Koncerty skorumpowane na poważnie

(13)
Kariery młodych muzyków oplata korupcyjny biznes. Widzieliśmy to choćby podczas konkursu skrzypcowego im. Wieniawskiego.
  • 2011-11-13 01:12 | Wojciech K.Borkowski

muzykom podrzucam tekst piosenki do wykorzystania bezpłatnego

Rozwody

Co my zrobimy po rozstaniu
    czy umówimy się za rok
    czy ostudzimy wspomnieniami
    to ludzkie ciepło własnych rąk
    co my zrobimy po rozstaniu
    gdy sąd rozstrzygnie dzisiaj już
    w którym pokoju na dywanach
    ma zostać po nas tylko kurz

ref : nie odchodź dzisiaj , to był żart
    tak nie odchodzi się po latach
    nie zapomnimy tamtych dni
    majowych nocy w polnych kwiatach
    nie odchodź dzisiaj , zostań tu
    wspomnienia przecież nas nie dzielą
    czy ja odnajdę ciebie znów
    w chłodzie bielizny pod pościelą

co my zrobimy po rozstaniu
    czy się udamy do Kanossy
    chodząc ścieszkami pełnych bólu
    łzy zamienimy w krople rosy
    będziemy liczyć nasze grzechy
    i winy szukać gdzie jej nie ma
    a naszym życiu były dni
    gdy byłaś dla mnie gwiazdką z nieba

ref: nie odchodź dzisiaj , to był żart
    tak nie odchodzi się po latach
    nie zapomnimy tamtych dni
    majowych nocy w polnych kwiatach
    nie odchodź dzisiaj , zostań tu
    wspomnienia przecież nas nie dzielą
    czy ja odnajdę ciebie znów
    w chłodzie blielizny pod pościelą

Wojciech K.Borkowski
  • 2011-11-13 13:17 | Piotr

Re:Koncerty skorumpowane na poważnie

Pani Doroto, dotknęła Pani jednej z najwiekszych i bolaczek, i wstydliwych spraw naszego życia muzycznego. Dla pełni obrazu należałoby dodać, że nie tylko na konkursach, ale już w szkołach średnich, o akademiach nie mówiąc, ten model "każdy ciągnie swego" obowiązuje. Czekam z niecierpliwością kiedy, przykładowo, napisze Pani tekst o "ciociach szopenowskich" rządzących w warszawskim uniwersytecie Chopina i wplywających nawet na promowanie uczniów w szkołach średnich.
  • 2011-11-17 10:55 | Zosia

Super artykuł! Nareszcie prawda. Ja kończąc szkołę średnią zostałam uprzedzona, żeby nie zdawać do najbliższej Akademii w Katowicach, bo szkoda wpisowego. Miejsca na mój instrument były "już zajęte" przez uczniów profesorów tej Akademii o czym było w kuluarach wiadomo długo przed procesem rekturacji.
  • 2011-11-27 19:08 | kajek

Czyli w końcu nie zdawałaś na katowicką uczelnię, tak? To skąd wiesz, że to co mówili "w kuluarach" było prawdą? Mówić można mnóstwo rzeczy. Nie zweryfikowałaś tych sensacji, ale rozpowszechniasz plotki. Ja też słyszałem, jak co niektórzy się zarzekali jak to ustawione są pewne przesłuchania, a jednak rzeczywistość okazała się zgoła odmienna. Jedni tak powiedzą, żeby się pozbyć konkurencji, inni żeby dodać sobie może odwagi, a jeszcze inni, bo lubią rozgłaszać jakieś sensacje. Trza było zdawać, sprawdziłabyś przynajmniej czy to prawda...
    Sorry, że tak najeżdżam, ale co chwila słyszę, że albo trzeba mieć znajomości, albo zapłacić łapówkę, albo nie wiem co... to jest durne tłumaczenie się, albo dodawanie sobie otuchy po porażce, albo wręcz jej uniknięcie. Wiadomo, że ja również miałem okazję spotkać się z faworyzowaniem swoich, ale nigdy nie znięchęcało mnie to od zdawania... jak się ma kompetencje, to trzeba próbować.
  • 2011-11-13 17:07 | struwwelpeter

Konkursy skorumpowane na poważnie

Konkursy artystyczne! Jak mozna ocenic kto gra lepiej a kto gorzej? Czy jest, a jesli tak to jaka, mozliwosc stworzenia "obiektywnych" kryteriow ocen artystycznych wydarzen? Ostatecznie wszystko sie sprowadza do kwestii "MNIE to sie podoba". W tym kontekscie profesorowie punktujacy wysoko swoich wychowankow sa jakgdyby tylko spojni ze swoimi artystycznymi pogladami.
    Jeszcze spiewaczke mozna oceniac czy wyciagnie gorne f czy nie ;-) . Ale pianiste, skrzypaczke lub dyrygenta?
    A ten kto przelamuje bariery tradycji i gra inaczej? To lepiej czy gorzej? Pamietam wiele lat temu smiechy na sali w FN kiedy Kempff gral na bis Chopina. Czy naprawde to bylo smieszne czy tylko inne? Mam komplet etiud Chopina z Backhausem - nagranie gdzies z polowy lat dwudziestych XX w. Jak ten facet gral! Ale do Konkursu by sie nie zakwalifikowal.
    Na "w dusznym" blogu p. Doroty byla dyskusja o Furtwanglarze - jego wielkich interpretacjach Brahmsa i Beethovena. Nikt nie wspomnial o Bachu i Handlu Furtwanglera. Czy jest calkowicie do odrzucenia? Musial miec jakies przemyslenia na temat tej muzyki, i fakt, ze teraz tak sie tego nie gra jest - dla mnie - malo istotny.
  • 2011-12-06 00:42 | dobra

Z całym należnym szacunkiem - twoja wypowiedź świadczy o tym, że absolutnie nic nie rozumiesz.
  • 2011-11-13 18:06 | Wojciech

Re:Zlikwidować konkursy

Wszędzie szwindle i prywata. Ale w skrzypcach to katastrofa. Zlikwidować konkursy. Niech biegają maratony.
  • 2011-11-13 19:09 | kst

Oglądałem transmisje z konkursu Wieniawskiego. Nie jestem muzykiem po prostu lubie słuchać. Tak jak nie miałem wątpliwości w poprzednim konkursie tak nie mam i teraz. Laureaci głównych nagród są najlepsi. Szkoda Kazacha który swoją cygańską muzyką budził wielką sympatie ale ogólnie zgadzam się z werdyktem.
  • 2011-11-14 10:59 | Mama

To zjawisko jest widoczne niestety od szkoły podstawowej. Dwie rywalizujące ze sobą szkoły warszawska i poznańska wycinają się wzajemnie od zawsze.To co sie dziej na konkursach w Legnicy, Płocku to tylko najbardziej jaskrawe przykłady. Nie ma w Polsce konkursu co do bezstronności można mieć pewność. Należy zakazać oceniania własnych uczniów, wprowadzić jawność punktacji natychmiast po występie (tylko pokazywanie punktacji kazdego jurora z osobna może to ukrócić)nagrywać występy i upubliczniać je. Pedagogom łamiącycm reguły zakazać zasiadanie w jury. Takie rozwiązania mogą w pewnym stopniu ukrócić nieprawidłowości ale jak ktoś nie ma wewnętrznej uczciwości to nieststy nie wyelimiuje ich całkowicie.
  • 2011-11-16 23:22 | jerry11

Sposob i zasady sedziowania w ostatnim Konkursie im. Wieniawskiego to istny skandal!!!
  • 2011-11-26 07:19 | Olek

A Moniuszkowski i Ada Sari to co:)....klucz partyjny i grupa trzymajaca wladzę dalej rządzi.Wygrała miernota ale zycie scena szybko zweryfikowały mozliwości laureatów jak np.Dla Elizy F.Chopina po za nagrodą robi tylko u Icka""
  • 2011-11-28 00:47 | Polak

Jestem zawodowym muzykiem po Akademii Muzycznej, pracującym na co dzień w swoim fachu i jedyne co mogę powiedzieć po przeczytaniu tego artykułu to tylko tyle, że niestety to wszystko jest prawdą. Ideałem jurora jest jego protegowany, który świetnie gra. Wówczas nie ma się do czego przyczepić. Jeśli zdarzy się sytuacja , gdzie dwóch konkursowiczów gra bardzo podobnie, to zawsze wygrywa ten co ma lepsze "poparcie" w jury...
  • 2011-12-06 16:36 | MEL55

Korupcja, przepychanie swoich, brak obiektywnych kryteriów...
    To wszystko prawda. A przyczyna tego, że jednak wszyscy początkujący muzycy marza o wygraniu wielkiego konkursu jest to, że konkurencja jest wielka, a miejsc pracy mało. Zwłaszcza mało jest miejsc na najwiekszych estradach, na których oprócz zarobku zyskuje sie sławę...
    Jesli ktoś ma własny pomysł na promocję artystyczną, to nie musi brac udziału w konkursach., Jeśli nie weżmie udziału - nikt go nie usłyszy, nie zauwazy, chocby miał niesamowity talent.
    Do Konkursu Wieniawskiego przystąpiły 3 koleżanki z jednej klasy liceum muzycznego: Włoszczowska, Kuls, Kowalczyk. Pierwsza przeszła eliminacje, dwie nastepne nie.
    Jednak jedna miała szczęście, że latem usłyszał ja sam Maestro jeszcze raz i wcisnął do konkursu. Panna Kowalczyk tego szczęscia nie miała. A umie grac pięknie...
    Mozna ja będzie posłuchać 15.12.2011 w Studio S1 na Woronicza. Będzie grać koncert Karłowicza. Zaś A.Kuls wystapi 18.12.2011 w tym samym miejscu z koncertem Brahmsa, który miała wykonac w finale Konkursu.
    Dzięki temu, że dostała dobre recenzje w prasie i w TV Kultura teraz jest wpuszczana na coraz lepsze sceny i zaczyna grac z dobrymi orkiestrami i dobrymi dyrygentami.
    Konkursy sa dźwignią do kariery. A podstawą sa umiejętności...

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną