Spór o nową świątynię w Gdańsku

(27)
Gdy arcybiskup generał Sławoj Leszek Głódź został metropolitą gdańskim, wiadomo było, że zaiskrzy politycznie. Iskrzenia estetycznego nikt nie przewidział.
  • 2011-11-26 15:38 | Mikołaj

Strach się bać

Zaczynam powoli rozumieć, skąd się wziął ten silny antyklerykalizm w ostatnim czasie. Choć lepiej ująć to tak - zaczynam rozumieć dlaczego antyklerykalizm nabrał na sile, ostatnimi czasy. Nigdy nie lubiłem kościoła, ale po przeczytaniu o wyczynach pana arcybiskupa, aż we mnie zawrzało. Co za bezczelność i brak szacunku dla innych ludzi.
  • 2011-11-26 15:59 | q

Re:Spór o nową świątynię w Gdańsku

Dziękuję za bezczelne rozpychanie się kleru. To dobra wróżba na przyszłość.
    Dziwi tylko zalęknione, mdłe lizusostwo władz niemal każdego szczebla wobec kleru. Ich butna pewność "koryta" nie pozwala im dostrzec, że "miłość" do kleru w politycznych rankingach pociąga ich w kierunku dna.
    Czasy zmian nadchodzi - młodzież już się nie boi zerwać z zabobonem.
  • 2011-11-26 17:09 | puzonik48

Proszę o więcej :):)Ruch Palikota urośnie w siłę :):)Bezczelność i prostactwo ,zamiast miłości i pokory ,taki jest polski KK .I będzie silny,słabością rządzących .Wystarczy ,żeby utrzymanie scedować na wiernych i wróci normalność :)
  • 2011-11-26 17:15 | jerry11

Biskup, czy arcy-biskup kosciola katolickiego to teraz w Polsce prawdziwy pan i wladca!
  • 2011-11-27 02:15 | jerzy.n19

Mam cichą satysfakcję. Po wstępnym okresie przygotownia córki do bierzmowania, obwarowanym licznymi, dokładnie egsekwowanymi, a wzmożonymi praktykami, mam okazję wywieźć ją daleko od terenu wpływów polskiego KRK.
    Jak sądzicie, będzie mi kiedyś wyrzucać, że uwiozłem ją z krainy świętości, czy że tak wiele z dzieciństwa musiała poświęcić na bezsensowne obrzędy ze śmiesznego skansenu?
  • 2011-11-27 02:29 | jerzy.n19

Mam cichą satysfakcję. Po wstępnym okresie przygotownia córki do bierzmowania, obwarowanym licznymi, dokładnie egsekwowanymi, a wzmożonymi praktykami, mam okazję wywieźć ją daleko od terenu wpływów polskiego KRK.
    Jak sądzicie, będzie mi kiedyś wyrzucać, że uwiozłem ją z krainy świętości, czy że tak wiele z dzieciństwa musiała poświęcić na bezsensowne obrzędy ze śmiesznego skansenu?
  • 2011-11-27 09:48 | bryka

Głosowanie powszechne to najlepszy sposób przeciwstawienia się demokracji ponieważ nasza ludna wyjatkowo populacja miałomiasteczkowa i wiejska głosuje wg wskazań swoich proboszczów.
  • 2011-11-29 09:33 | Caramba

".... , mdłe lizusostwo władz niemal każdego szczebla wobec kleru".
    Każdego a nie niemal każdego!
    Każdego.
  • 2011-11-26 16:20 | rysiek

NIC DZIWNEGO, ŻE LUDZIE Z KOŚCIOŁA UCIEKAJĄ

Architekci bez wyczucia i fantazji również za tym stoją,
    bo zaprawdę powiadam Wam - wielu, ale to wielu przed takimi
    budowlami-kalkami, geometrycznymi nieporozumieniami, ucieka,
    nie czując za grosz metafizyki, a co dopiero o doświadczeniu
    religijnym mówić...

Chyba inaczej wiarę się buduje.
  • 2011-11-26 17:20 | kalina

Moja niechęć do kleru zwiększa się praktycznie z każdą nową informacją o poczynaniach przedstawicieli kościoła. Nie mogę po prostu pogodzić się z niesamowitą obłudą niektórych duchownych oraz z sytuacją w państwie, w której otwarte wystąpienie przeciwko kościołowi jest równoznaczne z wyrzeczeniem się polskości. I to zasłanianie się procentowymi danymi o ilości katolików w kraju... Szkoda tylko, że kościół podaje te informacje na podstawie rejestru chrztów, a jak wiadomo to rodzice decydują o ochrzczeniu dziecka i często robią to a) bo taki zwyczaj b) nastraszeni grzechem pierworodnym c) żeby ludzie nie gadali, a z prawdziwą wiarą nie ma to nic wspólnego. Może odeszłam od tematu, ale to całe zamieszanie budzi we mnie negatywne emocje.
  • 2011-11-26 19:42 | maja89

Podoba mi się ten Głódz: jednoprocentowy. Zli ludzie oskarżają go niewinnie o pociąg do flaszeczki......

A że Kościół swój widzi ogromny ? 800 lat temu przypadkowe społeczeństwo też protestowało w Chartres.
  • 2011-11-26 19:58 | jak żyć?

a gdzie się do cholery podziały czasy, że DO SZOPY szli hej pasterze.
    Poza tym to skandal, żeby w kraju w którym ludzie kiszą się w obrzydliwych blokach -kościoły rosły jak grzyby po deszczu!!!!!
  • 2011-11-26 20:20 | elsby

Im więcej tej rozpasanej gangreny

kościelnej i gnicia, tym, lepszy wynik Palikota. Oby tak dalej !!
  • 2011-11-26 22:09 | Jermar

O architekturze kościoła powinni zadecydować ci co do kościoła chodzą, a nie laiccy aktywiści obecnego reżimu. Idąc tą droga dochodzimy do wniosku, że ten problem nie powinien byc poruszany na tym portalu. Czy np. tygodnik Niedziela zastanawia się jaka ma być architektura siedziby PO w Gdansku?""
  • 2011-11-26 23:10 | gość

Nie żartuj ! My, co do kościołów chodzimy, mamy jeszcze mniejszy wpływ niż ci, którzy nie chodzą. Nam się przedstawia gotową makietę, a potem ponawia namolnie na każdej mszy prośby o pieniądze. Zaś kiedy już wybudujemy kościół parafialny, dowiadujemy się przy okazji "kolędy" jakiegoś nieznanego księdza, że od wielu miesięcy należymy do innej parafii, która właśnie bierze się za ... budowę kościoła :)). Bo tak biskup czy arcybiskup zdecydował. A ksiądz jest nam nieznany, bo jest księdzem z tej nowej parafii :)). Bo ksiądz ze starej parafii nawet nie raczył swoich wyczesanych owieczek powiadomić o takim drobnym fakcie jak zmiana parafii kilkudziesięciu czy kilkuset rodzin. A jak się lud burzy, to się mu wskazuje Katechizm KRK z którego wynika, że lud ma być posłuszny swoim pasterzom.
  • 2011-11-28 10:43 | tornister

masz racje!

niech chetni (wierni), wykupia od miasta miejsce, opracuja projekt zgodny z planem zabudowy i akceptowalny przez sasiedztwo (reprezentowane przez miasto) i zaplaca za to wszystko z wlasnej kieszeni (!!!), wliczajac podatki.

wtedy nikt slowa nie powie, gazety i periodyki tematu nie podchwyca, gwarantuje.

ale jak dlugo z mojej kieszeni beda uciekaly pieniadze (zanizona wartosc gruntow, budowa i utrzymanie kosciola, personelu), tak dlugo chce czytac o podobnych projektach i pietnowac je publicznie, jelsi istnieje taka potrzeba.
  • 2011-11-27 14:17 | sb.slav

Czy islamistom, buddystom, sekcie niebo miasto również oddaje działki za 1% wartości i jest tak samo usłużne w koordynacji budowy ich świątyń? Liczba katolików się w Polsce zwiększa, że trzeba budować coraz więcej kościołów?
  • 2011-11-27 14:19 | ur 1952

Wielki jest strach przed czarnym,profesor nabrał wody w usta,autor nie napisał ile publicznych pieniędzy wpompowano w Oruńska siedzibę biskupa,tylko drzwi i okna kosztowały 130000 zł(płacił urząd marszałkowski)
  • 2011-11-27 20:30 | zaba z paryza

chyba w Polsce nie ma kryzysu... ale na pewno jest ciemnogrod.
  • 2011-11-27 20:37 | Tenno

Flaszka-Głódź od dawna tkwi w oparach... nie ,nie absurdu. On preferuje nieco inne opary. On tak po prostu ma. A w ogóle dziękujemy mu za wspieranie antyklerykalizmu.
    Ceterum censeo TVP esse delendam.
  • 2011-11-27 21:37 | toefl

Ja jestem za koncepcją arcybiskupa .
    Architekci zapomnieli o religii .
  • 2011-11-27 22:12 | Jerzy

A gdzie w koncepcji arcybiskupa jest obecna religia?
  • 2011-11-27 23:09 | franek

namnożyło się świętobliwych potworków, niestety w publicznych miejscach. któregoś dnia będziemy musieli przenieść je na dziedzińce kościelne i klasztorne
  • 2011-11-28 08:32 | kaesjot

„To konkretny prezent, panie prezydencie – mówił metropolita. – Wręczam i żeby tylko nie leżał w urzędowych szufladach. A jeśli nie dacie działki, zbudujemy świątynię gdzie indziej”.
    To przypomina Sekretarza KW PZPR, z tą róznicą, że sekretarza wybierano z zachowaniem pozorów demokracji i teoretycznie rekomendowana kandydatura mogła odpaść a tu mamy nominata narzuconego przez przywódce innego państwa i jak przypuszczam bez konsultacji z władzami - no może z podaniem informacji do akceptującej wiadomośći.
  • 2011-11-28 18:44 | Wydyganiec

Droga Polityko. Jakie iskrzenie! Cała gdańska Platworma leży przed tym przewielebnym plackiem. Od Adamowicza publiczne miliony, od Agencji Nieruchomości Rolnych jeszcze więcej!
  • 2011-11-28 21:52 | waldomiro

Mam wrażenie, że istnieje pewna prawidłowośc społeczna polegający na tym, że im więcej takich przypadków tym większy postęp laicyzacji.
  • 2011-11-29 12:39 | MartinBaruch

Pazerne klechy

W tym dzikim kraiku prymitywne , bezczelne klechy okradają ciemny lud na całego , bez skrupułów , wmawiając niedouczonej ciemnocie oraz naiwnej biedocie życie wieczne w zamian za oddanie dóbr doczesnych na klesze marcedesy oraz pałace - średniowiecze w środku Europy w XXI wieku , wstyd być polakiem !!!

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną