Wyszukaj na forum
Forum
Czy pomnik może pomóc pamiętać o katastrofie smoleńskiej?
(10)
Z perspektywy psychologii stawianie monumentów to wcale nie najskuteczniejszy sposób upamiętniania.
-
a moze to raczej indoktrynacja
Jesli mozna z duza doza pewnosci przewidziec iz po wlaczeniu telewizora w pierwszych slowach ktore uslyszymy padnie nazwa Smolensk , to mam wrazenie ze ma to wiecej z indoktrynacja niz z jakimkolwiek upamietnianiem. raczej Wywoluje z czasem obronne skojarzenia. -
Re:Czy pomnik może pomóc pamiętać o katastrofie smoleńskiej?
pomnik może może pomóc,ale jeśli pisowcy zrozumieją,że trzeba żyć dalej, bo dla ludzi w polsce liczy się to czy im na jedzenie wystarczy.Co z tego że postawimy pomnik za nie wiadomo ile kasy,jeśli ludzie nie będą mieli pracy,ja szukam od 10 lat uczciwej pracy w polsce i to nikogo nie obchodzi.ja też musiałem żegnać własnego brata na cmętarzu i jakoś musiałem to przeżyć.
"" -
Z katastrof należy wyciągać wnioski
by ich było można unikać w przyszłości, a nie czcić ich pamięć. Każda taka katastrofa wynikająca z czystej głupoty to wstyd przed światem. Ciszej nad tymi trumnami. Ciszej. I tego wariata, co dosiadł trumny swego brata jak gdyby rumaka i harcuje po Krakowskim Przedmieściu zostawmy w spokoju. Niech sobie harcuje. -
Pomnik, ale za co? Cóż takiego zdziałał Lech Kaczyński, żeby mu stawiać pomniki? Ten zakompleksiony, wiecznie obrażony, a nierzadko ordynarnie traktujący innych człowiek był bez wątpienia najsłabszym prezydentem od 1989 r. -
pamiętać powinni specjaliści od wypadków i bezpieczeństwa lotniczego. Dla Polski to żenująca sprawa, dowód bylejakości, niskich standardów cywilizacyjnych itd. Należy spuścić zasłonę milczenia. A tak poza tym wszystkich, to na pokładzie samolotu większość pasażerów to byli ludzie o bardzo niskich kwalifikacjach moralnych, dokonaniach czy zasługach. Pełno tam było ludzi, którzy znacząco zaszkodzili naszemu krajowi w swoim dążeniu do kariery czy majątków. O zmarłych nie mówi się źle, prawda? Tylko skąd ta zasada? Hitler i Stalin też nie żyją. -
Ruch Autonomii Posmoleńskiej
Apel do Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego o wsparcie inicjatywy Ruchu Autonomii Posmoleńskiej.
Jako Naród umęczony ponad nasze siły ciągłą wojną polsko-polską apelujemy do pana Prezydenta o wsparcie w sprawie utworzenia na terenie Rzeczypospolitej miejsca do życia dla Ruchu Autonomii Posmoleńskiej.
Od roku czasu mamy w kraju istny Dzień Świstaka. Jesteśmy zmuszani do brania udziału w tym żenującym , paranoicznym widowisku mimo naszej woli.
Stwórzmy miejsce w którym ludzie będą mogli mielić w mediach sprawę zwykłego wypadku lotniczego jak długo będą chcieli .
Miejsce w którym będą mogli stworzyć sobie swój wymarzony mały kraj.
Miejsce w którym 24h na dobę , 365 dni w roku palić się będą znicze.
Miejsce w którym każdy z nich będzie mógł sobie postawić krzyż gdzie będzie miał ochotę i wieszać się na nim w religijnych spazmach.
Miejsce gdzie nie będzie docierał przeklęty sygnał niepolskich stacji telewizyjnych i radiowych.
Miejsce gdzie nie dotrze szmatława Gazeta Wybiórcza ze swoją niepolską propagandą.
Miejsce gdzie w spokoju będą mogli wielbić ojca Pobornika i jego sekta będzie miała wreszcie spokój od napastliwej młodzieży.
Dajmy im szansę żyć jak chcą w imię zwykłej ludzkiej solidarności. Dajmy szansę także sobie na życie w kraju normalnym gdzie polityka nie będzie graniem trumną , krzyżem i demagogią gospodarczą.
DOŚĆ SMOLEŃSKA W NASZYM DOMU !!!! ŻAŁOBA MINĘŁA !!!!
na blogu: nocri blog
na Facebook: Ruch Autonomii Posmoleńskiej -
Ktos kiedys powiedzial ze pomniki sa dla golebi.Moze trafnie moze nie.Prawda jednak jest taka ze jesli komus pomnik potrzebny na Krakowksim Przedmiesciu to niech go sobie stawia,ale za wlasne pieniadze!!!! Dosyc tego ze wszystko od 10 kwietnia poczawszy od wylotu samolotu na obecnym czasie skonczywszy jest finansowane z pieniedzy podatnikow.Nikt tego glosno nie powie bo zaraz zostalby okrzykniety w rozny wiadomy sposob ale czy ktos z obywateli kiedykolwiek wystawi rachunek za ta wycieczke ktora zaczela sie 10 kwietnia i trwa po dzis dzien.To najdrozszy lot w historii Polski ale tez i swiata.. -
Potrzebę pomnika dokumentuje wymiana tablic,co świadczy o braku umiejętności rozmawiania sercem.
Czy można mówić o koncepcji wspólnoty politycznej w świetle braku zrozumienia choćby do samego GOSPODARCZEGO PATRIOTYZMU?
Pomnik nie tylko pomoże pamiętać o katastrofie smoleńskiej,ale i o linii demarkacyjnej rozumienia co to jest MOJA OJCZYZNA :
Kto mi powiada, że moja ojczyzna:
Pola, zieloność, okopy,
Chaty i kwiaty, i sioła - niech wyzna,
Że - to jej stopy.
Dziecka - nikt z ramion matki nie odbiera;
Pacholę - do kolan jej sięga;
Syn - piersi dorósł i ramię podpiera:
To - praw mych księga.
Ojczyzna moja nie stąd stawa czołem;
Ja ciałem zza Eufratu,
A duchem sponad Chaosu się wziąłem:
Czynsz płacę światu.
Naród mię żaden nie zbawił ni stworzył;
Wieczność pamiętam przed wiekiem;
Kluch Dawidowy usta mi otworzył,
Rzym nazwał człekiem.
Ojczyzny mojej stopy okrwawione
Włosami otrzeć na piasku
Padam: lecz znam jej i twarz, i koronę
Słońca słońc blasku.
Dziadowie moi nie znali też innéj;
Ja nóg jej ręką tykałem;
Sandału rzemień nieraz na nich gminny
Ucałowałem.
Niechże nie ucza mię, gdzie ma ojczyzna,
Bo pola, sioła, okopy
I krew, i ciało, i ta jego blizna
To ślad - lub - stopy.
-
Nie - takie mam zdanie!Powód - społeczeństwo jest bardzo podzielone.To nie katastrofa smoleńska jest tego przyczyną,ale jak zwykle nie potrafimy w cywilizowany sposób dyskutować i znajdować najlepszych rozwiazań.Dziś i wcześniej wybrani Posłowie dla swoich celów partyjnych judzą.Im bardziej podgrzewają emocje to uważają,ze dla nich lepiej.Mam nadzieję,że wreszcie większość narodu oprzytomnieje i pogoni w niepamięć tych ,którzy burzą spokój. -
http://youtu.be/bzMarh0s_tc ZAKŁAMANY NARODZIE...