Wyjść z bezdomności

(2)
W bezdomność łatwo wślizgnąć się przypadkiem. Powrót to czasem historia jak z bajki.
  • 2010-12-05 11:57 | Janusz

Ludzie opamiętajcie się.

Drodzy internauci....Z uwagą czytam waszych wypowiedzi i zadaję sobie pytanie ??? skąd w was jest tyle nienawiści dla ludzi bezdomnych .Tak to prawda ...w Krakowie jest ich naprawdę sporo przyjeżdżają z całej Polski . Problem ten występuje w prawie każdym dużym mieście , a to tylko dlatego że w miasteczkach mniejszych nie mają szansy na przeżycie zwłaszcza w okresie zimowym . Tak to jest ...PLAGA ...Jednak kto zawinił ? Czy zawsze ponoszą winę ci biedacy ? Nie kochani , są oczywiście wśród nich degeneraci , alkoholicy , kryminaliści . Drodzy Krakowianie....zastanowił się ktoś z was , zwłaszcza ci którzy mieszkają ,czy przebywają w okolicy centrum , ilu bezdomnych mijacie na ulicy ??? i to takich że byście nawet nie powiedzieli .Zawsze pachnący , ogolony....są również wśród nich kobiety. Czym jest bezdomność ???...to nie zawsze degeneracja....czasami los płata różne figle .Spotykacie ludzi którzy byli kiedyś na wysokich stanowiskach ,wykształconych .Zadał sobie kiedyś ktoś pytanie co się stało ??? z pewnością nie wielu jest takich ...a szkoda .Większość z was to ludzie młodzi uczący się jeszcze i jesteście na utrzymaniu rodziców....jednak zadajcie sobie pytanie co się stanie z wami jak już będziecie dorośli ,a niech dotknie jakaś życiowa tragedia co wtedy poczniecie jak się każdy od was odwróci ??? Znikąd nie będziecie mieli pomocy ,i wtedy zostają tylko dwa wyjścia .Prosić o pomoc ludzi instytucje które zajmują się takimi ludzmi ,jednak nie każdy taką pomoc otrzyma .Co wtedy pozostaje ???Wtedy myśli się tylko o ŚMIERCI …. tak kochani nie każdy ma odwagę ze sobą skończyć i wtedy liczy że się zapije na śmierć ,albo gdzieś zamarznie na mrozie , no bo gdzie taki biedak ma się podziać skoro żadna noclegownia go nie przyjmie z braku miejsc czy też ze względu na przepisy ...BO ON czy ONA NIE JESR Z KRAKOWA ...Są bezdomni którym do pełni szczęścia brakuje tylko mieszkania gdyż pracują ….nie każdy jest żebrakiem chociaż nie raz głodny (ambicja mu nie pozwala prosić o pomoc) czy też obawa przed takimi jak wy ludzmi bez serca .Polski naród ...niby chrześcijański , ale dla was takie wartości nic nie znaczą tak to prawda .NIC NIE ZNACZY !!!!Dlaczego to wszystko piszę ??? Sam jestem bezdomny ,już osiem lat , i w moim życiu bywały chwile naprawdę bardzo ciężkie ….jednak pracuję i mam dach nad głową ( mieszkam na wynajętym) zwracałem się o pomoc w uzyskaniu mieszkania , niestety bez skutku . Mam już 52-lata i nie wiem jaka będzie moja przyszłość , co mnie jeszcze czeka .Są chwile kiedy myślę o śmierci , a właściwie to nie ma dnia .Bo po co żuć w takim bezdusznym społeczeństwie ??? będziesz płakał nad nieżywym ptaszkiem jednak człowieka byś zabił ...przepraszam nie dotyczy to wszystkich . Tak mam dostęp do komputera co niektórych kuje to w oczy . Nie wiem natomiast jak długo będę miał siłę by żyć. Były chwile kiedy nie miałem dachu nad głową i również byłem wtedy w Krakowie , jadłem w jadłodajni dla ubogich i bezdomnych ,nie miałem jednak gdzie spać .Spałem wtedy w ...”KANALE „””ciepłowniczym , bo w noclegowni miejsca dla mnie nie było …..bo nie z Krakowa . Były to chwile przejściowe na szczęście , bo żaden chrześcijanin by mi ręki nie podał . Człowiek jak każda istota również musi załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne ….gdzie ci ludzie mają to robić , kiedy nigdzie nie mają wstępu ??? robią to gdzie popadnie .Nie zawsze ładnie pachną ...może już się poddali i jest im wszystko jedno ??? . Zastanówcie się zanim wydacie wyrok na kogoś proszę was.
    Bezdomny z Chrzanowa.
  • 2010-12-07 21:23 | dziadek 2

Re:Wyjść z bezdomności

Miały powstawać Spółdzielnie socjalne właśnie poprzez pomoc osobom bezdomnym, inwalidom, alkoholikom, narkomanom proszę zapoznać się z ideą i ustanowionym prawem Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej tam jest opcja pomoc socjalna.
    Tam też pisze kto może skorzystać z pomocy i od kogo. Powiem jedno w 2011 już będzie wiadomo że o 1/3 będzie mniej pieniędzy dla PUP oraz MOPS-u. A dlaczego bo przez głupią politykę rządzących.
    Za dużo jest dotacji do stanowisk pracy dla rencistów i to nie właściwych są one kierowane nie tam gdzie trzeba i z roku na rok będzie co raz to mniej pieniędzy.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną