Wyszukaj na forum
Forum
Newtonowskie opus magnum po polsku - rozmowa z prof. Michałem Hellerem
(8)
Rozmowa z księdzem profesorem Michałem Hellerem, filozofem, teologiem, fizykiem i kosmologiem, o tym, dlaczego tylko wydaje się nam, że znamy Isaaca Newtona
-
Kolejny katol
jest jaka przestrzen w Polsce wolna od chociaz jednego katola?! -
Re:Newtonowskie opus magnum po polsku - rozmowa z prof. Michałem Hellerem
jak Ci się nie podoba, że prof. Heller jest księdzem katolickim, to sobie zostaw to co jest po stronie nauki - filozof, fizyk, kosmolog i przeczytaj jakąś pracę Hellera a później narzekaj. Ks. Heller nigdy nie zszedł ze ścieżki nauki, nigdy nie prowadził ludzi w kierunku religii na siłę. Nie jestem katolikiem, a ks. prof. Hellera, tak jak ks. prof. Życińskiego darzę ogromnym szacunkiem, właśnie za to co wnieśli do nauki w Polsce. Oby więcej takich duchownych. -
Rozumiejących,że Wszechświat został otwarty i tak jak możemy sięgnąć po eksponaty archiwum kopalni Ziemi dziś sięgamy po eksponaty archiwum Wszechświata korzystając z odkrywanych praw stworzenia i natury.
Na Dolnośląskim Festiwalu Nauki przez dr Andreasa Hahna z EWST we Wrocławiu został postawiony problem :
ŻYCIE POZA ZIEMSKIE A TEOLOGIA CHRZEŚCIJAŃSKA.
Duchowość też ma swoją historię,dzięki której możemy sobie odpowiedzieć nie tylko jak żyć tu Ziemi,ale i zacząć tworzyć hipotezę kultury życia w kosmicznej przestrzeni. -
Jestem ateistą, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy tak lekceważąco wypowiadać się na temat ks. prof. Michała Hellera. Radzę sprawdzić, kto to jest i nie pisać bzdur. -
Jestem pod wrażeniem języka prof. Hellera: Mówi w sposób prosty, poruszając czasami tematy nieproste. Nie owija zdań w bawełnę pseudo-filozoficznego pustosłowia. Przedstawione myśli są przejrzyste i jasne. Też bym tak chciał. -
Wielki polski uczony z którym rozmawia fantastyczny redaktor Polityki i genialny I.Newton jako temat. Czego chcieć więcej?
Gratuluję Karolowi Jałochowskiemu oraz gazecie."" -
Pierwsze polskie wydanie wielkiego działa Izaaca Newtona jest wyjątkowym wydarzeniem i jak czytamy Michał Heller znacząco się do tego przyczynił. Chwała mu za to. -
Przepraszam, że poruszam inny temat. Jaka jest Księdza profesora opinia na temat 10 planety naszego układu słonecznego tzw Nibiru czy X i jej 7 księżyców ?