Wyszukaj na forum
Forum
Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!
Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!
Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.
Potrzebny wstrząs.Powszechna odmowa udziału w wyborach jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
(14)Trafiło na samorządowe - trudno. Możemy dalej bezradnie przyglądać się lub zrobić to co możemy by próbować wyjść z zadymy politycznego absurdu.
-
Re:Potrzebny wstrząs.Powszechna odmowa udziału w wyborach jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
Ale do kogo ma to niby trafić ? "Wyborcy" PiS i tak stawią się u urn na wezwanie choćby swoich proboszczów. Jaki będzie skutek takiego bojkotu to chyba sobie umiesz wyobrazić. -
Re:Potrzebny wstrząs.Powszechna odmowa udziału w wyborach jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
Jest mi zupełnie obojętne kto i gdzie wygra,PO czy PiS, ten czy ów. Patrząc z dołu to niczego nie zmienia i nie mam nic przeciwko rządom wikarych z proboszczami na tylnych siedzeniach czy "sweterkowca" w W-wie. Króliki i znajomi królików opanowali teren i nie zrobią sobie większej krzywdy. Nie zadziwi mnie budowa filharmonii w każdej gminie zgodnie z teorią zrównoważonego rozwoju, czy też ogólnopolski konkurs samorządowo-obszarowy z kostką Bauma w tle pokrywającymi wszystko mądrze i nie.
Może takich jak ja jest więcej niż 90% ogółu wyborców.
Twierdzę,że frekwencja poniżej 10% zdemoluje naszą scenę polityczną a to jest coś o co warto powalczyć z myślą o tym co po nas. -
Masz sporo racji, ja od lat nie głosuję.
Ale obawiam się, że jakby frekwencja miała by spaść do 10% to politycy coś wymyślą, by temu zaradzić. Wprowadzą obowiązek głosowania albo zaczną fałszować na dużą skalę (nie da się sprawdzić po wyborach, czy ktoś za Ciebie nie zagłosował, jak mawiał tow. Stalin - nie ważne jak kto głosuje ważne kto liczy głosy).
Frekwencja jest ważna. Niegłosujących zawsze można jakoś wyjaśnić - zła pogoda, nudna kampania, wredność Kościoła itd., byle głosujących było przynajmniej 40%.
pozdrawiam -
A nie lepiej samemu wraz z grupą nie zadowolonych znajomych, założyć inną partię?, tylko jest pytanie czy po wygraniu wyborów i wy nie zapomnicie co to znaczy honor, ojczyzna.
-
Siądźcie wygodnie w fotelikach i myślą doświadczeniem życiowym zbrojną przebrnijcie czekający nas okres do wyborów parlamentarnych zapowiedzianych na jesień 2011 roku i opowiedzcie mi wrażenia z tej podróży. -
Ja mogę Ci opisać moje.
Będzie ostro. Konflikt zabrnął znacznie dalej niż w wyborach 2007. Tym razem były trupy, o tragicznej sytuacji gospodarczej już nie wspominam. Więc walka będzie zażarta, szczególnie po stronie PO będzie strach, że przegrana będzie oznaczać rozliczenie win - a uzbierało się tego i nikt ze strony sprawujących władzę nie poniósł żadnej odpowiedzialności, nawet politycznej - a tak być nie może.
Wg mnie wybory wygra PIS (w tym sensie, że osiągnie wynik lepszy od PO ale o tym, kto będzie rządził zadecyduje SLD). I coś mi się wydaje, że widzi to zarówno Tusk jak i "POlityka", stąd coraz większa nerwowość. -
Nie ma co debatować, przyjdzie czas stanąć do urn wyborczych i wrzucić głos na PiS. Owszem lepiej by było jak PO i PiS by przegrały wybory ale kto inny może coś zmienić w naszym kraju z pozostałych nikt. Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
-
' ... kto inny może coś zmienić w naszym kraju z pozostałych ... '
To jest właśnie myślenie jakie przystało dokładnie na klasycznego 'homo-sovietucusa' - ludzie to bezwolna szara masa, którą jedynie ktoś odgórnie może sterować. Żal mi ludzi o tak porażająco niskiej świadomości społecznej. Jednak rozumiem przyczyny takiego stanu rzeczy u milionów sierot po PRL-u! -
Czy zauważyliście,że stan permanentnej wojny o coraz większym nasileniu trwa już prawie 5 lat, a zdecydowana większość społeczeństwa stanu tego nie akceptuje? Prezydent Bronisław Komorowski z swoimi inicjatywami pojednawczymi będzie odsyłany na Berdyczów. Snujcie swoją opowieść co dalej bezradni patrząc prosto w oczy tym co po nas.Moja propozycja na stole. -
Jestem przeciw bojkotowi raczej iść do urn wyborczych i zagłosować na PiS, niech wymiecie trochę brudów z polityki.
-
Dobre, muszę przyznać że to się koledze Dziadkowi udało ... hehe! -
do 2010-10-20 17:00 | dziadek
Jak to mówią: "na bezrybiu i rak ryba" albo "lepszy rydz niż nic". PO to takie NIC. -
no i wymyślili
za onet.pl:
"
Niecodzienna nagroda za frekwencję wyborczą
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego zapowiedział, że sfinansuje budowę bogato wyposażonych placów zabaw w miastach i gminach w regionie, w których zostanie osiągnięta największa frekwencja wyborcza. Każdy z placów będzie wart 30 tysięcy złotych.
Nagrody zostaną przyznane w pięciu kategoriach: miasta "prezydenckie", stolice powiatów ziemskich, pozostałe gminy miejskie, gminy wiejsko-miejskie i gminy miejskie.
O lokalizacji placów zdecydują samorządy zwycięskich gmin po konsultacjach ze społecznościami zamieszkującymi obwody wyborcze, w których padły lokalne rekordy frekwencji.
Podobny konkurs na frekwencję wyborczą, zorganizowany przez kujawsko-pomorski samorząd, odbył się przy okazji wyborów do Parlamentu Europejskiego w 2009 r.
"
TKW: a co to ma wspólnego z dobrym gospodarowaniem podatkami, to nie wiem.
link:
http://wybory.onet.pl/samorzadowe-2010/aktualnosci/niecodzienna-nagroda-za-frekwencje-wyborcza,1,3786824,aktualnosc.html