A2 - autostrada w wiecznej budowie

(11)
Autostrada A2 to najstarsza na świecie autostrada w budowie – prace zaczęto ponad 70 lat temu. Kiedy się skończą? Nie wiadomo.
  • 2012-01-04 10:05 | bolec

Czy Polska to przykład książkowej patologii?

Jak by nie patrzeć to dość żenujące, że 38-milionowy kraj świętuje z taką pompą oddanie 100-kilometrowego odcinka drogi. To jest wręcz żenujące!

Dlaczego przez 22 lata tzw. wolnej Polski w tym kraju nie potrafiono zadbać o budowę jednej dobrej autostrady, a jednocześnie zbudowano tysiące nikomu niepotrzebnych kościołów? Brak słów!
  • 2012-01-04 16:08 | camel

Re:A2 - autostrada w wiecznej budowie

Rreligijność zawsze wiąże się z zacofaniem cywilizacyjnym. Zauważ, że dla naszego państwa (narodu, mediów) najważniejsze są jakieś tam smoleńska, ipny, awantury o symbole a zupełnym milczeniem pomija się upadek nauki, edukacji, techniki, powolne niszczenie infrastruktury, powrót chorób dawno zwalczonych w czasach PRL, nawrót analfabetyzmu... Zwyczajnie idzie o nierealistyczne priorytety. Ot, taki bałagan umysłowy. To w przewrotny sposób świadczy o dość silnej wierze religijnej, bo do jej posięścia trzeba wyzbyć się rozumu, co dla dużej części społeczeństwa okazało się prostym zadaniem, wręcz niewymagającym zaangażowania. Procesy te są wpierane przez władze państwowe, powolne biskupom.

Zauważ, że Polacy żądają dla siebie emerytur, zabezpieczeń socjalnych, leczenia, tylko nikt nie chce na to płacić. Narzekają, że rząd "kradnie", bo na wszystko nie starcza i nikt nie zwróci uwagi, jakie obciążenie dla społeczeństwa stanowi budowa i utrzymanie tysięcy kościołów - to są wszystko efekty wyrugowania rozumu. Nie widzę ratunku dla państwa przepojonego pisowsko-rydzykowo-prawicową ideologią. Głupota NIGDY nie jest rozwiązaniem.
  • 2012-01-04 16:10 | Aro

"Nikomu nie potrzebnych kościołów"?

Mów za siebie i nie obrażaj innych. Ja dałem i pieniądze i własną pracę na budowę jednego z nowych kościołów bo był potrzebny. Nie jestem "nikt".
  • 2012-01-04 19:34 | jerry111

wiecej kosciolow... czyli priorytety europejskiego zascianka

Wlasnie, dla wielu Polakow (typu "Aro") nowe koscioly to towar pierwszej potrzeby i chetnie daja na to pieniadze. Nigdy nie zamierzali i nie zamierzaja jednak urzadzic skladki, np. na nowa szkole, szpital, czy wyposazenie uniwersysteckich laboratoriow!
  • 2012-01-05 00:30 | camel

Drogi Aro, gdzie masz tę obrazę i mówienie "nie za siebie"? Wiem, żeś nie "nikt". Że takich jak ty, co to dają pracę i pieniądze na budowę kościoła "bo jest potrzebny" a potem wyciągają rękę do innych, żeby dali pieniądze na ośrodek zdrowia, drogę, wodociąg czy co tam, jest bardzo wielu. I to jest właśnie bezpośredni powód zacofania cywilizacyjnego naszego państwa. I wiem, że nie umiesz połączyć ze sobą tych dwóch faktów - skali nakładów na budowę "potrzebnej infrastruktury sakralnej" i skali braków we wszystkim innym. Wiem, wiem...
  • 2012-01-05 09:13 | polwkut

no niestety, potrzebnych nielicznym ale nie nikomu…
  • 2012-01-05 20:38 | puzonik48

Czesi poradzili sobie znakomicie :)Kościołów nie budowali ,konkordatu nie podpisali,głoszeniem kolejnego jedynie słusznego światopoglądu się nie zajmowali !Zatrudnili Niemca ,znającego się na budowie dróg i autostrad i dzisiaj poruszają się po znakomitych drogach przecinających kraj :)To się nazywa myślenie pragmatyczne :)
  • 2012-01-06 10:44 | otu

ciekawe, czy komuś, kiedyś uda się wyliczyć na ile Kościół rzymsko-katolicki orżnął Polaków po 1990 roku?
  • 2012-01-04 15:17 | only Palikot

Dopóki nie wejdzie w życie ustawa o ponoszeniu dotkliwych kar -za partactwo i urzędnicze patologie, na każdym szczeblu. To kraj nad Wisłą dotrze do epoki kamienia łupanego.
  • 2012-01-04 19:47 | lonefather

Polska to dziki kraj, jesli do niebudowania autstrady w Warszawie wystaczylo, ze z Ursynowa startowal koles Monistra Ochrony Srodowiska ...

Argument, ze na Bialorus nie ma dosc ruchu do mnie nie przemawia. Nie od dzis wiadmo, ze autostrada generuje ruch, bo wokol niej rozwija sie biznes.

Nie mam pojecia czy i ile nowych kosciolow buduje sie w Polsce, ale wiem, ze sie je buduje glupio. Bo na przyklad mozna by postawic warunek, zeby wewnetrzna powierzchnia nieograniczona jakimikolwiek slupami byla rowna, lub wieksza niz 2x boisko do kosza + 50% i w przyszlosci, gdy koscioly opustoszeja nie byloby problemu z przerobieniem na mini hale sportowa.
  • 2012-01-10 21:08 | JWRJWR

Nie wiem po co wspominacie o kościołach... To odrębna sprawa.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną