Wywiad z Martinem Scorsese specjalnie dla "Polityki"

(9)
Rozmowa ze słynnym amerykańskim reżyserem o kinie jako terapii, starych filmach, współpracy z aktorami i byciu upadłym katolikiem.
  • 2012-01-08 13:35 | joanna kopytowska

sztuka filmowa jest najważniejsza we współczesnej kulturze

Nie wiem czy wszyscy czują podobnie ale mi wydaje się że każda epoka ma swój sposób wyrazu w sztuce . Na przykład gotyk wyraził się najpełniej w architekturze katedr, renesans w malarstwie włoskim i sztuce pałacowej , wiek XIX w powieści a wiek XX najsilniej i najlepiej przemówił filmem . Z filmmów Scorsese znam tylko Aviatora z Leonardem di Caprio w roli głównej jak mi się zdaje . Film jak film .Ciekawe są spostrzeżenia słynnego Reżysera dotyczące aktorów .Najważniejsza,jego zdaniem , jest ich własna osobowość a nie umiejętności małpowania innych . Dziwne jest przekonanie że do najlepszych efektów w sztuce filmowej dochodzą ludzie których pcha do tego wewnętrzny przymus. Dla tej pasji poświęcają wszystko . Teraz wiele jest tak wymagających zajęć - sport wyczynowy , praca w korporacji ,malarstwo,alpinizm ,dla niektórych także pisarstwo czy dziennikarstwo staje się taką pożerająca cały czas i wszystkie duchowe siły pasją. Nie wydaje mi się to ani zdrowe ani sensowne .
  • 2012-01-08 17:51 | ivo

Re:Wywiad z Martinem Scorsese specjalnie dla

Można dyskutować z owymi formami wyrazu, ale biorąc je za dobrą monetę, zauważam brak baroku i zaryzykowałbym, że ten wyraził się najpiękniej w muzyce (choć architekci mogliby się spierać i może by wygrali, choć najsprawiedliwszy byłby remis :)
  • 2012-01-08 19:25 | joanna kopytowska

Panie Ivo ,to były tylko przecież przykłady epok .Zabrakło jeszcze Starożytności która błyszczała rzeźbią i dobrą organizacją społeczną .Podarowała nam demokrację i prawo rzymskie . A gdzie Romantyzm ? On chyba najlepiej wypowiedział się w poezji .A Pozytywizmu czy Oświecenie ,te epoki były mocne w nauce i technice.Ja mam tylko taką małą watpliwość ;przy całym podziwie dla rozwoju sztuki i cywilizacji, czy aby nie zatoczyliśmy koła wracając do epoki barbarzyństwa .
  • 2012-01-09 13:35 | ivo

Spokojnie Pani Joanno Kopytkowska, przecież to trochę zabawa i tak to ująłem, to miała być raczej ekspresja mojej miłości do Bacha, Handla, Scarlattiego i innych, niż dezaprobaty dla braku Baroku :)
    Co do barbarzyństwa, sprawa jest chyba bardziej skomplikowana niż zataczanie koła, człowiek i jego cywilizacja jest chyba immanentnie barbarzyńska, gdyby tak zapomnieć o osiągnięciach technicznych w postaci broni, to czy inne epoki były tak znacznie mniej barbarzyńskie niż obecna? Wojny, organizacja społeczna, niewolnictwo, feudalizm, sytuacja kobiet, wczesny kapitalizm, 98-procentowy analfabetyzm? Sztuka przrzeszłości piękna rzecz, nie zapominajmy jednak, że były to wytwory i percepcja bardzo wąskich elit i tak zostało. Freud miał niemało na temat kultury i ludzkiej autodestrukcji do powiedzenia i choć jest kontrowersyjny jak każdy filozof (a są w jego interdyscyplinarnym dziedzictwie obszary wybitnie filozoficzne) to jednak wysoce inspirujące są jego przemyślenia.
  • 2012-01-09 13:52 | joanna kopytowska

Sorry nie Kopytkowska a Kopytowska . Jednak były złote epoki rozwoju cywilizacji takie jak Antyk , Renesans czy Oświecenie kiedy geniusz twórczy człowieka dominował nad barbarzyństwem . Bardzo chciałabym aby nasza epoka nie skończyła się globalną katastrofą ekologiczną .Mówiąc wprost ,zniszczeniem ,zadeptaniem przyrody przez hordy głodnych ,niewykształconych i gnuśnych osobników homo podobno sapiens .Co do filmów Pana Scorsese jestem za .
  • 2012-01-09 18:06 | ivo

Za literówkę przepraszam, co do Antyku i innych... Nie wiem, sprawa jest kontrowersyjna, w tymże Antyku bezpardonowo walczono o władzę wyżynając całe (nierzadko własne) rodziny, urządzano walki Gladiatorów, a w jego późnym okresie rozszarpywanie niewinnych ludzi przez lwy, o nieustannych wojnach konwencjonalnych nie wspominając. Arystotelesa czy Platona zatkałoby chyba ze zdziwienia i oburzenia gdyby usłyszeli, że niewolnictwo to coś niewłaściwego a kobieta jest takim samym człowiekiem jak mężczyzna. Ja się zgadzam, że nasza cywilizacja ma niepomiernie lepsze środki by wykończyć siebie, jak i Ziemię, mój sprzeciw budzi jedynie sugestia (może niewłaściwie odczytana), że to jakaś odmienna od poprzednich epok logika, powrót do poprzednich niecywilizowanych czasów. Tego nie zauważam, co jest na pewno nowe to dość raptowny wzrost znaczenia tzw. prostych ludzi (poniekąd osiągnięcie demokracji), którzy tysiącleciami dziedzictwa humanistyki się nie przejmują i raczej nie przejmą (opisany przez Ortegę Y Gasseta "Bunt mas"), oraz nieumiejętność zrównoważenia rozwoju przemysłowego przez samoograniczenie w stosowaniu jego wytworów. Co tu mówić o katastrofie ekologicznej, arsenał broni nuklearnej zgromadzony na tej planecie wystarczyłby do zniszczenia życia na kilku, co najmniej, takich planetach a będzie go raczej coraz więcej niż mniej i dostęp do "guzików" będą miały coraz to mniej obliczalne jednostki (jak choćby w Pakistanie w którym właściwie nie wiadomo kto rządzi). Nie trzeba chyba nadmiernego pesymizmu by sądzić, że katastrofy ekologicznej możemy nie doczekać i też bardzo bym tego nie chciał, ani jednego ani drugiego.
  • 2012-01-08 17:36 | Cisza

Mnie to trochę trąci plastikiem: przyjechał gość połechtać ego do kraju, z którego zna tylko jedną osobę- zdobywcę Oskara. Dla minimum przyzwoitości coś tam wyguglował o polskiej szkole filmowej. I dowiedział się, że w tym kraju do czasu zniesienia wiz pada się do nóg Ameryce. Nawet jeśli to wisjoner czy forpoczta sztuki filmowej, a może tylko świetny menadżer filmowy, mimo wszystko powinniśmy miarkować hołdy. I doktoraty.
  • 2012-01-09 08:21 | vps

@Cisza
    Pewnie sam chciałbyś zgarnąć jakiś hołdzik - za cudowne kreowanie wniosków z własnej zżółkłej fantazji.
  • 2012-01-10 11:20 | Tejrezjasz

Panie/Pani Cisza
    M. Scorsese nie "wygooglował coś tam o polskiej szkole filmowej", tylko jest znawcą i miłośnikiem Kina. Wybitne polskie filmy zna nie od dzisiaj, czego dowodem niech będzie wpółfinansowanie i współudział w odnowieniu taśmy "Rekopisu znalezionego w Saragossie" J. Hasa (jeżeli się nie mylę wespół z F.F. Coppolą).

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną