Rosja wybrała nową Dumę Państwową

(4)
Oglądanie wieczoru wyborczego w rosyjskiej telewizji ma swój smaczek. Wszystko jak w innych telewizjach, ale jednak inaczej. Wybrałem telewizję RTR Planeta, bo tylko taką mam w mojej ofercie satelitarnej.
  • 2011-12-05 13:53 | PAK

Gdybym był...

Autor pisze:
    "Gdybym był wyborcą rosyjskim, głosowałbym na partię Jawlińskiego Jabłoko. Nie wejdzie do Dumy, dostanie zapewne góra 3 procent głosów. Ale sam Jawliński uznał te wybory za drobny kroczek ku Rosji bardziej demokratycznej."

No właśnie. Czytam różne zachwyty, że Jedna Rosja traci, ale mam poczucie, że to trochę antyputinowskiego zacietrzewienia, bo krytykując JR, należałoby wskazać, na kogo mógłby głosować bardziej prodemokratyczny Rosjanin. Bo oczywiście można powiedzieć, że JR to partia władzy, czy doszukiwać się oszustw wyborczych, ale to pomija chyba parę ważnych czynników związanych ze słabością rosyjskiej opozycji. Bo jeśli nie Putin to kto? Jabłoko jest wyraźnie skazane na margines polityczny, komunistów 'nie lubimy' (zresztą nie słyszałem, by mieli jakiś promodernizacyjny program). Więc kto? Nacjonaliści? Populiści? Rosja musi nie tyle czekać na 'upadek Putina', co na pojawienie się poważnej opozycji. Poważnej tym, co ma do zaproponowania obywatelom. I może to się zmienia, i może te wybory o tym świadczą, ale to jeszcze długotrwały proces.
  • 2011-12-05 14:01 | axiom1

Wybory w Rosji

Widac tu wielki smutek i zal ze inna partia nie wygrala. Niestety czasy demokracji z lat 90-ych nie powroca. Wtedy to demokrat Jelcyn kazal strzelac z czolgow do Parlametu, po czym rozwiazal Parlament, rzadzil jak dyktator, Rosja byla rozkradana a swiat zachodni pial z zachwytu.

Teraz wybory w Rosji rozwialy nadzieje ze na ponownym zlodziejstwie z Rosji Euro i Europa i swiat zachodni moga sie uratowac. A przeciez nie bylo na to zadnych szans. Jedna Rosja jest blizej zachodu niz 3 kolejne partie (komunisci, liberalowie i sprawiedliwi). Razem zebrali 95% glosow. Cala nadzieja byla w Jablku ktore dostalo zaledwie 3.8%. Nadzieja i inwestycja swiata zachodniego nie wypalila.

Trudno sie z tym pogodzic, zrozumiale, Dlatego tyle jest krytyki. Bo ludzi aresztowano ale nie powiedziano ze w dniu wyborow nie mozna demonstrowac. Bo system niesprawiedliwy ale nie powiedziano 60% rosyjskich wyborcow brala udzial co jest najwyzsza frekwencja w Europie tej demokratycznej rowniez. W Polsce zaledwie 49% akceptuje system a byly nawet nizsze frekwencje.
    I narzekanie ze z 50% glosow Jedna Rosja nie zdobyla mandatu pomimo ze zapewnia to wiekszosc w Dumie.

No coz rusofobia jest nieuleczalna choroba. Nie ma na to jeszcze szczepionki. Swiat zachodni jeszcze nie az tak zaawansowany.

A tylko na gruncie dorbo-sasiedztwa nalezalo by Rosji pogratulowac i wspolpracowac.

• 2011-12-05 16:46 | only Palikot

Re:Rosja wybrała nową Dumę Państwową

Polska od Rosji niewiele się różni.
    Wszak od 22 lat mamy te same gęby przy korycie.
  • 2011-12-06 13:32 | Levar

Re:Rosja wybrała nową Dumę Państwową

"Mówiący po rosyjsku Amerykanin potwierdził: OK, urny, które widzieliśmy były puste przed głosowaniem."

A w niemieckiej telewizji (ARD) pokazywali scenki, z ktorych wynikalo, ze jednak wyborom towarzyszyly liczne przekrety. Pokazywano takze antyputinowskich demonstrantow na ulicach.
    I komu tu wierzyc:
    niemieckiej telewizji czy bylemu organowi KCPZPR?

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną