Wyszukaj na forum
Forum
MEN przedstawiło plany ws. sześciolatków
(9)
Sześciolatki pójdą do szkoły obowiązkowo dopiero w 2014 r.
-
Gdyby od razu wprowadzono plan stopniowego umieszczenia 6-latków w szkole od roku 2014 wszystko odbyłoby się zdecydowanie spokojniej, lepiej i w większym porządku!!!
A tak programy i podręczniki w szaleńczym tempie (więc fatalne!) przygotowano zupełnie nie wiadomo po co...;-) -
Re:MEN przedstawiło plany ws. sześciolatków
Pewnie z 80 proc. rodziców nie zajrzało do żadnej szkoły tylko wszystko w czambuł krytykują.Mój sześcioletni wnusio poszedł do pierwszej klasy i ma się dobrze. Przedszkola nie lubił, już się tam nudził. -
Ależ nikt nie bronił od lat takim dzieciom jak Twój wnusio iść do szkoły,jak dziecko było rozwinięte, a rodzina chciała!!!
Tu jednak chodziło o posłanie na gwałt i pod przymusem(czego nie lubię!) całego rocznika wcześniej do szkoły. W efekcie mamy gigantyczny bałagan, byle jakie programy i podręczniki!!! -
może Pani wnusio trafił do przedszkola, które po prostu było tylko przechowalnią dla dzieci zapracowanych rodziców -
I kolejne dwa lata bałaganu i chaosu zamiast po prostu wyznaczyć obowiązek dzieci sześcioletnich stopniowo np w danym roku urodzone w pierwszej połowie roku w kolejnym wszyscy. Pozostawienie wyboru rodzicom oznacza że do szkół pojdzie maksymalnie 20 % tak jak w tym roku.
Największym problemem reformy są nauczyciele i dyrektorzy nie przygotowani mentalnie do zmiany.
Są szkoły w których funkcjonują pomieszane klasy 6 i 7 latków pół dzieci urodzonych w 2004 a druga połowa w 2005. I to jest pomyłka. Dzieci uczą sie z książek dla siedmiolataków i nie wszyscy nadążają. Nauczyciel wzrusza ramionami bo posłaliście dzieci do szkoły to teraz macie.
Moja córka na szczęście chodzi do innej szkoły. Ma klasę dzieci urodzonych w 2005 roku. Wspaniała mądra nauczycielka świetnie sobie radzi. Córka jest zadowolona, chętnie chodzi do szkoły, lubi odrabiać zadania, uczy się pisać i czytać zamiast się nudzić w przedszkolu. Fakt że klasa moglaby być mniej liczna bo 24 dzieci to trochę za dużo. Ale w polskiej szkole to standard i nie ma szansy na mniej. Jedynie prywatne szkoły gwarantują kalsy 15 osobowe. -
Mieszkam na stale w Holandii. w Holandii dzieci rozpoczynaja nauke od 4 roku zycia. Moja corka rozpoczela miesiac temu nauke w szkole. Jest super! Dziecko pelne radosci wraca do domu. To madre polaczenie zabawy z edukacja. Nie rozumiem obaw w Polsce. Madrze napisane programy pozwola sie dzieciom rozwijac emocjonalnie,socjalnie i intelektualnie. -
właśnie - "mądrze" a u nas co , a nic wszystko na łapu capu byle "reformować"" -
A ja uważam, że sześciolatki zostały wykorzystane do walki politycznej w wyborach. Śmieszą mnie te małe sedesiki czy klozeciki wymyślane przez rozhisteryzowane mamuśki. A kto ma takie małe specjalne dla dzieci w swoim domu czy mieszkaniu? Byłam na pasowaniu trzech pierwszych klas i jakoś tak się złożyło, że najwyższe dzieci były sześcioletnie.
A ta pani która stworzyła akcję Ratuj maluchy, w następnych wyborach będzie kandydatką do Sejmu.
Dobrze,że Rząd odpuszcza, nie robią co chcą. Kto chce to dziecko wyśle, a kto nie chce to nie.
-
Nie manipuluj!Gdyby Elbanowscy chcieli wystartować w wyborach, to powinni to zrobić teraz, a tego nie zrobili!
Za 4 lata mało kto może o tej sprawie pamiętać;-)
Twój styl pisania i "kultura" wskazuje, że nie jesteś żadną babcią tylko beneficjentką jakiegoś hojnego unijnego honorarium z funduszy unijnych, przyznanego przez Hall&Krajewską...;-)