Podatek od surowców - czy to ma sens?

(4)
Jesteśmy bogaci w surowce naturalne, których właścicielem jest państwo. Tylko nasz Skarb niewiele z nich ma.
  • 2011-12-08 11:42 | only palikot

no bo przecież fachowiec Tusk wraz ze swoimi fachowymi kolegami

i jakże fachowa opozycja -nie ma głowy do rozwiązania węzła gordyjskiego polskiej biurokracji, która trzyma za gardło innowacje i rozwój.
    A tu jeść się chce, wygodnie mieszkać też się chce, zwiedzać świat -więc skądś na to trzeba kraść, oj przepraszam -brać.
  • 2011-12-08 17:30 | Tenno

wpis został usunięty

.........
  • 2011-12-08 19:23 | Ilat

Re:Podatek od surowców - czy to ma sens?

To jest tylko część prawdy.
    Dla jednych rzeczywiście będzie drożnej ale inni na tym zyskają.
    Rozumiem, że mój przedpiśca jest w gonie tych, którzy stracą - serdecznie współczuję. Wiem jak to jest bo sam jestem w tym samym gronie.
    Niestety żyjemy w demokracji i aby zmienić sytuację w której jedni (zwykle leniwi nieudacznicy i demagogiczne cwaniaczki) pasożytują na reszcie społeczeństwa wytwarzającej rzeczywiste dobra (mam tu na myśli dobra sprzedawalne na wolnym rynku) musimy demokrację odesłać na śmietnik historii i w to miejsce wprowadzić wolność i odpowiedzialność za własne decyzje i czyny. Pytanie tylko czy to się da zrobić metodami demoratycznymi? IMHO nie. Niestety potrzeba rewolucji.
  • 2012-01-25 10:33 | człowiek bez władzy

Re:Podatki w szerszym aspekcie pojmowania rzeczywistości

Rząd na gwałt potrzebuje pieniędzy min. na podwyżki dla rożnych grup zawodowych i na łatanie dziury budżetowej .Od zmotoryzowanych nie można wycisnąć więcej pieniędzy przez wydatki,podatki i opłaty oraz nie pomogły setki nowych fotoradarów .Po prostu nie da rady więcej wydoić pieniędzy od ludzi bo jest kryzys i stagnacja małych sklepików i drobnych usług.Dlatego pomysł aby opodatkować kopaliny i tu można byłoby zgodzić się w ostateczności - gdyby nie wysokość tego opodatkowania w relacji do bogatych państw .Podobno jak słyszałem w mediach podatek od kopalin rekordowo duży . Radni jakiegoś miasta podnieśli opłaty za lokale użytkowe aż o 700 % jakby byli oderwani od realiów i rzeczywistości jaka jest w kraju i w mieście . Zadajmy sobie pytanie ,kto jest winny kryzysu światowego ? Winni są politycy ,bankowcy ,niekompetentni figuranci desygnowani na lukratywne stanowiska i spekulanci . Przecież nie jest winny zwykły czy przeciętny człowiek a konkretnie człowiek który nie ma władzy ! Dlaczego my tzn. społeczeństwo ma płacić za błędy ,brak kompetencji ,nieudolność decydentów i głupie decyzje polityków i urzędników .Polityków i urzędników dla których jedyną karą za negatywny szum medialny jest często przeniesienie na inne stanowisko niekiedy bardziej lukratywne lub wysoka emerytura . Ilu w kraju przedsiębiorców ,rzemieślników rozpieprzyły a raczej zmusiły do upadłości zakładu czy firmy - niekompetentne i złośliwe decyzje urzędnicze izb skarbowych i kontrolnych na zasadzie państwa w państwie ?
  • 2012-01-25 10:35 | człowiek bez władzy

Podatek w szerszym aspekcie pojmowania rzeczywistości

Rząd na gwałt potrzebuje pieniędzy min. na podwyżki dla rożnych grup zawodowych i na łatanie dziury budżetowej .Od zmotoryzowanych nie można wycisnąć więcej pieniędzy przez wydatki,podatki i opłaty oraz nie pomogły setki nowych fotoradarów .Po prostu nie da rady więcej wydoić pieniędzy od ludzi bo jest kryzys i stagnacja małych sklepików i drobnych usług.Dlatego pomysł aby opodatkować kopaliny i tu można byłoby zgodzić się w ostateczności - gdyby nie wysokość tego opodatkowania w relacji do bogatych państw .Podobno jak słyszałem w mediach podatek od kopalin rekordowo duży . Radni jakiegoś miasta podnieśli opłaty za lokale użytkowe aż o 700 % jakby byli oderwani od realiów i rzeczywistości jaka jest w kraju i w mieście . Zadajmy sobie pytanie ,kto jest winny kryzysu światowego ? Winni są politycy ,bankowcy ,niekompetentni figuranci desygnowani na lukratywne stanowiska i spekulanci . Przecież nie jest winny zwykły czy przeciętny człowiek a konkretnie człowiek który nie ma władzy ! Dlaczego my tzn. społeczeństwo ma płacić za błędy ,brak kompetencji ,nieudolność decydentów i głupie decyzje polityków i urzędników .Polityków i urzędników dla których jedyną karą za negatywny szum medialny jest często przeniesienie na inne stanowisko niekiedy bardziej lukratywne lub wysoka emerytura . Ilu w kraju przedsiębiorców ,rzemieślników rozpieprzyły a raczej zmusiły do upadłości zakładu czy firmy - niekompetentne i złośliwe decyzje urzędnicze izb skarbowych i kontrolnych na zasadzie państwa w państwie ?

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną