Wyszukaj na forum
Forum
Wszyscy kochają Stiega Larssona
(16)
Na ekrany kin wchodzi „Dziewczyna z tatuażem” – hollywoodzka ekranizacja bestsellerowej trylogii „Millennium”. Jak to się stało, że niszowy, komunizujący szwedzki dziennikarz napisał kryminał, którym zaczytują się internauci, intelektualiści i klasa średnia całego zachodniego świata?
-
Re; Larsson, czyli trylogia dla Oburzonych
Zapomnieliście dotać, że Larssona nie kochaja prawicowi publicyści a obroncy krzyża zamierzają zorganizować wraz z kibicami anty-pokaz przed każdym dużym multipleksem :) -
Re: @ vps
Czy multipleksy kochał Larsson ?
Może on pierwszy by zorganizował anty-pokaz przed multipleksami pokazującymi filmy hollywoodzkie oparte na jego kryminałach.
Te filmy okażą się świadomą hollywoodzką "kanalizacją", spuszczająca w kanał tę całą Larsson-owską kontestację. -
Re:Wszyscy kochają Stiega Larssona
co to znaczy anty-pokaz???I jak to ma wyglądąć??A ja kocham ksiązki Larssona i mam daaaaaleko wszystkie anty i nieanty!!!Te anty to robią ci co chyba w życiu nie przeczytali żadnej książki Larssona ani wogóle żadnej. -
Ale pieniądze skradzione przez Salander Wannerstromowi to były raczej korony szwedzkie a nie euro (2 miliardy). Nie mam książki pod ręką a więc nie mogę tego sprawdzić. -
Odniosłem wrażenie jakby artykuł był reklamą trylogii Larssona oraz jej adaptacji filmowych. Nie wiem ile warte są jego książki bo ich nie czytałem ale nie podoba mi się sposób napisania tego artykułu. Jakby nie istniała inna możliwość odebrania powieści Larssona. -
Widziałem film, czytałem książkę. Na szczęście w odwrotnej kolejności. Film sprawny technicznie, główne role świetnie obsadzone, pozostaje jednak niedosyt. Książka jednak wywołuje dużo więcej emocji. -
w takim razie obejrzyj sobie bardzo dobra szwedzka wersje, ze swietna Naomi Rapace jako Salander i reszta obsady, tamten film nie zepsul ksiazki, raczej ja uzupelnil, jakby wartosc dodana -
dodam jeszcze, ze slodka i biedna Mara jako Salander nie umywa sie do Rapace (ktora rownie zaskakuje w nowym "Sherlocku Holmesie, gra cieni") -
Nie wszyscy kochają Stiega Larrsona. -
znakomity film, mimo kobylich rozmiarów
i fantastyczna postać L. Nabrałam ochoty na przeczytanie całej trylogii. -
ciekawe, czy ta wersja bedzie lepsza od oryginalnej z 2009 /Män som hatar kvinnor/. -
popularnosc Larssona swiadczy dobitnie o upadku zachodniej cywilizacji .. a juz glownie tej zachodnio-europejskiej .. Europa stracila wiare we wlasna sile, we wlasne wartosci .. Wyrzucila religie na smietnik, przewrocila Darwiona do gory nogami ulatwiajac rozmnazanie sie najglupszym na koszt tych madrzejszych.. Coz przyjda Chinczycy czy Arabowie i zrobia porzadek .. A my bedziemy siedziec w jakims rezerwacie i zastanawiac sie przez nastepne sto lat czy Piotrus z Pawelkiem moze zaadoptowac Mareczka i czy jest to na dobra sprawe sprawiedliwe zeby w Szwecji mieszkali Szwedowie a nie Senegalczycy .. -
znowu jestem w rozsądnej mniejszości. -
-
chyba pan redaktor nie przeczytał Millennium
"Gdyby Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist żyli naprawdę, znaleźlibyśmy ich dzisiaj – wspólnie z autorem, w którego powieściach się narodzili – w pierwszym szeregu wśród protestujących w Grecji albo okupujących nowojorską Wall Street."
Totalna bzdura. Ani Salander, ani Blomkvist nie są rozpuszczonymi próżniakami, tak jak Grecy albo ta dzieciarnia na Wall Street. -
Jest jeszcze jeden powod sukcesu tej powiesci. Jest bardzo dobrze napisana.