Wyszukaj na forum
Forum
Malta 1565 r. - starcie islamu i chrześcijaństwa
(9)
„Nie ma nic słynniejszego niż oblężenie Malty” – to zdanie, wypowiedziane przez Woltera, straciło już aktualność. A wynik tej zapomnianej dziś, wspaniałej bitwy był z pewnością jednym z punktów zwrotnych historii świata.
-
Upadek fortu Świętego Elma
Nie wiem jak bardzo trzeba mieć skrzywioną psychikę i sumienie albo jak bardzo być oderwanym od rzeczywistości, żeby jakąkolwiek bitwę nazwać "wspaniałą". -
Re:Malta 1565 r. - starcie islamu i chrześcijaństwa
Określenie we wstępie "wspaniała bitwa" odrzuciło mnie od dalszego czytania ... -
LOL, i to pisze koleś o ksywie "ronin"? :-))) -
Człowiek odwykł cywilizacyjnie od bitew, rycerzy i zamków. A to przecież historia, nasz fundament.
Bardzo dobry, ciekawy i rzetelny tekst. I do Autora: proszę nie przejmować się małostkowymi uwagami, w stylu "skrzywiona psychika:, "oderwany od rzeczywistości" "odrzucił od czytania". Niektórzy nie zasną, jeśli komuś nie przywalą, nie skrytykują czy nie ośmieszą. -
Dziękuję za dobre słowo. Od pisania w Internecie nabyłem grubej skóry, więc się nie przejmuję. Tarczą jest dla mnie źródło historyczne - przeczytane porządnie, więc jestem gotów do dyskusji.
Pozdrawiam
JMD -
Rok temu zwiedzałem Maltę, stąd artykuł bardzo mnie zainteresował.
Pozdrawiam! -
Fascynujacy artykul. Przydalaby sie tylko jakas mapa. Ze wstydem musze przyznac, ze nigdy wczesniej nie slyszalem o tej bitwie. -
Dziękuję autorowi za bardzo interesujący artykuł, fascynująca historia. -
Zainteresowanym polecam ksiazke "Empires of the Sea" autorstwa Rogera Crowleya. Oblezenie ukazane w szerszym kontekscie walki Ottomanów vs. inni o dominacje Morza Srodziemnego. Swietnie napisana, w jeden dzien mozna przeczytac.