Jako mieszkanka Suwalszczyzny chciałabym uczulić autora artykułu na odmianę nazw miejscowości. Cechą charakterystyczną w tym regionie jest ucięcie spodziewanej w dopełniaczu końcówki -ek do -k. Szypliszki mają dopełniacz "Szypliszk". Podobnie Trakiszki, Prudziszki, Ejszyszki, Zaboryszki, Ogrodniki i oczywiście Suwałki odmieniamy "Trakiszk", "Prudziszk", "Ejszyszk", "Zaboryszk", "Ogrodnik", "Suwałk".
Odmiana z końcówką -ek jest rażącym i bardzo irytującym błędem.
Wyszukaj na forum
Forum
Suwalski biegun zimna. Dlaczego tam?
(4)
Czy można sobie wyobrazić prognozę pogody bez Suwałk i Suwalszczyzny? Fenomen tego regionu nie kończy się i bynajmniej nie zaczyna od meteorologii.
-
-
Re:Suwalski biegun zimna. Dlaczego tam?
Chętnie zgodziłbym się z Panią, ale formalna rzeczywistość jest inna. Jako bywalec Suwalszczyzny wiem, że rzeczywiście takie nazwy jak Szypliszki są odmieniane tak, jak Pani pisze (w dopełniaczu - Szypliszk). Sam tak mówię, Niestety, jeśli zerknie Pani do Słownika Ortograficznego PWN, stwierdzi Pani, że obowiązująca forma jest inna (w dopełniaczu - Szypliszek). Nie miałem wyboru, ale podzielam Pani dezaprobatę.
PS. Jeśli mnie pamięć nie myli, na stacji kolejowej w Suwałkach zawsze słyszałem zapowiedź o odjeździe pociągu do Trakiszek (nie Trakiszk). -
Chyba jednak mówienie o Suwalszczyźnie jako "biegunie zimna" w Polsce jest trochę naciągane - na pierwszym miejscu znajdują się Góry Izerskie - niewysokie pasmo górskie w Sudetach, najzimniejsze z polskich gór:
http://www.chatkagorzystow.sudety.it/pisali/pisalinational.htm
-
No tak - ale góry i górski klimat - to zupełnie inna historia...