Jak to powiedzial Strawinski pytany o jego ocene disnejowskiej wersji
"Swietwa wiosny': "idiotyzmow sie nie komentuje". 'Polityka' niedlugo tym bedzie sie
roznic od 'Bravo' itp, ze jej teksty beda o wiele za dlugie dla targetu, ktory
chce najwyrazniej przyciagnac. Kto inteligentny w tym kraju zajmuje sie jeszcze oglodaniem i komentowaniem seriali takich, jak te w artykule? To tak jakby delektowac sie artyzmem zdobien cyrkowej budy.
Gratulacje!
Wyszukaj na forum
Forum
Kto straszniejszy - postaci z serialu czy widzowie
(8)
Dexter, Breaking Bad, Mad Men, Dr House - seriale, których bohaterowie to typy spod ciemnej gwiazdy.
-
-
Re:Kto straszniejszy - postaci z serialu czy widzowie
Zajmij się drogi inteligencie swoją ortografią, dobrze Ci radzę. A seriale wymienione w artykule należą dziś do awangardy sztuki filmowej. W przeciwieństwie do poprawnych politycznie produkcji kinowych potrafią być do bólu szczere w odkrywaniu hipokryzji zachodnich społeczeństw. Są znacznie celniejsze i psychologicznie bardziej wiarygodne niż blockbustery, co łatwo porównać patrząc na telewizyjną i kinowe wersje "Seksu w wielkim mieście". Widzowie HBO dostali szokujący i nie owijający w bawełnę obraz społecznych przemian, w kinach mogli jedynie obejrzeć słabiutkie i miałkie komedie romantyczne z aktorkami z serialu. To są produkcje dla ludzi inteligentnych, choć niestety nie tylko tacy je oglądają. -
"seriale, takie jak w artykule" sa nieraz o wiele lepsze (pod wzgledem tresci,technicznym, aktorskim etc) od przecietnej produkcji powiedzmy Scorsese. Poza tym czesto kreca je wybitni twórcy filmowi, Agnieszka Holland zrobila kilka docinków Cold Case, Tarantino wyrezyserowal swietny odcinek CSI-LAs Vegas. Ten serial tez jest wyjatkowy, co prawda wiekszosc docinków jest po prostu na poziomie, ale zdazaja sie prawdziwe majstersztyki.
porównywanie seriali takich jak Dexter do budy cyrkowej (bo przeciez ynteligenci nie ogladaja telewizji...) to nieporozumienie.
-
Oczywiscie, masz racje. Niniejszym przepraszam wszystkich pracownikow cyrku i wszystkie budy za porownanie. No, a jezeli Tobie i twojemu poprzedikowi, ktory chce mnie uczyc ortografii (chyba dlatego, ze zgramatyka ma powazne problemy) seriale kojarza sie z
obrazem 'do bolu' spolecznych przemian, to szczerze wspolczuje zycia w takim spoleczenstwie. Choc nie przecze - jeszcze wiecj takich 'dziel sztuki' i wszyyscy
bedziemy mieli takie spoleczenstwo. A wtedy, dobrze Tobie radze - nie kupuj sobie garazu i nie miej syna!
A tak naprawde, to ja nie o serialach i ich poziomie pisalem, tylko o pewnym kolorowym tygodniczku na rowni pochylej. -
Ja tam nie mówię, że są złe, ale dla mnie House czy Californication nie jest żadną "awangardą". Jest mnóstwo o wiele bardziej pomysłowych seriali, które zresztą Polityka opisywała z rok temu - po tamtym artykule obejrzałem np. Life on Mars i gorąco je polecam. Opisanie paru mainstreamowców niczego nowego nie wnosi, co najwyżej podsumowuje jakąśtam tendencję w kulturze bardzopopularnej. -
Z mojej strony moge polecic miniseriale brytyjskie, szczegolnie The Office oraz Spaced - dla zmeczonych ugrzecznionym humorem i przewidywalnoscia amerykanskich produkcji.
F: skraj wg mnie nie ma problemow z ortografia - dopatrzylem sie jednej literowki i tego, ze nie uzywa polskiej klawiatury. A to, mam nadzieje, mozna wybaczyc. -
*"serial „Mad Men” o seksistowskim i brutalnym obliczu dżentelmenów Ameryki lat 60" - naprawde? to tyle pan zrozumial z tego serialu?
* Szkoda, ze pominieto serial "The Wire" jeden z najlepszych seriali ostatnich lat.
* Wydaje mi sie, ze polski widz strasznie traci nie ogladajac tych seriali w oryginale. Fatalne tlumaczenie jest chyba plaga filmow emitowanych w Polsce. -
Jesli mowa o cyrku...
Jak juz mowicie panstwo o cyrku to polecam serial: Carnivale[/link]. Z innych niewymienionych w artykule warto zobaczyc imho: [link=http://www.filmweb.pl/serial/Sons+of+Anarchy-2008-479538]Sons Of Anarchy.