Polski teatr znów na patriotyczną nutę

(2)
W kończącym się roku na naszych scenach grasowały demony romantyzmu. Zaczęło się wcześnie. Dwa miesiące po katastrofie smoleńskiej, po tygodniowej żałobie narodowej.
  • 2012-01-07 12:27 | smb

Polski patriotyzm

Zyjac w Europie juz od kilkudziesieciu lat mam coraz wieksze problemy z polskim patriotyzmem i polska kultura, albo tym co Polacy i Polki pod tym pojeciem rozumieja(albo sobie wyobrazaja).Na scenach europejskich ostatnich lat coraz mniej tej polskiej kultury.W czasie tych spotkan brak polskich gosci, chociaz Polakow nie brakuje w najodleglejszych zakatkach Europy.Cudzoziemcy maja duze problemy(ja rowniez)ze zrozumieniem o co wlasciwie chodzi rowniez wspolczesnym tworcom.Kultura jest wlasciwie ogolnym dobrem ludzkosci i ogladajac albo czytajac teksty angielskich, hiszpanskich czy starozytnych klasykow nie musze znac dokladnie historii by zrozumiec tzw. mesage.Po latach stwierdzam, ze ta polska zasciankowosc jest przerazajaca...Przerazajace jest tez, ze mlode pokolenie Polakow nadal jest otumaniane tym duchem.Polska rozwija sie w kierunku Ciemnogrodu.Szkoda! Pozdrawiam z Europy
  • 2012-01-07 22:34 | kaesjot

Re:Polski teatr znów na patriotyczną nutę

Żona zaciągnęła mnie przed Wigilią do opery na spektakl "Wigilie polskie" B. Wachowicz prowadzony przez samą Autorkę. Świetny był II-gi plan - chór i orkiestra opery śpiewający kolendy. Natomiast I-szy plan to dęta akademia ku czci patriotyzmu w wersji Mickiewicza, Słowackiego, Chopina i Szarych Szeregów. O wykonawcach nie wspomnę - w 80% amatorzy. Nie obyło się oczywiście bez wspólnego odśpiewania " Boże coś Polskę .." Ciekaw byłem, w jakiej wersji - naturalnie " Ojczyznę wolną RACZ NAM ZWRÓCIĆ Panie.." Niecierpliwie czekałem kiedy wystąpi Jarosław Kaczyński. Dodam, że dużą część widowni stanowiła młodzież szkolna.
    Na pytanie przyjaciółki - polonistki, za sprawą której tam się znalazłem, jak mi się podobało odpowiedziałem, że to, jacy z nas patrioci okaże się jutro w sklepie, a to, co wkładacie młodzieży w szkole jest g...o warte.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną