Zupełnie się nie znam, ale zdaje mnie się, że na jakimś niskim 'kwantowym' poziomie materia jest podobno nieciągła (tak stało w gazecie), co by znaczyło, że odległości są może mniejsze, bo 'dziury' się nie liczą i nie trzeba ich 'pokonywać'. Więc neutrino sobie za******la z prędkością mniejszą niż się wydaje. Tak sobie myślę. Czy zdania nie zaczyna się od słowa więc?
Wyszukaj na forum
Forum
Neutrina szybsze od swiatła?
(6)
Albert Einstein kazał nam myśleć, że prędkość światła jest nieprzekraczalną barierą, której nic nie może pokonać. A jeśli tak nie jest?
-
-
Re:Neutrina szybsze od swiatła?
W takim przypadku mimo wszystko wychodziłoby że neutrino porusza się szybciej niż światło bo te kwantowe nieciągłości miałyby również wpływ na obserwowaną prędkość światła. -
Czy linijka przyłożona do 'kwantowej' 'dziury' też jest dziurawa w tym miejscu?
-
Linijka przeważnie ma dziurkę na gwoździk i przeważnie w dobrym miejscu.
Nie będę przedstawiał poważnych teorii, bo za jakiś czas ktoś je ośmieszy.
Najwyżej nowe odkrycia naukowe się opóźnią, niech kto inny się ośmiesza. -
Jesli dobrze rozumiem predkosc swiatla zalezy od osrodka w ktorym sie porusza, dlatego stala c odnosi sie do predkosci swiatla w prozni. Neutrina bardzo slabo reaguja z materia wiec ich predkosc jest niezalezna od osrodka w ktorym sie poruszaja. Czy byloby falszywym zalozenie ze zmierzona predkosc swiatla w prozni fizycznej w rzeczywistosci nie jest predkoscia maksymalna? O ile wiem cos takiego jak doskonala, "matematyczna" proznia nie istnieje w zwiazku z wlasciwosciami fizycznymi wszechswiata, fluktuacjami energi, czastkami wirtualnymi. Jesli to zalozenie byloby prawdziwe, moglibysmy przyjac ze neutrina w eksperymencie OPERA po prostu osiagnely predkosc blizsza predkosci maksymalnej niz predkosc rozchodzenia sie swiatla w prozni, co nie zaprzeczaloby teorii wzglednosci. -
Tak czy owak jedno jest pewne - bardzo mało wiemy o Wszechświecie w stosunku do tego czego nie wiemy. Teza, że nic nie może się poruszać szybciej od prędkości światła jest tak samo prawdopodobna jak i ta, że jesteśmy jedyną inteligentną formą życia we Wszechświecie...