Zrabowane mienie europejskich Żydów

(23)
Cała Europa brała udział w grabieży majątku Żydów, którym naziści zgotowali Holocaust.
  • 2011-10-20 10:05 | WoWa51

...ani refleksji...

Połowę ode mnie młodsza koleżanka wyszła za polonizującego się Kanadyjczyka, który nie może się nadziwić, jak niewiele śladów pozostało w Łodzi po około 200 tys. jej przedwojennych żydowskich mieszkańcach. (Pomijamy tutaj gwiazdy Dawida na murach, które służą do walki kibiców ŁKS-u i RTS Widzew).
    Na mnie zrobił kiedyś duże wrażenie drobny, a nieoczekiwany przypadek. Miałem odwiedzić znajomego mieszkającego w pewnej kamienicy Śródmieścia. Mieszkanie na parterze, numer mieszkania cztery. Wszedłem do ciemnej klatki schodowej; nieco oślepiony słońcem, zobaczyłem czworo drzwi – bez zastanowienia skierowałem się i zapukałem do tych najbardziej na prawo. Pani, która je otworzyła, wyjaśniła, że mieszkanie ma numer JEDEN, a mieszkanie numer CZTERY to pierwsze OD LEWEJ, od razu po wejściu do klatki. Później słyszałem jeszcze o kilku takich przypadkach, a pewnie jest ich dużo, dużo więcej. Jakoś nie są one przedmiotem anegdot, ani refleksji. A już na pewno nie – w jaki sposób obecny właściciel, skądinąd miły starszy pan, wszedł w posiadanie tej, od zawsze prywatnej kamienicy.
    WoWa51
  • 2011-10-20 11:52 | zbych

wpis został usunięty

.........
  • 2011-10-20 12:05 | Tomasz

Re:Zrabowane mienie europejskich Żydów

To nieco naciągana teza, że nie ten co gazował i strzelał jest winny, ale ten, który przejął minie. Chciwość to jedno, a zbrodnia to drugie. Zresztą Niemcy okupując kraje europejskie przyjęły na siebie prawną odpowiedzialność za wszystko, co działo się na okupowanych terenach. Nie tajemniczy naziści, nie hitlerowcy, tylko państwo niemieckie i i Niemcy!
  • 2011-10-20 14:56 | michrich

Czy to oznacza ze przejecie i nie oddawanie posiadlosci po zydach jes usprawiedliwieniem? Moja matka zapukala po wojnie w Lodzi do dzwi mieszkania w ktorym ja sie urodzilem przed wojna. Mieszkajaca tam kobieta otworzyla dzwi przez ktore moja matka widziala wnetrza takim jakim zostawila uciekajac ze mna w listopadzie 1939 roku do ZSRR. Kbieta powiedziala mojej matce nie tam nic do szukania i ze jej nie wpusci. To byl holocaust biznes!
  • 2011-10-20 16:45 | asaliah

wpis został usunięty

.........
  • 2011-10-20 17:58 | michrich

Az dziw ze USA ciagle jest napotezniejszym krajem na swiecie do ktorego emigruja ludzie z calego swiata i w tej liczbie z Polski. Milionom Polakow nie przeszkodzilo osiedlenie sie w USA mimo obecnosci Zydow w tym kraju.
    Zjadliwa nienawisc assalih to nic nowego. Podzielal ja Adolf Hitler, Roman Dmowski, Stalin i innewzorce Assaliahi
    od ktorych on bierze natchnienie. Nie ma to jak przejac mienie po zagazowanych Zydach i szczesliwie cieszyc rozgrzeszeniem po spowiedzi.
  • 2011-10-21 07:41 | asaliah

wpis został usunięty

.........
  • 2011-10-21 08:10 | asaliah

Hannah Arendt Zydowka w 1964r:"". "Rola przywodcow zydowskich w zniszczeniu wlasnego narodu jest dla Zydow bez watpienia najciemniejszym rozdzialem ich historii. W Amsterdamie i Warszawie, w Berlinie i Bukareszcie, nazisci mogli polegac na zydowskich funkcjonariuszach, ktorzy sporzadzali spisy osob i ich majatku, zbierali u deportowanych pieniadze na pokrycie kosztow deportacji i eksterminacji, pilnowali pozostawionych mieszkan, tworzyli sily policyjne by lapac Zydow i ladowac ich do pociagow az do smutnego konca....... Powolani przez oskarzenie swiadkowie potwierdzili znany juz fakt, ze to zydowskie komanda zatrudnione byly bezposrednio przy eksterminacji. Te sonderkommanda pracowaly przy komorach gazowych i krematoriach, wyrywaly trupom zlote zeby i obcinaly wlosy, wykopywaly groby i pozniej te same groby rozkopywaly by zatrzec slady ludobojstwa.To zydowscy technicy zbudowali nieuzywana pozniej komore gazowa w Theresienstadt, gdzie zydowska autonomia byla tak daleko posunieta, ze nawet kat byl Zydem"
  • 2011-10-21 08:12 | asaliah

A. Choloniecki, "My, Żydzi i Kongres", Krakow 1919, s.9
    "Gdy tylko Warszawe zajeli Niemcy, zwalily sie do niej tabuny 'ekspertow' od spraw "Żydow wschodnich' - oczywiscie Żydow. Przewodzil im Max Cohen i Moritz Pinkeles. Kazdy z nich oglaszal, ze Żydzi wschodni przez swoja naturalna grawitacje ku kulturze niemieckiej, czego dowodem zargon Jidisz, stanowia wymarzona awangarde tej kultury i na tej opoce powinna oprzec sie niemiecka ekspansja. Od sierpnia, kiedy pruskie armaty zmienily Kalisz w kupe gruzow, niemiecki pobyt w Polsce stal sie pasmem gwaltow, rabunkow, mordow na cywilnej ludnosci: "Burzono i z ziemia zrownano fabryki. Z dymem puszczano koscioly, dwory, palace. Spalono tysiace kwitnacych siol. Kradziono. Niemieccy oficerowie, jak pospolici zlodzieje, kobietom polskim zdzierali zlote pierscionki. Szerzono mord i pozoge.
    Wieszano, rozstrzeliwano. Dziesiatki tysiecy Polakow szly do straszliwych obozow koncentracyjnych, gdzie wsrod nieopisanych cierpien nie zabraklo wybitnych politykow i pisarzy.
    Z rak niemieckich nie ucierpiala nic tylko jedna kategoria mieszkancow Polski: Żydzi. To byli "swoi", ktorzy z radoscia wybiegali naprzeciw zwyciezcy i tysiacem cennych uslug umieli czynic sie potrzebnymi.
    I to sa ci, co dzis czolgaja sie przed trybunal koalicyjny, aby zlozyc tam za posrednictwem swych holenderskich, dunskich czy amerykanskich wspolwyznawcow, akt oskarzenia przeciw Polsce".
    A.Choloniecki, "My, Zydzi i Kongres", Krakow 1919, s.18 "Gdy jencow polskich prowadzono ulicami Poznania, zydostwo rzucalo sie na nich z zapalem, policzkowalo, plwalo, darlo na nich odzienie.
    Wybitny zydowski czlonek rady miejskiej wolal: "Nie wolno nam spoczac poki nie wygnamy ostatniego Polaka z miasta".
    Nastapilo to w kilka tygodni po uroczystej polskiej deklaracji na ratuszu poznanskim, zapewniajacym braciom izraelskim korzystanie z pelnych praw obywatelskich. To pelzanie u stop zwycieskiego prusactwa bylo czyms tak odrazajacym, ze nawet NIemiec, pulkownik von Brandt w pamietnikach swych mowi: "Trzeba bylo byc swiadkiem tych scen, aby moc dobrze osadzic gleboka moralna nikczemnosc Zydow"

• 2011-10-21 09:13 | Hektor Starski

Asaliah - jest przewodnikiem, który prowadzi przez tunel światła

Na Boga, drogi aniele trochę logiki! Raz zarzucasz żydom, że wierni Talmudowi trzymają się razem przeciw gojom. Zaraz poniżej, że zdradzają braci w wierze i sprzedają ich Niemcom. Jeśli mówisz, że Żydzi są "Be", bo ich religia tego uczy. A w drugim akapicie opisujesz, jak nie stosują się do nakazów swej religii, to masz problem. Może oznacza to tylko tyle, że z religiami jest w ogóle problem, gdyż w każdej jakoś nie lubi się niewiernych, a ludzie tak naprawdę się od siebie nie różnią. Jesteś tego dowodem, wypisując swoje mądrości pod tekstem, który w przejmujący sposób ukazuje niesprawiedliwości i przemoc wobec jakiej narodowości.
    A tak, zostawiając w spokoju naszego chorego z nienawiści Asaliaha, jakoś nie dziwi mnie ówczesna postawa instytucji finansowych. Dzisiaj również pokazują, że zrobią wszystko dla zysku. Ciekawe, czy ruch oburzonych choć trochę dobierze im się do skóry?
  • 2011-10-21 10:42 | asaliah

Wybacz Przyjacielu ale chyba żle zrozumiałeś moje intencje. Nie jestem żadnym wrogiem innych religii jak i ras ludzkich. Uważam iż na tym świecie znajdzie się miejsce dla wszystkich którzy chcą godnie żyć i umrzeć. Ciężko mi jednak zrozumieć że naród wybrany przez umiłowanego Pana który to ma żądzić całym światem nie potrafi przyznać się do swoich błędów zachłanności mamony - warto wczytać się w Biblię gdyż toczy się to od ponad 2000 lat. Wiem że nikt nie jest święty i każdy popełnia błędy ale należy wyciągać z nich wnioski i starać się postępować dobrze na chwałę Pana, jednak w przypadku Żydów nic się nie zmieniło czego mamy przykład w dzisiejszym świecie, nadal są zachłanni i żądni władzy. Jest to dla mnie przykre bo szanuję Ich za gospodarność jednocześnie wytykając zachłannośc. Mam jednak nadzieję że Pan osądzi sprawiedliwie zarówna mnie jak i Ich. To nie jest nienawiść do Żydów tylko mój osąd.
  • 2011-10-21 14:37 | Hektor Starski

Do Asaliaha

Rozejrzyj się. Wszędzie dokoła są ludzie zachłanni i żądni władzy. To oni huśtają światową gospodarką, nadmuchują i przekłuwają kolejne inwestycyjna bańki i wyciągają z kieszeni bezradnych ludzi, ich ciężko zarobione pieniądze. Narodowość nie ma tu nic do rzeczy.
    Nie wiem w jakiego Boga wierzysz, ale, skoro czytasz Biblię, to znasz zapewne to co do niej dopisano po śmierci Chrystusa z Nazaretu. Zostaw zatem swoje odkrycia, którymi tak chętnie się dzielisz na tym forum i pójdź za jego głosem...
    "Pokochaj nieprzyjacioły swoje". I bez Ciebie jest wystarczająco dużo zła na tym świecie. Może wówczas Twój Bóg potraktuje Cię nie sprawiedliwie - a miłościwie.
    Czego Ci gorąco życzę
  • 2011-11-27 14:19 | Perun

narod , ktory wsadzil w usta Pana Boga slowa , ze jest narodem wybranym , bedzie mial inne narody w pogardzie.
  • 2011-10-22 17:47 | wnukmarek

do michrich

Jak USA staną się Izraelem to zapewne Polacy tam nie będą emigrować. A swoją drogą z wpisu wynika, że żydzi uważają jakby mieli do obywatelstwa w USA jakieś większe prawo.
  • 2011-10-20 21:10 | zza kałuży

Moja matka zapukala po wojnie w Lodzi do dzwi mieszkania w ktorym ja sie urodzilem przed wojna.

No i jak się to zakończyło? Ja rozumiem, że kiedyś taka sytuacja teoretycznie mogła mieć miejsce, ale skoro mama przeżyła to chyba mogła jakoś odtworzyć chociaż część dowodów na fakt zamieszkiwania/posiadania tego mieszkania? Jacyś świadkowie chyba też przetrwali? Czyżby nie przydzielono/dano jakiegoś zastępczego/innego mieszkania w zamian, jeżeli już nie wyrzucono tych, co tam się wprowadzili? A poza tym przez tyle lat cos można chyba było zrobić?

"uciekajac ze mna w listopadzie 1939 roku do ZSRR"

Zabawne. Twoja rodzina uciekała tam, skąd moją rodzinę, po ograbieniu i po zesłaniu na Syberię i po zamordowaniu tam niektórych jej członków, przepędzono moją. Wyzwolenie przyszło i Polska się "sama" przesunęła. Z małą pomocą wyzwolicieli, pod których opiekę oddawała się twoja rodzina. A to ciekawe.
  • 2011-10-21 08:54 | asaliah

wpis został usunięty

.........
  • 2011-10-22 11:15 | agnieszka

No popatrz, a mnie sie wydaje, ze ciekawe to by bylo, gdyby uciekali w strone Berlina. W tym czasie stosunek Niemcow (a przynajmniej nazistowskiego panstwa) do Zydow byl juz znany, ustawy norymberskie obowiazywalo. Jasne bylo, czego mozna sie spodziewac. Uciekali tam, gdzie nie bylo Hitlera, jak najdalej, by miec szanse na uratowanie zycia. Dla mnie zrozumiale. Rozumiem, ze powinni zostac i czekac na smierc, wedlug Ciebie. Toja rodzina nie wiedziala, co sie stanie. Dlatego zostala. A dla Twojej wiadomosci, zebys sie ciekawostek nie doszukiwal - ogladalam niedawno film dokumentalny, nakrecony przez Niemow, o zbrodniach Wermachtu. I cytowane tam sa historyczne dokumenty, w ktorych Niemcy mowia, jak latwiej poradzic sobie z Zydami (juz w 1941, po zajeciu obszarow wczesniej okupowanych przez ZSRR). Nalezalo intensywnie prowadzic propagande, przypisujac Zydom wszystkie zbrodnie radzieckie. Az sie sami zdziwili, jak sie propaganda udala. Podburzony motloch linczowal tez nastolatki, starcow i kobiety. A stereotyp przetrwal az do dzis....
  • 2011-10-27 02:37 | camel

To fajny mail, pozwolisz że go zanalizuję?

"To nieco naciągana teza, że nie ten co gazował i strzelał jest winny, ale ten, który przejął minie."

Skąd taka teza? Kto ją stawia? Gdzie? Tu są dwie sprawy 1. zabójstwo (strzelał) i 2. przejęcie, kradzież mienia. Morderca nie odpowiada za przejęcie mienia. Przejmujący mienie za zabójstwo. Po co to mieszać?

> "Chciwość to jedno, a zbrodnia to drugie. Zresztą Niemcy okupując kraje europejskie przyjęły na siebie prawną odpowiedzialność za wszystko, co działo się na okupowanych terenach.

Czyli można wszystko, bo tak to idzie na konto Niemców? Ciekawa logika.

> "Nie tajemniczy naziści, nie hitlerowcy, tylko państwo niemieckie i i Niemcy!"

Jeśli wszyscy Niemcy są winni tamtej wojnie, to i wszyscy Polacy są winni mordom na Ukrainie czy Białorusi (mało się o tym pisze, bo to nie bogoojczyźniane, myśmy są zawsze ofiary, nigdy oprawcy, więc "zredagowano" nieco historię. Ale wiesz... zaskoczę cię, zupełnie nie czuję się winny sprawkom katolickich szlachetków ze wschodnich rubieży. Ty oczywiście, jako Polak, jesteś tamtymi zbrodniami zbrukany tak samo, jak Niemcy przez zbrodnie hitlerowskie. Podesłać ci zdjęcia, bo to w końcu kawałek twojego sumienia, kawałek twojego dziedzictwa!?
  • 2011-10-20 17:31 | jola

Po tak traumatycznych przeżyciach Izrael bardzo przecież humanitarnie zachowuje się w stosunku do Palestyńczyków.
  • 2011-10-20 21:19 | michrich

2011-10-20 17:31 | jola
    Po tak traumatycznych przeżyciach Izrael bardzo przecież humanitarnie zachowuje się w stosunku do Palestyńczyków.
    Bardziej humanitarnie anizeli Arabowie do Zydow. Odpowiadzia na wycofanie wojsk Izraelskich z Gazy byly rakiety "Katiusze" odpalane przez przesladowanych Palestynczykow w terytorium Izraela. Wybor Hamasu ktory jawnie glosi ze celem jego jet eliminacja Izraela nie jest oznaka pokojowych intencji Palestynczykow. Wysylanie smobojcow wysadzajacych sie n przystankach i w restauracjach na terytorium Izraela to nie dzialanosc niewinnych owieczek.
  • 2011-10-22 17:50 | wnukmarek

do Jola

Pojedź i zobacz, zmienisz zdanie.
  • 2011-10-25 03:45 | bourbonboy

Prawda. Na Bliskim Wschodzie, niestety dopóki dużo do powiedzenia mają ludzie związani z religią, mający wpływ na sprawowanie władzy nie będzie spokoju. A samo postępowanie Izraela, który zachowuję się czasami tak jakby mu się wszystko należało jest lekkim przegięciem. Owszem naród żydowski ucierpiał w czasie II w.św., ale teraz ma pozycję zdecydowanie lepszą niż Palestyńczycy ( lepsza armia, doskonały wywiad ). Niedopuszczają do siebie myśli, że miejsca dla nich święte są jeszcze święte dla dwóch pozostałych religii: chrześijaństwa i islamu. Na mentalność obu ścierających się tam stron niestety decydujący wpływ ma religia......
  • 2011-10-20 20:28 | Gość

A co z RP ? Taka sama sytuacja - "któż mógł przypuszczać, że przeżyjecie ?"
  • 2011-10-20 21:23 | michrich

wpis został usunięty

.........
  • 2011-10-22 17:30 | wnukmarek

Dobrze,że pisze się prawdę o rabowaniu mienia żydowskiego wszędzie tam, gdzie weszli Niemcy. To dowód tego, że to oni ponoszą odpowiedzialność, co nie umniejsza negatywnych zachowań w całej okupowanej lub współpracującej z hitlerowskimi Niemcami Europie.Do tej pory to nas Polaków i Polskę głownie oskarżają żydzi o rabunek mienia. Straty wojenne Polski(biedniejszej przed wojną od większości krajów Europy) były również nieporównanie większe. Nic dziwnego, że zagospodarowano pozostawione mienie pożydowskie. Niemcy wypłaciły Izraelowi ogromne odszkodowania, więc dzisiaj nie mówi się o Niemczech źle. Polska nie zwróciła tyle, ile żydzi by życzyli sobie, więc antypolonizm szaleje i wieczne pretensje oraz bezustanne oskarżenia o antysemityzm. Widać dla dzisiejszych żydów pieniądze ważniejsze od ofiar holokaustu i to jest obrzydliwe i uzmysławia, że stereotyp żyda chciwego i nieuczciwego, dążącego do zysku za wszelką cenę się potwierdza.
  • 2011-10-25 03:47 | bourbonboy

Polacy brali w tym udział podobnie jak i inne narody. Historykom brak niestety odwagi oby ten nieciekawy dla nas problem nagłośnić. Prawda w tym przypadku będzie bolesna, ale moim zdaniem trzeba zacząć mówić otwarcie o czarnych kartach naszej historii.
  • 2011-10-27 02:28 | camel

> "Polska nie zwróciła tyle, ile żydzi by życzyli sobie, więc antypolonizm szaleje i wieczne pretensje oraz bezustanne oskarżenia o antysemityzm."

Poczytaj fora w internecie. Antysemityzm wylewa się naszym katolikom uszami. Niezbyt dostrzegam ślady owego mitycznego "antypolonizmu". Daj mi jakieś linki.

> "Widać dla dzisiejszych żydów pieniądze ważniejsze od ofiar holokaustu i to jest obrzydliwe i uzmysławia, że stereotyp żyda chciwego i nieuczciwego, dążącego do zysku za wszelką cenę się potwierdza."

Po czym to widać? Jakieś fakty? Poza wypowiedziami katolików, bardzo czytelnie próbującymi zaciemnić własne kradzieże na terenie Polski ("odzyskiwanie" nie swoich majątków, ziem - masowy proceder), nic takiego znaleźć nie sposób. Są za to fakty, że Polska przejęła mnóstwo żydowskich ziem i budynków i jako państwo katolicko-antysemickie, "zwraca" wszystko klerowi i stara się niczego nie zwrócić Żydom. To czytelne. I jak widzisz obrzydliwe zachowanie, chciwość i nieuczciwość są w tym wypadku domenami Polaków-katolików-antysemitów. Wiją się jak piskorze, aby tylko nie przyznać odrobiny racji światu. W tym są bardzo podobni do Arabów.

Zresztą ten fragment jest kuriozalny: "Widać dla dzisiejszych żydów pieniądze ważniejsze od ofiar holokaustu"

Jak "rodziny smoleńskie" rzuciły się hurtem na kasę - to były słuszne odszkodowania za śmierć w służbie ojczyzny. Jak Żydzi chcą dostać swoje, to "pieniądze są ważniejsze od ofiar Holocaustu". Ładna logika, studiowałeś może na KUL? Jak fakt bycia zamordowanym przez Niemców ma dla spadkobierców pomordowanych być wskazówką, żeby nie próbowali odzyskać swojego? Brzmi to jak groźba. Pamiętając o licznych przypadkach dokończenia Holocaustu na własną rękę przez nowych właścicieli pożydowskich posiadłości, trzeba przyjąć, że to miałeś na myśli, prawda?
  • 2011-10-27 18:54 | wnukmarek

wpis został usunięty

.........
  • 2011-11-27 13:55 | perun

a czy zydzi swoje majatki zdobywali uczciwie????

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną