PASZPORTY 2011. Nominacje w kategorii MUZYKA POWAŻNA

(2)
Tegoroczny rozkład kandydatur świadczy o kilku okolicznościach. Oczywiście o tym, że mamy znakomitych młodych muzyków w wielu dziedzinach. Ale też o tym, że nasze życie muzyczne jest bogate i trudne do ogarnięcia w całości.
  • 2011-12-08 00:13 | ramalama

Gdzie nominacja dla najlepszej polskiej sopranistki?

Brak nominacji dla Aleksandry Kurzak to chyba jakaś kpina.
  • 2011-12-13 22:41 | Puzonistka

Re:PASZPORTY 2011. Nominacje w kategorii MUZYKA POWAŻNA

TVP Kultura.Pozdrawiam Po złośliwych komentarzach Pana Rozlacha podczas komentowania konkursu ,co do wejścia tylnymi drzwiami Pani Kuls na konkurs; po pojawiających się komentarzach dziennikarzy, że Pani Danczowska godzinami siedziała na lekcjach maestro Vengerova podczas jego kursu mistrzowskiego, pilnie słuchając skrzypków; po artykule Pani Szwarcman o nieczystej grze podczas konkursu, naiwnością byłoby sądzić, że Pani Kuls jest spoza układów. Po prostu, nie wiem co o tym sądzić:dziennikarze, którzy tropią nieprawidłowości -na koniec dają nagrodę w swoim imieniu osobie, która jakimś cudem znalazła się na konkursie, dyskwalifikując innych młodych skrzypków, mających o wiele więcej nagród niż jakieś nic nie znaczące konkursiki. Moim zdaniem, to skandal, nawet jeżeliby rewelacyjnie grała, to nie wypada.Jak komentowano, eliminacje zaczęły się już we wrześniu 2010roku i trzeba było przedstawić całkiem potężny program.Zatem, Państwa nominowana miała dodatkowo rok na udoskonalenie swojego warsztatu i wypoczynku psychicznego, bo uniknęła jakby pierwszego , podobno najgorszego etapu, bo eliminacji.Sama nominacja już jest wyróżnieniem, więc tę kandydaturę odbieram jako " nieczystą grę", a wśród przedstawionych kandydatów( przecież to też jest tylko uznaniowe: lubię , nie lubię; podoba mi się , a mi nie) znalazłyby się bardziej wartościowi artyści niż Pani Kuls.
    Za to kwartet Meccorre jest świetny. Oglądałam ich na TVP Kultura i byłam zachwycona ich energią i profesjonalizmem. Natomiast o Pani Agnieszce Budzińskiej-Bennett niewiele wiem, gdyż rzadko gości na ekranach TVP Kultura. Pozdrawiam.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną