo odpowiadało prawdzie) i traktowanym nieufnie, z pewnymi rysami postawy paranoidalnej. To rzecz jasna bardzo śmiałe hipotezy, ale ciągnie mnie raczej w tym kierunku, niż ku "skumulowanym różnicom w percepcji długości korytarza" :) :), no ale ja mam odchylenie psychoanalityczne w podejściu do psychologii, a to wiadomo: nienaukowe, trudno zbadać, bardziej literatura niż psychologia itd., itp... Może prawda, ale co byśmy wiedzieli o ludziach bez artystów...?
Wyszukaj na forum
Forum
Ciało ma znaczenie
(5)
Wiązanie niektórych zachowań ze wzrostem polityków nie jest pozbawione sensu
-
-
Re:Ciało ma znaczenie
Mimo wszystko można zaryzykować, że wzrost nie ma znaczenia ale jeśli ktoś na dodatek jest małostkowym, podłym człowieczkiem to już robi różnicę. -
Wzrost ma znaczenie na pierwszy rzut oka, potem oceniamy postawe ciala. A gdy ktos otworzy usta to
wtedy wiemy kim ten ktos jest.
I tak jest w przypadku Radka, ktory rozni sie do Kaczynskiego tylko wzrostem.
Podobnie jak PO rozni sie od PiS -
-
Re:Ciało ma znaczenie
Nie mozna bylo isc dalej? Co z wplywem duzego lub malego biustu na psychike? Albo chudych badz grubych penisow?
Gdyby to byl artykol na niezaleznym portalu psychologicznym, bylby ciekawy. Drukowany w Polityce w roku wyborczym, jest zalosnie niesmaczny. Ale rozumiem, wszystkie chwyty dozwolone.