Wyszukaj na forum
Forum
Szkocja marzy o niepodległości
(11)
Już połowa Szkotów chce, by ich kraj odłączył się od Wielkiej Brytanii. Na czele z popularnym premierem Alexandrem Salmondem, który obiecuje referendum nad niepodległością.
-
chyba raczej na dudach
kobza to instrument strunowy, autor mia chyba na myśli dudy. -
Re:Szkocja marzy o niepodległości
Warszawscy cwaniacy-RAS nieco pozniej tez bedzie walczyl o decentralizacje obecnego Krolestwa Warszawskiego. -
No to badzcie konsekwentni:
(przyn.) AUTONOMIA dla Górnego Slaska !!!!!! -
I bardzo dobrze. Won ze slunskiem. Dac wam slazaki wlasny budrzet, zabrac doplaty do wegla i po 2-5 latach lerzycie i kwiczycie. Bedziecie blagac o powrot do polski bo Niemcy was tez nie chca. -
Slazacy predzej daja sobie rade niz Ty nauczysz sie pisac w jez.polskim -
"Salmond, zwolennik walki z ociepleniem klimatu"
W Szkocji ?? Jak to, przecież tam strasznie zimno!!! :)))))) -
Irlandia tez walczy o swoja niepodleglosc. Ale Anglia, ktora bombarduje wszedzie wspolnie z Ameryka broniac rzekomej demokracji nie chce o tym slyszec. Dlugo jeszcze beda czekac za niepodlegloscia. Jak Palestynczycy. -
Jestem zdecydowanie za choć nie mam nie mam prawa głosu w głosowaniu w tej kwestii. Wolna Szkocja to lepszy pod względem społeczno- ekonomicznym wybór dla jej mieszkańców. SNP czerpie pełnymi garściami z pomysłów zastosowanych i sprawdzonych z dobrym skutkiem w państwach skandynawskich takich jak Norwegia, Szwecja czy Dania (z uwzględnieniem specyfiki swojego kraju). Poza tym niepodległa Szkocja mogłaby z czasem uczynić Anglików bardziej proeuropejskimi, o czym wspomniał Norman Davies.
PS. Panie Adamie dziękuję za powołanie się na Neala Aschersona. Świetny dziennikarz. Czytałem jego książkę o Morzu Czarnym i widziałem go na DW TV w rocznicę zburzenia muru berlińskiego. Pan też jest dobry tylko dlaczego powtarza Pan oklepane inteligenckie bzdury o nieuniknionych reformach i innych historycznych koniecznościach rynkowych? Nie lepiej zostawić takie rzeczy dla redaktorów Paradowskiej i Ostrowskiego? -
W Europie niepodległością cieszy się coś takiego jak Kosowo które nigdy nie było niepodległe a nawet nie ma takiego narodu . Niepodległe są Słowacja , Ukraina , Białoruś, Słowenia, Macedonia, Bośnia i kilka innych których prawa i tytuły do samodzielności są o wiele mniejsze w porównaniu do tych jakie mogą mieć Szkocja , Katalonia , Korsyka czy Kraj Basków ale mimo wszystko tamte mają niepodległość a ta druga grupa nie. Czym się różnią? W czym są gorsze? Chyba tylko tym że coś takiego jak ZSRR , Jugosławię , Czechosłowację czy Serbię można było rozwalić natomiast wara od czegoś podobnego w stosunku do tak wspaniałych i zasłużonych bytów jak WB, Francja czy Hiszpania. -
Szkocja marzy o niepodległości
Pytanie: Szkocja marzy, czy politycy marzą?
Odpowiedź: to pierwsze jest BEZ SENSU, to drugie jak najbardziej prawdziwe.
Pytanie: Czy Szkocję stać na własnego premiera?
Odpowiedź: Oczywiście, rząd się zawsze wyżywi.
-
Cały czas sobie myślę, czy im nie podwiewa w tych spódniczkach?