nie wierzę w te cuda na kiju z artykułów BADERA. Czego się nie tknie - news, cudowny zbieg okoliczności, prawie sensacja.
i tyle.
Wyszukaj na forum
Forum
Fragment najnowszej książki Jacka Hugo-Badera "Dzienniki kołymskie"
(4)
W księgarniach ukazały się właśnie "Dzienniki kołymskie" reportażysty Jacka Hugo-Badera. To efekt podróży na Kołymę, kojarzoną z niegdysiejszymi łagrami, dokąd zsyłano tych, z którymi komunistycznej władzy było nie po drodze. Jak teraz wygląda tam życie? Wybraliśmy dla Państwa trzy opowieści.
-
-
Re:Fragment najnowszej książki Jacka Hugo-Badera
Ano, coś w tym jest... Akurat w drodze do Republiki Tuwy czytałem jego Białą Gorączkę. O Tuwie były napisane straszne rzeczy, ale głównie to, że bardziej zapadłego kąta w Rosji nie da sie już znaleźć. Po prostu zabite dechami totalne zad.... Cóż, Kyzył (stolica republiki) okazał się bardzo ładny, ludzie w wioskach przyjaźni i nawet udaje się jeździć autostopem. A przyroda jest po prostu niesamowita. Fakt, że Tuwińcy mają spory problem z alkoholem, ale pisać takie rzeczy... Napisane na pewno zgrabnie, ale chyba nie taka jest dokładnie rzeczywistość. Dla mnie książki Pana B. to ekstrakt jakiejś ciemności i ludzkiego upodlenia. Jednak świat i Rosja niekoniecznie tak wyglądają... -
w kontekście tego co pan pisze, te zapewnienia JHB, że kocha Rosję, uwielbia itd. zakrawają na jakiś turpizm, fascynację tym rozkładem. czytam te jego teksty, ale czasami nie do końca. coś mi tu przeszkadza. on taką białą gorączkę może walnąć o dowolnej wsi w polsce. -
... mimo sympatii dla autora, pozostanę przy " tropie " M. Wilka, czy lekko z innego kierunku - " bałkanieniu " A. Stasiuka !
Ilu możemy mieć wędrujących za tematem, żyjących z podróży i wiedzenia opowieści o sąsiadach z przedziału/auta/pasiołka/działki itd. - autorów istotnych ?
;)