Wyszukaj na forum
Forum
Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!
Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!
Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.
Dymisja dyrektora Muzeum Narodowego
(7)-
Wielkie zwycięstwo!
Brawa dla muzealników, którzy potrafili rzeczywiście obronić to do czego są powołani. Nasze dziedzictwo. Zagrożenie było realne. Trzeba być wyjątkowo mało wnikliwym obserwatorem, żeby sądzić, że obrona dziedzictwa ma polityczny odcień. Muzeum zawsze, nawet za komuny było niezależne i powinno takim pozostać. Szafowanie bezpodstawnymi oskarżeniami o "konserwatyzm" przypomina walki bolszewików z mieńszewikami. Na szczęście dziś jest internet i nawet w naszej kulawej demokracji nie wszystko można załatwić przyklejając łatki. Potrzebne są argumenty a nie pomówienia. -
Re:Dymisja dyrektora Muzeum Narodowego
Dawno nie byłem w Muzeum Narodowym, ale pamiętam, że wiało straszną nudą. gdy się ogląda gablotę nr 1247 to człowiek ziewa. Gdy porównam to co pamiętam z tym, co widzę w Muzeum Powstania, to widzę, że te dwa muzea dzielą lata świetlne (gdyby ktoś miał wątpliwości - na korzyść Muzeum Powstania).
Przy okazji - uważam, że każdy Polak powinien Muzeum Powstania zobaczyć. Ja tam byłem kilka razy, gdy mam gości "z prowincji" na kilka dni i chcą, by im coś zaproponować w Warszawie - zawsze proponuję to Muzeum i zawsze robiło wrażenie. Wiem też, że ci moi znajomi teraz przywożą swoich znajomych do tego muzeum. Ile razy byłem w tym muzeum tyle razy był tłum ludzi i to głównie uczniów - bynajmniej nie mieli znudzonych min.
W Muzeum Powstania zmieniłbym tylko jedną rzecz. Jest tam fragment kanału, jakim poruszali się Powstańcy. Ale to czyściutki kanał i dobrze oświetlony. Ja bym dawał ludziom kombinezony nieprzemakalne i wpuszczał tam wodę pod ciśnieniem (nawet czystą, nie to co jest w rzeczywistości w kanałach) tak po szyję. I zgasiłbym światło. I niech przejdą tym kanałem. -
Chodzisz do Muzeum Powstania Warszawskiego, bo taniej. Muzeum Narodowe ma inne zadanie niż MPW. A jak się nie interesujesz sztuką , muzeum cię nudzi, to po co komentujesz ten artykuł? -
Kiedy otwarte zostanie Muzeum Policji ? Były przepychanki pomiędzy szefem policji i ministrem Zdrojewskim bo gliniarz chciał przekazać podarowane przez społeczeństwo eksponaty ale Zdrojewski nie mógł się doliczyć ponad 10 tys eksponatów.
Które zginęły na KG Policji -
Jak mam dolek to jade do Muzeum Narodowego i ogladam na spokojnie i w ciszy te CUDA ktore mozna podziwiac godzinami. I pomyslec ze dwa razy tyle cudow maja w magazynach. -
Odpowiedź na artykuł: http://upiorwmuzeum.blox.pl/2010/10/DROGI-DROBNY-PRZEDSIEBIORCO.html
Kalendarium wydarzeń w MNW: http://kalendariummnw.wordpress.com/
-
Kazde muzeum ma takie same zadania, wynikaja one z istoty muzeum, rozwijać zainteresowania, inspirować i umilać czas, niezależnie od charakteru kolekcji. Nie kazdy musi sie interesowac sztuka, rolą muzeum sztuki jest to zainteresowanie rozbudzać. Muzea to nie magazyny sztuki.