Wyszukaj na forum
Forum
Supernowa uchwycona!
(6)
We wtorek jeszcze jej nie było. Rozbłysła w środę.
-
supernowa a nadświetlne neutrina
No to możemy możemy zweryfikować prędkość neutrin. -
Re:Supernowa uchwycona!
"No to możemy możemy zweryfikować prędkość neutrin".
Za daleko. Za malo neutrin dotarlo do naszych detektorow. Czekamy na cos blizej od nas.
"My" nie jest przypadkowe. Jestem czlonkiem jednego z zespolow budujacych podziemny detektor, w ktorym takie neutrina mozna bedzie zaobserwowac. Gdyby tylko wybuchlo odrobine blizej. -
Pan PB ,Przemek Berg jeśli się nie mylę.Popularyzator uniwersalny,zapomniał był dodac,ze supernowa wybuchła z wtorku na środę 21 milionów lat temu.W miocenie. -
Pan bryka chyba potrzebuje jakiegoś elementarza. Świadczy o tym nie tylko ten wpis, ale też wiele innych. Pan bryka jest bowiem bardzo aktywnym uczestnikiem forum. Tak. Wybuchła bardzo dawno temu, ta supernowa,ale dopiero teraz ją dostrzegliśmy. Rozumie pan? Czy może nie za bardzo?
Jeśli nie, chętnie wytłumaczę. W przyszłości, specjalnie dla pana, panie bryka, będę wyjaśniał takie rzeczy. Żeby pan złapał, o co chodzi. -
Napisałam przecież "zapomniał dodac"."Dodac".To znaczy,że dostrzegłam,że popularyzator dostrzegł,że astrofizycy dostrzegli supernową teraz.A tu elementarz..replika także taka niezborna... -
Tak Panno bryka, dostrzegli ją teraz, dwa czy trzy tygodnie temu. To wydaje się pani dziwne? Rozumiem... Powinienem był "dodać", że supernowa wybuchła 21 mln lat temu. W przyszłości, specjalnie dla Pani, będę takie informacje podawał, chociaż wydawało mi się, że czytelnicy Polityki nie potrzebują takiego elementarza. Zwłaszcza, że jest napisane, że obiekt znajduje się 21 mln lat św. od nas. Ok. Pozdrawiam, panno bryka.