Moze dla poprawnosci dodam tylko, ze, slowo kindersztuba, pochodzi od niemieckich: Kinder - dzieci (nie dziecko), i Stube - pokoj.
Wyszukaj na forum
Forum
Czy obstawać przy tradycyjnej kindersztubie?
(6)
Na wpojenie dobrych manier i przyzwoitego zachowania jest tylko jeden sposób: własny wzór. Dziecko przejmuje takie standardy, jakie widzi w domu.
-
-
Re:Czy obstawać przy tradycyjnej kindersztubie?
Popularna metoda wychowania dzieci:
"rób tak ja ci mówię ale nie rób tak jak ja robię". -
Aby "obstawać" przy kindersztubie, trzeba samemu ją "mieć". Problem nie istnieje, problem jest sztuczny. Jak ojciec i matka, którzy co drugie słowo używają wulgaryzmów, mogą przekazać dziecięciu zasady dobrego wychowania? To rola szkoły, bo na rodziców liczyć nie można. Szkoła zaś nie zajmuje się wychowaniem, uważa, że indoktrynacja religijna załatwi tę kwestię. Z tym, że indoktrynacja religijna służy wychowaniu osoby, która płaci i nie zadaje niewygodnych pytań pasterzom, a nie osoby dobrze wychowanej. Rośnie drugie pokolenie wolnej Polski, drugie pokolenie pozbawione wychowania i wiedzy o podstawowych formach. Wracamy do wyśnionych przez wrogów socjalizmu wzorców I RP - nieliczna szlachta i niepiśmienne i półniewolne masy a nad tym wszystkim kościół - ich władca. -
Camelu, Twój pogląd jest bardzo radykalny i przykry.
Nie jestem pewna czy do końca masz rację.
-
Latem, podczas pobytu na polskim morzem, spacerów etc. bawiłem się w następujący sposób - dodawałem kreskę za każdym razem, gdy mych uszu dobiegł fragment czyjejś rozmowy (przypadkowo oczywiście, chodzi o osoby mijane na deptaku czy plaży) i nie zawierał tenże fragment żadnego słowa uznawanego ogólnie za obelżywe. Ku mojej rozpaczy, "kreskownik" zapełniał się straszliwie powoli. W mojej ocenie (a żyję na tym padole już parę lat) sprawy mają się ku gorszemu. Dla przykładu wiedza o tym, że nie należy oddawać moczu w miejscu publicznym zaginęła w narodzie. Wiedza o tym, żeby nie zanieczyszczać otoczenia śmieciami umarła już dawno... -
W całej rozciągłości(choć z bólem serca) zgadzam się z poglądami camela. Przykład: centrum 200 tysięcznego miasta w słoneczne popołudnie i młody mężczyzna bez żenady "obsikujący" jedno z niewielu w okolicy drzewek. Czy to ma być przykład współczesnej kindersztuby?