Piraci, blogerzy i e-11 września - prof. Lessig dla POLITYKI

(4)
Rozmowa z prof. Lawrence’em Lessigiem, jednym z liderów ruchu wolnej kultury, o tym, że dzisiejsze prawo autorskie sprzyja jego łamaniu i czy czeka nas internetowy 11 września.
  • 2011-10-31 07:53 | wnikliwy

Michał Anioł nie potrzebował żadnych bzdurnych praw autorskich albo patentów

i to jest klu -prawa autorskie chronią beztalencia, kicz i tandetę.
    A talent broni się sam, bo nikt na ksero go już nie odbije.
  • 2011-10-31 14:25 | tsubaki

Re:Piraci, blogerzy i e-11 września - prof. Lessig dla POLITYKI

Najbardziej w artykule zaabsorbowal mnie fragment o wychowaniu dzieci: tych z prywatnych szkol i tych, ktorych rodzice pozostawili samych sobie. Ktora gruba bedzie lokomotywa spoleczna za 20 lat? Wielozadaniowosc czy jednozadaniowosc. Ktora sciezka kierowac wlasne dziecko? Ja juz nie ma 20 lat na obserwacje i podjecie decyzji. Ale cos mi sie wydaje, ze nic nie zastapi umiejetnosci napisania czegos we wlasnym zakresie.
  • 2011-11-01 10:45 | bryka

Re:Piraci, blogerzy i e-11 września - prof. Lessig dla POLITYKI

Niezmiernie aktualny artykuł.Właśnie w tych dniach w Londynie przebiega światowa,choc może bardziej atlantycka,konferencja w sprawie bezpieczeństwa w internecie.Co by to bezpieczeństwo nie znaczyło.Uczestniczą reprezentanci rządów i agencji międzynarodowych związanych z zarządzaniem siecią.Na pewno też cichociemni.Jak jest konferencja to na pewno są też już przygotowane nowe regulacje,które konferencja zaopiniuje a rządy przyjmą.Co to będzie ?.Aż prosi się o profesjonalny artykuł wyjaśniający tło,przebieg i konsekwencje tej konferencji.Upraszam o rzeczywiście profesjonalny artykuł bez pozostawiania tego tematu popularyzatorom uniwersalnym.
  • 2011-11-03 19:57 | Kolega Natana

Internetowy 11 września tuż tuż?

Coraz więcej osób przewiduje taki atak, oczywiście obwini się katolików, czy prawicowców, blogerów, albo Iran... i zacznie się nagonka jak za hitlera... Myślę że zdajecie sobie sprawę kto w rzeczywistości przeprowadzi ten atak i nie poddacie się propagandzie "bezpiecznego internetu"...

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną