Wyszukaj na forum
Forum
Nowe dowody jak karty kredytowe
(14)
Rząd chce nam zafundować kolejną wymianę dokumentów tożsamości. I to dosłownie, bo w przeciwieństwie do paszportów i praw jazdy, nowe nie uderzy nas po kieszeni. Będzie za darmo.
-
nowy dowód
Ponadto czip w dowodzie umożliwi śledzenie każdego . Dla jego dobra , oczywiście !!! -
Re:Nowe dowody jak karty kredytowe
Jak by nie daj boże cos sie stało ( jakaś katastrofa ) to w życiu nie bedą w stanie odczytac tych informacji bo nie bedą mieli czym .
Powinny byc dwa rodzaje dokumentów , przynajmniej jeden papierowy.
Tak na wszelki wypadek. -
ta ta kontakt z urzedem pod warunkiem ze korzystasz z nieoficjalnie dotowanego systemu przez polskiego podatnika WINDOWS
@Q jak to beda chpiy RFID no to welcome to 1984
Kazda ba -
I znów trochę Orwellem zaleciało,ale wszystko to oczywiście tylko z myślą o obywatelu.Chociaż nie wiem ,czy już nie należałoby się przerzucić na pilną lekturę Huxleya i jego "Nowego wspaniałego świata" -
Czy tylko mi wydaje sie to szkodliwe? Posiadanie czipow w dowodzie doprowadzi do tego ze dane osobiste beda zbierane i przetrzymywane w jakiejs bazie danych, do ktorej my sami nie bedziemy miec dostepu, wiec nawet nie bedziemy wiedzieli jakie- i ile- dane o nas wladze sa w posiadaniu i kto ma do nich dostep. Juz nie mowiac o tym jaki poziom bezpieczenstwa moze nam zapewnic panstwo? Nawet w Wlk Brytanii byly przecieki informacji osobistych z urzedow rzadowych. I tak jak ktos skomentowal na dole - w razie wypadku albo zgubienia dokumentu nikt nie bedzie w stanie sie tym nowym dowodem posluzyc. -
-
Kolejny wspanialy pomysl , "jak zacznie podskakiwac to wylaczymy mu czipa!!!"
"Rzad swiatowy i luminaci" Proponuje ogladanie dokumentow umieszczanych na stronie YouTube -
Hmm, ciekawa jestem jak chip z informacją o chorobach ma się do polskiego systemu ochrony zdrowia. Karta z chipem jest. np w Niemczech, niezależna od dowodu i jest potwierdzeniem posiadania ubezpieczenia, nie gromadzi się w niej informacji o chorobach, tylko jest to sygnał dla kasy chorych by wypłaciła pieniądze lekarzowi... ale to temat na inny wątek.
Poza tym, koszt produkcji tych dowodów będzie olbrzymi w stosunku do możliwości państwa a pomysł dowodów dla dzieci w sytuacji, gdy dziecko chcąc wyjechać za granicę musi mieć paszport, uważam za nonsens. -
Za darmo? a co rzad niby produkuje i sprzedaje potem, ze ma na to pieniadze? Sami za to zaplacimy. My. -
W Belgii tez maja czipy. Do nich samych nic nie mam ale wolalabym zeby zostawili adres na dowodzie. Przydaje sie. -
jakie darmo
za dowód zapłacimy poprzez budżet - można by te pieniądze wydać na coś ważniejszego i sensowniejszego,
po drugie - zdjęcie i fatyga to pikuś czy pan pikuś ale jednak kosztuje -
W dzisiejszym (20.03.10) internetowym wydaniu The Times prezentowany jest brytyjski plan "bezpapierowej administracji" i internetowych usług państwa.Celem jest radykalna obniżka kosztów biurokracji i radykalne podwyższenie komfortu obywateli w tej dziedzinie.Środkiem do celu będzie posługiwanie się przez obywatela spersonalizowaną własną stroną internetową jako "gate'm" dostępowym do usług administracyjnych (i nie tylko).Warto przeczytac.
Dowody elektroniczne są potrzebne do zupełnie innych celów.Mają zapewnic komfort państwu ,nie obywatelom.Obywatel z dowodem elektronicznym będzie
takim samym petentem jak teraz ale łatwiej go będzie kontrolowac.Ciekaw jestem czy myśli się w tym projekcie o publicznych terminalach z logowaniem
z el.dowodu (taki bankomat) czy w dalszym ciągu tylko urzędnik będzie dysponował taki terminalem.No i jak mogą nam pomagac te zapowiadane rejestry publiczne.Obawiam się, chodzi tu wyłącznie o rejestry wspomagające administracje.
Z drugiej strony mam świadomośc ,że stan naszej infrastruktury (i brak usiłowań jej poprawy) a także stan społeczności internetowej nie pozwala na
plany podobne brytyjskim.Więc może jednak te el.dowody to jakiś postęp ?
-
W UK za dowód osobisty służy rachunek za wode lub gaz.
Wielki brat w Polsce szczerzy zęby... -
Jest to chyba pierwszy w historii przypadek, kiedy nikt za usluge nie zaplaci, a macherzy, ktorzy cala te sprawe rozkrecili beda zarabiac setki milionow na produkcji tych kart dowodowych. Cud, cud, cud ...ranyy boskie! Ech, Polityko, czemu masz mnie za idiote?!