Wyszukaj na forum
Forum
Kiedy uczyć dziecko języków?
(7)
Dopóki dziecko nie nauczy się biegle czytać i pisac po polsku, niech uczy się jezyka obcego co najwyżej przez zabawę. To muszą być zajęcia w rodzaju rytmiki, a nie kursu językowego.
-
angielski przez zabawę
Ja też uważam, że maluch jeśli mają się już uczyć języków obcych to jedynie na zasadzie zabawy, nigdy nie wysłałabym 3,4,5 a nawet 6-latka na kurs. To ma być przyjemność. Dlatego dobrze to robić w domu, z pomocami naukowymi, są przecież różne podręczniki, które niczym się nie różnią w wyglądzie od ulubionej bajeczki dziecka. Np. "Angielski z Maksem" wydawany przez Langenscheidt'a. Poza tym dużo śpiewać, tańczyć, mówić, tak żeby było ciekawie przy takiej nauce. To naprawdę może być dobra zabawa. -
Re:Kiedy uczyć dziecko języków?
ja też nie jestem za robieniem na siłę z dziecka wielkiego myśliciela, członka mensy. dzieciństwo to dzieciństwo, samochodziki i lalki, bajki i spacery, a nie... -
Ale chyba można uczyć dzieciaka przez zabawę. nie chodzi mi o to, żeby go do czegoś zmuszać, ale jeśli np. ma fajną książeczkę do zabawy taką jak wspomniany angielski z Maksem, to dla niego nie jest to ani obowiązek, ani przymus tylko zabawa. A, że może okazać się pożyteczna, to chyba dobrze, co? -
Nauka języka
Bóg, Pan nieskończony człowieka
Bug, duża polska rzeka
buk, w lesie drzewo strzeliste
brzmienia podobne różnice oczywiste
podobnie wyrazy jako słowa brzmią
lecz kim innym i w innej osobie są
języka polskiego nauka
to nie lada sztuka
dla każdego cudzoziemca
Francuza, Anglika i Niemca
ale także dla Polaków
bo trudno zapamiętać wielu ortograficznych znaków
do tego jeszcze interpunkcyjne znaki,
w których ja też mam braki
co szybko i łatwo przychodzi
łatwo i szybko odchodzi
dlatego uczcie się wytrwale, przyjaciele młodzi.
-
dzieci powinny uczyć się przez zabawę.później nauka języka przyjdzie im łatwiej. -
zgadza sie, wedle idea bawi i uczy
mojego szkraba zachecam na przyklad grami, jest kilka fajnych planszowek do nauki j. ang. na przyklad Lotto Animals -
Dzieci od urodzenia eksponowane na jezyk obcy latwiej sie go ucza.
Robie w tym od lat, mili panstwo, wiem co mowie.
Nie musi byc to kurs ale zabawy, czytanki, gry zespolowe.
Bezcenny czas na nauke jezyka 1-9 lat. Potem idzie jak z platka.