Sprawiedliwy wyrok w Katowicach

(17)
Katowicki Sąd Apelacyjny podtrzymał wyrok Sądu Okręgowego w sprawie Alicja Tysiąc przeciwko katolickiemu tygodnikowi „Gość Niedzielny”. Niczego innego się nie spodziewałem, bo już wyrok sądu niższej instancji wydał mi się sprawiedliwy.
  • 2010-03-05 18:52 | obcy

durny nadęty kraj z garstką rozsądnych ludzi

jest Pan wyważonym człowiekiem; brawo...
    tylko że my jesteśmy osiemnastowiecznym feudalnym /zagubionym, sprzedanym/ narodem, pełnym frustracji: o różnych korzeniach;

ta gazeta to skowyt pogan katolickich/no cóż/...
  • 2010-03-05 21:43 | Adam 2222

Red. S niedawno do szmaciarzy wyzwal goscia z parlamentu i zdziwil sie ze Buzek mu mikrofonu nie

wylaczyl. Gosc zadawal pytania o niektorych politykow z UE (Ashton itp)

A tu patrzcie panstwo red. S jaki pryncypialny.
    Czy trzeba wspominac ze srodowisko red. S wspomagalo Krk w dojsciu do koryta ?
  • 2010-03-06 12:38 | flip

Re:Sprawiedliwy wyrok w Katowicach

A tych dwójek przy nicku możesz sobie wstawiać ile chcesz, mi szkoda klawiatury na klikanie tyle razy...
  • 2010-03-06 23:00 | Adam 2222

Sz.p. Adamie, prosze sie nie irytowac, podlozyl sie pan z tym szmaciarzem,trudno, kazedmu sie zdarza.

Co do klikania to nie musze bo computer ma to w pamieci.
  • 2010-03-08 10:05 | stanko z W.

widać Adamie, rozczarowawszy się środowiskiem "P" ulegasz emocjom - używasz języka Leppera. Akurat mnie też ściska 'litość i trwoga' na opinię red. Sz. - ale pamiętajmy, że tolerancyjna "Polityka" zrobiła dużo dobrego i mało złego na swej długiej już drodze dydaktyczno-informacyjnej w PRL i RP. A że niektórzy ukształtowali się pod wpływem swego kolegi redakcyjnego, rzecznika WRON? to jest margines, choć nie społeczny. Znaczna większość jej dziennikarzy i autorów - byłych lub obecnych, aktywnych oraz nieżyjących to - moim zdaniem - dobra część elity polskiej publicystyki społeczno-politycznej.
  • 2010-03-05 20:48 | lolo

Ale przecież, na co zwrócił uwagę już prof. Zoll, w tekście tego Pana to nie Pani Alicja została przyrównana do zbrodniarzy hitlerowskich, a sędziowie Trybunału w Strasburgu. Także wykroczono tu poza 'stan faktyczny'.
  • 2010-03-05 21:23 | JSN

Panie Adamie
    podziwiam Pana! za odwage w głoszeniu bardzo niepopularnych poglądow
  • 2010-03-06 08:42 | Kecaj

Problem jest szerszy nisz jedna gazetka

To problem przedwojennego pojmowania katolicyzmu: nacjonalistycznego, klaustrofobicznego - bedacego de facto zaprzeczeniem powszechnosci i otwartosci pradziwej religii milosci, czyli wiary katolickiej. Odszedlem z tego Kosciola miedzy innymi z tych powodow. Ofiara sw. Malsymiliana Kolbe okazala sie daremna. Ksieza pokroju redaktorow "Goscia" plugawia pamiec katolickiego swietego i meczennika i nadal uwazaja sie za katolikow. Ja uwazam ich za szatanow wcielonych. Dlatego nie moge byc w jednym Kosciele z takimi ludzmi.
  • 2010-05-11 17:43 | gimel

a "klaustrofobiczny" katolicyzm to jaki? obawiający się zamknięcia? czyli otwarty? o co chodzi? proponuję rozumieć słowa, których się używa; miała być inwektywa, a jakoś tak popłynęło w powietrze
  • 2010-03-06 09:36 | Stangor

Może wreszcie społeczeństwo zrozumie że religie powodują tylko konflikty.
    Że kościoły same nikomu nie pomogły tylko poprzez datki ludzi mimo że są tak bogate. Dlaczego w kościołach zbiera się ofiary do puszek i na tacę. Nigdy nie słyszałem aby taca była przeznaczona np.na stypendia dla dzieci w dniu papieskim (z wyjątkiem tacy na KUL).To jest instytucja która z własnego bogactwa jeszcze nikomu nic nie dała, nawet modlitwy bo za wszystkie intencje trzeba zapłacić. Tak wygląda miłosierdzie po katolicku. Kościół za wszelką cenę próbuje utrzymać tą resztę społeczeństwa pod swymi wpływami bo to i tak jeszcze ogromne pieniądze do pozyskania za Bóg zapłać. Chciałbym dożyć tej chwili kiedy społeczeństwo dojrzeje i odrzuci z list wyborczych
    zacofanych kandydatów na posłów i doprowadzi do prawdziwego rozdziału państwa od kościoła. Nie zgadzam się aby z moich podatków ponad 180 zł było przeznaczane na różnego rodzaju dotacje do kościoła.
  • 2010-03-06 10:51 | szalonyjogin

Panie Adamie,

Niestety ma Pan rację. Wielu nie rozumie jakie konsekwencje dla społeczeństwa niesie przekładanie swojego jedynie słusznego katolickiego poglądu w sferze obyczajowej i prawnej. Nie dane nam było, na szczęście, odczuć fatalnej w skutkach jednomyślności państwa i kościoła jakie miało miejsce w hiszpani czy czechach. U nas kościół zbiera dość dużo historycznej zasługi, chociażby ze względu na opór przeciwko komunizmowi. Ale ta zasługa skończy się wraz z ludzmi, którzy te czasy pamietają. Dla mojego pokolenia 25-30 latków religia jest sprawą zupełnie prywatną. Dlatego jestem tego pewien, że gdy wymiana pokoleń nastąpi, nastąpi również rozdział państwa od kościoła. Dla mnie to proces nieodwracalny.

Pozdrawiam.
  • 2010-03-06 19:01 | miroslaw-1

stanislaw tym swego czasu napisal
    ...swieckie panstwo katolickie.
  • 2010-03-07 11:24 | herbapol

W tymże duchu demokracji i wolności słowa wypowiedział się w TV guru wszelkich wolnościowców pan Bronisław Wildstein,nazywając ten wyrok cenzurą i kneblem wolności wypowiedzi.No,cóż.Gorliwość neofity.
  • 2010-03-07 14:00 | stanko z W.

p. Szostkiewicz nie czytał artykułu z "GN" albo jest pełen nienawiści czy nierzetelności dziennikarza-oportunisty: inkryminowany ustęp, z relaksowaniem się zamknąwszy oczy na zło włącznie, odnosi się nie do p. Tysiąc, ale do takich jak on sam.
  • 2010-03-07 20:47 | Q

Większość gości liberalnego tygodnika łatwo jedzie po Kk , a Pan Red. nadrabia zaległości z dawnej uległości . Wbrew temu co głosi spora część blogerów w państwie demokratyczny Kk podobnie jak inne podmioty ma prawo głosić i popularyzować swoje poglądy !!! Problemem jest zawłaszczanie KASY i przestrzeni publicznej tam , gdzie Kk nie ma do tego prawa . O kasie jednak , a to najważniesze ,bo wbrew prawu , potrafią otwarym tekstem pisać nieliczni - Nie , Przegląd , FiM .
    Kogo porównano do zbrodniarzy nie wiem bo GN nie czytałem . Polityka UE ws. aborcji jest jednak mocno schizo w kontekście zapisu o niewykonywaniu kary smierci ! To do przemyśleń miłującemu filozofię p. Szostkiewiczowi .
    Większą odwagą , wykazałby się p. Red. pisząc o zupełnie absurdalnym wyroku ograniczającym prawa ludzkie ( tu kobiet ) niejakiej Anety Krawczyk . Nie zdołała zupełnie udowodnić że Lepper i towarzystwo ją mieli . Natomiast tytuł z GW "Praca za seks " udowadnił absudalne zakłamanie i poprawną zaściankowość Polski . Każda kobieta ( i mężczyzna ) ma prawo bowiem postawić swoje "klejnoty" na szali w rozgrywce o pracę ! Byleby kontrakt zawarto jak u Anety PRZED podjęciem pracy ! Skandalem jest wymuszanie seksu przez szefów /owe W TRAKCIE zatrudnienia - co ma charakter szantażu . U Leppera tego nie było zupełnie .Tymczasem własnie taka sprawa z Olsztyna przycicha a Krawczyk stała się bojowniczką o "prawa kobiece" co jest szczytem załgania , bo wg. GW własna d... była atutem negocjacji o pracę . Innych raczej nie miała jako baba prosta , nieładna i niewykształcona . Sąd minoderyjnie osądził casus stary jak świat i stale w milionach przypadków istniejący . Żałosne . Rzekłem !
  • 2010-05-10 01:46 | gimel

wyrok Sądu natychmiast skłonił mnie do rocznego zaprenumerowania Gościa Niedzielnego, bo ja popieram taką wolność słowa jaką realizuje; GN nie pisał inwektyw, lecz uciekł się do aluzji; gdyby Sądy rzeczywiście były niezależne, to Urban już dawno zostałby puszczony z torbami za swoje aluzje pomieszane z wulgaryzmami w "Nie"; stawiam hipotezę, że sędzia otrzymał nakaz wydania takiego a nie innego wyroku wobec; nie wiadomo tylko czy otrzymał go w niezobowiazujacej atmosferze kawiarnianego szmerku, czy odwolano się do bardziej twardych argumentów
  • 2010-05-18 10:05 | shadow

chciałem zwrócić uwagę na fakt , że nawet jak się potępi zbrodnie to się zostanie pozwanym do sądu . Sprawa Alicji Tysiąc jest tego dowodem , jeżeli się zamordowało swoje dziecko i ktoś opisze się to w prasie nawet tej mało czytanej to idzie się do sadu i ile się buli na odszkodowanie ciekaw jestem za co . I Tylko dla tego że to katolicka gazeta , ciekaw jestem czy jak opisała by to wyborcza to by zabuliła . I żeby nie było nie chce bronić gościa niedzielnego za to że to katolicy ale za prawdę którą akurat tym razem napisali , Poniekąd przykład idzie z góry

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną