Dlaczego czas jest złudzeniem?

(22)
Rozmowa z Julianem Barbourem, brytyjskim fizykiem, uważającym, że czas to złudzenie, a pojęcie odległości jest zbędne
  • 2011-09-17 00:47 | taktoja

.

ciekawe to :]
    a, dyrygent nie konduktor.
  • 2011-09-17 13:48 | Janusz

Dlaczego mądrość fizyka jest złudzeniem?

To kiepska i nihilistyczna w istocie koncepcja. Jak to przestrzeń nie istnieje? Przecież istnieje i doskonale ją widać, tyle że nie jest dla nas płaska, a trójwymiarowa, w niej znajdują się rzeczy, a bez niej one nie mogą istnieć.

Jeśli odpowiedzią na teraźniejszość ma być wizja plemienia afrykańskiego „tu i teraz”, to ja za taką teraźniejszość dziękuję, bo mnie w niej nie ma, ja dla tego plemienia nie istnieję. Konsekwentnie, dla tych, którzy nie mogą zaobserwować nie istnieje Hitler, Stalin z sowieckimi kumplami oraz z zarządzanymi przez nich gułagami, nie istnieją mordujący Irakijczyków Bush z Chaneyem i Rumsfeldem, nie istnieją tacy sami Cameron z Sarokozym i Obamą, nie istnieją orzynający nas do kości globalni bankierzy. Taki światopogląd to absurd i droga donikąd. Facet zmarnował 40 lat życia.

Wziął sobie trójkąty z Platona, ale nic nie skumał, nie dotarło, że ta trójnia bliższa jest trójosobowemu Bogu, niż figurze geometrycznej. Jak trójkąt może tworzyć jeden punkt? Co ten człowiek opowiada? Liczby pierwsze wieczne? A to się udał! Liczby są wymysłem ludzi, nie ma w nich nic wiecznego.

Pogubił się gość całkowicie, pomieszał Platona z hinduską mojrą, z buddyzmem i matematyką – wyszedł mu mętlik, którego nie pojmuje, więc nic dziwnego, że teraz nie kuma co było kiedy: „Jan XXIII został papieżem, Margaret Thatcher premierem Wielkiej Brytanii czy Ronald Reagan prezydentem USA?”

Dla fizyka kolor nie istniej, ale dla tego plemienia już jak najbardziej, a za to ten fizyk nie istnieje.

Świat bez ruchu nie istnieje, a ruch istnieje jedynie w czasie, stąd czas musi istnieć, aby istniał świat.

Dwie strony artykułu starczą, dalej nie czytam, szkoda czasu, i jeszcze tu ze Schrödingerem wyjeżdża i z jego kotem, którego tamten miał pewnie w głowie. Jak w ogóle poważni ludzie mogli potraktować poważnie te naciągane banialuki o kotem, co to go zastrzelił, albo nie zastrzelił?
  • 2011-09-24 19:34 | medor5

Re:Dlaczego czas jest złudzeniem?

Prawdziwe szczęście nie jest doznawane w taki sam sposób jak przyjemności. Żyje ono w głębi niedostępnej dla umysłu.
    Myśli i uczucia, zniewolone przez tyrana czasu, nigdy go nie odkryją.

Nisargadatta
  • 2011-09-18 12:20 | jotel

Co robi ten konduktor
    i na dodatek kilka zdań
    z zaburzonym szykiem
    w pięknym i głębokim tekście?
  • 2011-09-17 09:41 | ZWO

Kwantowość istnienia

To, co określane jest jako Platonia można by nazwać także kwantem istnienia albo kwantem bytu. Czyli "Byt jest kwantowy". Badania psychologiczne pokazują, że umysł ludzki traktuje jako jedność przedział wydarzeń 0,2 sekundy. Tyka byłaby więc rozdzielczość kwantów istnienia dla człowieka. Taka jest wielkość jednostki pamięci, o której mowa. Oczywiście to nie jest ocena naukowa.
    P.S. To kolejny wywiad w Polityce na poziomie, który mi bardzo odpowiada. Oby takich jak najwięcej
  • 2011-09-18 19:17 | myszvolvo

@ZWO
    >"To kolejny wywiad w Polityce na poziomie, który mi bardzo odpowiada. Oby takich jak najwięcej"

In re!

• 2011-09-17 10:24 | Bumerang

Czas jest złudzeniem?

Czas jest złudzeniem bo płynie w drugą stronę... Jeżeli nie ma odległości i czasu, czym się różni punkt początkowy Wszechświata od końcowego? Jeżeli popatrzymy na Wielki Wybuch i Śmierć Cieplną to niczym one się nie różnią oprócz gęstości energi w przestrzeni ... a gdzie cała różnorodność "teraz" Wszechświata? Przykro mi to mówić, ale chyba tzw Teoria Względności ma coraz większe problemy że trzeba tworzyć takie oderwane od powszechnego poczucia rzeczywistości filozoficzne teorie. Ja patrząc na to filozoficznie nie mogę zrozumnieć że punkt Omega (idealnie symetryczna kompozycja) załamuje się w Wielkim Wybuchu. To tak jakby idealna konstrukcja zawaliła się bez przyczyny... Albo tak jak już wspomniałem na początku, czas biegnie w drugą stronę i to co teraz obserwujemy jest etapem pośrednim w budowie tej idealnej kompozycji punktu Omega?
  • 2011-09-17 10:40 | wojtal

polecam wygóglanie hasła nassim haramein sacred geometry unified fields

ciekawe spojrzenie i myślę całkiem zgrabne wyjaśnienie tego czego ten pan szuka
  • 2011-09-18 19:47 | myszvolvo

@wojtal
    >"polecam wygóglanie hasła 'nassim haramein sacred geometry'"

Ślę podziekowania od potomstwa!
    Wykład pana Nassim'a Haramein z Nexus Conference, a zwłaszcza część traktująca o jego szkolnych kłopotach, jest idealną strawą dla wszystkich dzieci skarżących się na kompletny brak zrozumienia dla wymyślanych przez nie teorii, okazywany im permanentnie przez plączące się w zeznaniach panie "od matematyki", albo przez obrabowanych z resztek intelektualnej wyobraźni "panów asystentów", obarczonych odpowiedzialnością za zaliczenia z 'quantum mechanics'.
  • 2011-09-17 15:17 | Piotr Kraczkowski

Odleglosci

Sprawa jest ciekawa, ale odleglosci ustala sie wg wzorca 1 metra tak samo jak inne miary. Jezeli maja istniec trojkaty, to bez odleglosci wszystkie katy bylyby chyba rowne zeru?

Stawianie pytan, przetrzepywanie teorii jest bardzo pozyteczne, choc czas wydaje sie byc przechodzeniem od jednej konfiguracji do drugiej. Bez wolnej woli mozna podziekowac innemu czlowiekowi tak samo jak drzewu za jablka. Wiecej szansy ma raczej szukanie teorii, ktora wolna wole udowodni, niz takiej, ktora ja wykluczy - podpieranie sie mozliwosci iluzji nie przekonuje. W koncu mozliwe, ze stopien trudnosci przekracza mozliwosci milionow ludzi inteligentnych jak najbardziej inteligentni z nas, ze wymaga jednak genetycznej manipulacji podwyzszenia inteligencji.
  • 2011-09-17 20:58 | bryka

Na poczatku mojego listu zaznaczam ,ze nie jestem fizykiem,kiedyś była matematykiem ale po siedemdziesiątce jestem już tylko starszą panią.Merytorycznie odnieśc się nie ,mogę.Mam jednak wrażenie że tzw "nowa fizyka" powstała i bujnie się rozwija,owocując mnogością teorii,jako wyraz rozpaczy po ładzie fizyki klasycznej rozwalonym przez teorię kwantów.Niepodważalną (przynajmniej na razie) i zaprzeczającą rzeczywistości jaką odczuwamy.Genialny autysta Einstein nigdy się z nią nie pogodził.Ponieważ lawinowo wzrasta w kolejnych pokoleniach współczesnych liczebnośc osobników autystycznych (dlaczego ?) możemy (może jednak zstępni) spodziewac się geniuszy ,którzy ulżą tej rozpaczy.Dla nie autystów pozostaje buddyzm tłumaczący rzeczywistośc subiektywna.
  • 2011-09-17 21:46 | Satori

Co na to biskupi? Księże biskupie Głodziu? Księże biskupie Nyczu? Wszak stoi, że w 7 dni stworzył. Dzień to miara czasu.
  • 2011-09-18 18:07 | wnusio jarek

Gen. Flaszka wie tylko jedno: raz w miesiącu (miara czasu) wypłacają mu wysoką emeryturę za lata "służby" ukochanej Ojczyźnie - to nie żart!
  • 2011-09-17 23:25 | Hubert Michalak

To tylko teoria.

Paradoks Zenona z Elei (Wikipedia):
    Achilles i żółw stają na linii startu wyścigu na dowolny, skończony dystans. Achilles potrafi biegać 2 razy szybciej od żółwia i dlatego na starcie pozwala oddalić się żółwiowi o 1/2 całego dystansu. Achilles, jako biegnący 2 razy szybciej od żółwia, dobiegnie do 1/2 dystansu w momencie, gdy żółw dobiegnie do 3/4 dystansu. W momencie gdy Achilles przebiegnie 3/4 dystansu, żółw znowu mu "ucieknie" pokonując 7/8 dystansu. Gdy Achilles dotrze w to miejsce, żółw znowu będzie od niego o 1/16 dystansu dalej, i tak dalej w nieskończoność. Achilles nigdy nie dogoni żółwia, mimo że biegnie od niego dwa razy szybciej, gdyż zawsze będzie dzieliła ich zmniejszająca się odległość.

Wniosek: Wszyscy przecież wiemy, że Achilles dogoni żółwia i przekroczą linię mety jednocześnie, więc czysto teoretyczne dywagacje na jakiś temat, jak w komentowanym artykule, nic nie znaczą jeśli nie da się ich udowodnić praktycznie.
  • 2011-09-20 06:52 | podatnik

Moim skromnym zdaniem wszystko rozbija się o dokładność pomiaru, czyli mówiąc w bardzo dużym uproszczeniu kłania się teoria nieoznaczoności :-D
    Po prostu jesteśmy w stanie mierzyć z pewnymi przybliżeniami i tu jest źródło tego paradoksu.
  • 2011-09-20 11:54 | taki jeden

Od kilkuset lat już wiemy, że suma nieskończonej liczby odcinków nie musi być nieskończona, a więc że nastąpi taki moment, w którym Achilles dogoni żółwia.
  • 2011-09-19 01:19 | Za 30 lat biologowie niech pogadają z panem fizykiem

O ile będzie z kim gadać :P
  • 2011-09-21 09:21 | Caramba

Uwielbiam takie teorie, niezależnie od tego czy zbliżone do (naszej) rzeczywistości czy nie. Ale,
    jeżeli entropia nie maleje to, nie można się cofnąć. Czas może być wtórny do entropii.
    Chyba, że ta zasada (o entropii) nie jest prawdziwa.
    Więcej takich tekstów.
  • 2011-09-23 10:53 | Bumerang

Tak, takie teorie są dobre do umysłowej przebieżki. Ja jednak bym na to spojrzał w ten sposób, entropia dotyczy przemian cieplnych, może się jednak okazać, że to nie energia grawitacyjna i cieplna napędza nasz wszechświat. Co ciekawe, na Wikipedii doczytałem że Smierć Cieplna Wszechświata nie nastąpi bo jest on "układem otwartym" (sic), więc postulat o nie malejącej entropii nie musi dotyczyć naszego Świata. Wojtal tutaj podał wykłady p. Haramein'a, ciekawe ale nie do końca mnie przekonały. Ja polecam zainteresowanie sie teorią "Electric Universe", która bardzo upraszcza obecną Kosmologię, jednak nie ma "siły przebicia" do głównego nurtu.
    ps. Ciakawe rzeczy się dzieją wokół Teorii Względności, właśnie CERN donosi że odkrył cząsteczni osiągające prędkośc większą od prędkości światła...
  • 2011-09-23 22:13 | jam

skąd brać zioło

jeżeli dostawca jest 5 km stąd?
  • 2011-09-25 23:17 | mefisto

"To abstrakcyjna przestrzeń (tak zwana przestrzeń konfiguracji) zawierająca wszystkie możliwe układy wszystkiego. Barbour nazywa ją Platonią."

Czy ta definicja nie przypomina gnostyckiej pleromy?
  • 2011-12-29 22:13 | yokem

Zwykło się sądzić, że to Parmenides powiedział, że jest tylko jedna rzecz, którą jest zmiana.
    ""
    Zmieńmy więc na Heraklita.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną