tak sie sklada,ze mieszkam, w Japonii od wielu lat i moge zapewnic, ze milosc do grzybow jest tu rownie wielka jak w Polsce i zatrucia tez sie zdarzaja, choc moze nie az tak czesto.
Wynika to jednak bardziej z zagonienia i braku czasu na grzybobrania, z duzej ilosci roznorakich grzybow dostepnych w handlu (sama kupuje i opycham sie namietnie grzybami, choc w zyciu nie odwazylabym sie ich zbierac)nie wiem, skad handel bierze te grzyby, choc podejrzewam, ze w wiekszosci sa to prywatne hodowle, w kazdym razie mysle, ze sa rownie bezpieczne jak nasze pieczarki.
Wyszukaj na forum
Forum
Zabójcze muchomory. Dlaczego są takie groźne?
(19)
Jednych wielbicieli grzybów gubi ignorancja, drugich – nadmierna pewność siebie. Dlaczego medycyna wciąż nie pokonała potęgi trucizny muchomora sromotnikowego?
-
-
Brak jednego
Grzyby kumulują promieniotwórczy cez z epoki Czernobyla. W wielu miejscach w Europie poziom promieniowania przekracza ciągle jeszcze normy.
Nie histeryzując: Nawet kilkukrotne spożycie nie stanowi problemu. Jednak ci, którzy z chciwości wydają więcej na paliwo niż wydaliby na grzyby w sklepie powinni jednak od czasu do czasu ocenić, czy już mogą w nocy zastąpić żarówkę.
No i raki chodzą po ludziach. Szczypią. -
Re:Zabójcze muchomory. Dlaczego są takie groźne?
Proponuję się wyedykować i podedukować koleżanko Vero. Twoje sensacje są Faktu-godne. Człowiek musiałby zjadać tysiące kilogramów grzybów tygodniowo, jeśli chciałby wnieść swój poziom promieniowania na niebezpieczny poziom. Jeśli nie więcej. Warto czasem zawrzeć usta, jeśli nei ma się nic do powiedzenia. Polecam. -
wpis został usunięty
......... -
Uwaga! Debil krąży po Europie
W Europie, gdzie dba się o zdrowie, istnieją duże obszary na których nie wolno zbierać grzybów ani jagód.
Nie wolno polować, szczególnie na dziki. Jeśli jest ich nadmiar, poluje się na nie, ale mięso jest utylizowane jako zatrute promieniotwórczym cezem.
Kosztuje to miliony Euro.
Oczywiście dla Polaka o ograniczonej inteligencji jest to głupie. Na idiotów promieniowanie nie działa. A polskie mięso zdrowe bo niebadane. -
Kto innych przezywa, sam się tak nazywa. Izotop Cs-137 najlepiej z grzybów akumuluje Xerocomus badius i ten gatunek podgrzybka jest stosowany jako bioindykator promieniotwórczego skażenia środowiska. I w takiej roli, jako przedmiot badań wystąpił w Polsce w latach 1990. do oceny stopnia skażenia gleby po Czernobylu. Z tych właśnie badań wiadomo, że skażenie terytorium Polski po katastrofie w Czernobylu było znikome.
Tak to już jest, jak 'wiedzę' czerpie się z 'prasy', a nie publikacji naukowych.
A poziom artykułu p.Walewskiego momentami żenujący. Choćby taka uwaga, grzyby to nie zwierzęta. Nie mają nóg/odnóży, tylko trzony. I autor przed pisaniem mógłby rzucić okiem na systematykę grzybów, aby odróżniać nazwy rodzajów od gatunków. Nie ma takiego rodzaju grzybów, jak 'kanie' (są takie ptaki z rodziny jastrzębiowatych, z parą nóg każdy). Sromotnik (Phallus sp.) to inny rodzaj niż muchomor. Nie ma rodzaju o nazwie 'zasłoniak', jest zasłonak (Cortinarius sp.). I można by tak jeszcze długo.
Najważniejsze >>>> W Polsce występuje więcej gatunków grzybów śmiertelnie trujących niż tylko muchomor zielonawy (prawidłowa polska nazwa gatunkowa dla Amanita phalloides). Samych muchomorów zawierających amanitynę rośnie w Polsce 3 gatunki.
Jak ktoś nie zna się na grzybach, niech ich nie zbiera do jedzenia!!!!!! Powinna być to logiczna konkluzja dla każdego w miarę rozgarniętego człowieka. Nazwa Homo sapiens powinna zobowiązywać. -
A gdzie te obszary?
Prawdopodobnie na szlaku radioaktywnej chmury z Czernobyla.
-
Zabojcza cezowo - grzybowa z Czernobyla
Przez dluzszy czas mieszkalem w Szwajcarii, gdzie grzyby zbiera rownie namietnie jak w Polsce. Gdy w sklepach zabraknie krajowych (kazdy grzybek przekrojony aby pokazac ze nie robaczywy), prawdziwki importuje sie - skad? Wlasnie z Ukrainy! Oczywiscie nawet w Szwajcarii moga nie wiedziec o cezie 137 i cos niekoszernego moze sie przedostac do handlu. Ale, znajac szwajcarska skrupulatnosc - szczerze w to watpie. -
@ jajakoja - zgadzam sie najzupelniej.
Zamilowanie do grzybow nie jest tylko polskim zwyczajem.
Kuchnia Chin czy Japonii zawira przesliczne mnostwo gatonkow grzybow, o nieraz dosyc egotycznym wyglacie i fakturze. (doswiadczenie osobiste)
W polnocnych Wloszek grzyby byly sprzedawane nigdys na straganach a nad ich "czystoscia" czuwal miejscki inspektor. (zaslyszane/przeczytane)
Byc moze w szkolach moznaby prowadzic intensywniejsze lekcje na ten temat, plansze nie zawsze byly bardzo pomocne, ale teraz jest wiekrzy dostep do zdjec grzybow w naturalnym ujeciu - skoro ta umiejetnosc moze ocalic zycia ludzkie... -
Redaktor napisał, że: "Miłość do grzybów przyniesionych z lasu to nasza narodowa specjalność." - czyli wyraźnie chodziło mu o grzyby samodzielnie zbierane w lesie a nie grzyby w ogóle... -
Jestem zapalonym grzybiarzem i zbieram je odkąd sięgam pamięcią. I na pewno nie wezmę grzyba, którego nie jestem pewien, niestety u nas jest pełno tzw niedzielnych grzybiarzy ( bo to można się pochwalić przed znajomymi no i taka moda)którzy idą i "koszą", co tylko mogą.
Jeżeli się nie znaSZ na grzybach, idź z kimś doświadczonym lub sprawdź w "Atlasie grzybów" lub kup w sklepie ;) .
Co do wypowiedzi Very, to Wiesiek ma rację, ja mogę tylko dodać, Vero nie wierz we wszystko, co piszą w gazetach ;) -
Niedzielni? Precież to raczej tylko doświadczeni, wieloletni grzybiarze zaliczają wpadki. Przynajmniej tak wynika z informacji pdawanych przez media. Niedzielni się boją blaszkowych i to ich ratuje. -
Podobnie jak Ty, bardzo lubię zbierać grzyby. Nie zbieram grzybów blaszkowych, ponieważ się na nich nie znam. W przypadku rurkowych nie mam zazwyczaj wątpliwości, a i w razie pomyłki ryzyko jest stosunkowo niewielkie, gdyż przynajmniej w polskich warunkach nie ma tego typu grzybów silnie toksycznych (popraw, jeśli się mylę).
A, nie zbieram grzybów ze względów ekonomicznych. To hobby, zabawa, miło spędzony czas, relaks!
Pozdrawiam imiennika. I udanych zbiorów. -
Są
Pamiętam jeden rodzaj (już trochę się nauczyłem, czerwony kapelusz, żółty (rurkowaty) spód. Inaczej mówiąc, góra koźlarza spód dojrzałego borowika.
I borowik szatański - chyba niezbyt silnie trujący ale jednak.
A może jest więcej.
Jak mam cień wątpliwości to nie biorę. -
Są
Pamiętam jeden rodzaj (już trochę się nauczyłem), czerwony kapelusz, żółty "rurkowaty" spód. Inaczej mówiąc, góra koźlarza spód dojrzałego borowika.
I borowik szatański - chyba niezbyt silnie trujący ale jednak.
A może jest więcej.
Jak mam cień wątpliwości to nie biorę. -
Tutaj o tym (opis wyczerpujący, niestety w wersji niepłatnej bez zdjęć, które jednak łatwo znaleźć w internecie):<a href="http://www.grzyby.pl/szatan-goryczak.htm">http://www.grzyby.pl/szatan-goryczak.htm</a>. -
Dziękuję i wzajemnie.
W zupełności się z tobą zgadzam "To hobby, zabawa, miło spędzony czas, relaks! " i tak, to traktuje. Co do grzybów rurkowych masz rację, nie ma silnie toksycznych, można najwyżej nabawić się sensacji żołądkowych. Co do wypowiedzi Mercurossaurus, masz racje wpadki zaliczają też doświadczeni, ale dlaczego, tego nie wiem, może to przez rutynę.
Pozdrowienia dla imiennika i wszystkim grzybiarzom udanych zbiorów. "Mercurossaurus""""" -
"różnica między grzybem jadalnym a trującym bywa nieraz niezwykle subtelna"
- taka, że te drugie trują, a te pierwsze nie! -
Po Czernobylu dałem sobie spokój ze zbieraniem grzybów. Czasem tylko prawdziwki do zupy grzybowej na Wigilię, a tak to pieczarki ze straganu. -
I to jest najlepszy przykład nieracjonalnego myślenia:
Ile osób w Polsce zmarło w wyniku radioaktywnego skażenia od 1986 r. ?
Ile osób w Polsce zmarło w wyniku zatrucia grzybami od 1986 r. ?
Co jest większym zagrożeniem dla życia: 137Cs czy muchomor sromotnikowy ?